Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
HELP ME Sieciowka D-Link DVL 520+
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: HELP ME Sieciowka D-Link DVL 520+

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    HELP ME Sieciowka D-Link DVL 520+

    Mam sieciowke DVL-520+ DLinka, podobno mozna zainstalowac ja pod linuxem. Niestety nie moge sobie z tym poradzic. Czy ktos moglby krok po kroku, wytlumaczyc mi jak to zrobi Mam Mandrake 9.1

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    D-Link DWL 520+ i tez chcialbym wiedziec jak

    Nie DVL a DWL i tez prosze o wyjasnienie jak to zainstalowac.

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.

    Chyba już na forum był podobny problem i został rozwiązany...

    Polecam także poszukania sterownika poprzez google.pl - znajdą się na 100%.!
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Owszem temat byl poruszany jednak nie rozwiazany przynajmniej w moim przpadku. Opisany tam sposob instalacji nie dziala. Byc moze robie cos zle ale dlatego prosze o KROK PO KROKU wyjasnienie co i jak. Na Google szukalem i znalazlem pare stron ale to samo - nie udalo mi sie zainstalowac POMOZCIE

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.

    Niestety nie instalowałem nigdy sieciówki tej marki (wiem z doświadczenia znajomych, że te karty sprawiają problemy pod linuxem- podobno pod BSD jest inaczej - nie wiem.) - proponuję wejść w takim razie na kanał (irc) #pomoc i dokładnie przedstawić swój problem. Odpowiedzi możesz poszukać także na kanałach bezpośrednio związanych z tematyką linuxa ... - Ktoś pomoże :)
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  7. #6
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71

    Re: dobre

    dziekuje ci byles szalenie pomocny w tej sprawie
    swoja dorga
    // qrwa jak macie w ten sposob pisac pomoce dla inny to po jakiego **** piszecie przeciez nic mu nie pomogles a do google to chyba kazdy zajzy jak nie ma z kad wziasc pomocy tak mi sie przynajmiej zdaje :?:
    Prosze nie uzywac slownictwa rynsztokowego, bo nastepnym razem bede edytowal takie posty a jak zajdzie potrzeba to i kasowal.

    A co do DLinka.
    Zakladam [url=http://www.google.pl/][b]GOOGLE i czytam co mi wyszlo.

    A na 1 miejscu wychodzi bardzo ladna stronka z HOWTO jak to zrobic. No nie jest to po polsku, ale powinno wystaczyc.

    Z tego co widze to trzeba zrobic
    # urpmi wireless-tools
    Sciagnac TEN plik.
    Rozpakowac
    # bunzip2 acx100_pci.o.bz2

    Skopiowac to do swojego jadra
    # cp acx100_pci.o /lib/modules/2.4.18/kernel/drivers/net/

    Wykonac odpowiednia komende by zaktualizwac /etc/modules.conf
    # echo "alias wlan0 acx100_pci" >> /etc/modules.conf

    Wykonujemy restart komputera.
    Po restarcie dajemy by sprawdzic czy modul sie zaladowac.
    # lsmod
    Powinno pojawic sie mniej wiecej cos takiego:
    Module Size Used by Not tainted
    acx100_pci 181952 0

    Jak sie nie pojawilo, to znaczy sie ze jest cos nie tak :|

    Ale mamy nadzieje ze jest OK, wiec robimy cos takiego:
    # ifconfig wlan0 192.168.0.3 up && ifconfig wlan0
    Chyba powinnismy tu wpisac swoje IP...

    Teraz sprawdzamy to jakims softem do wirelesow co wczesniej instalowalismy
    # iwconfig wlan0
    Cos sie powinno pojawic.

    Teraz trzeba by to jakos poustawiac wiec robimy tak:
    # man iwconfig
    Jak juz dojdziemy co i jak to wpisujemy odpowiednia komende

    Dam 2 przyklady znalezione w sieci:
    Tylko
    NIE KOPIOWAC TEGO
    a dostosowac do swoich indywidualnych potrzeb.
    # iwconfig wlan0 mode managed essid blok rate 22M
    # iwconfig wlan0 mode managed channel 6 essid awmn key off rate 22M
    NIE KOPIOWAC TEGO

    # iwconfig wlan0

    Sprawdzic czy dziala i jak cos to przesylac mi ze dwa piwa

    [SIZE=2]Napisalem to korzystajac z HOWTO znalezionych w sieci przez GOOGLE. Nigdy tego nie przetestowalem, bo nie mam takiej karty. Napisalem to dla tych co nie potrafia korzystac z internetu i czegos takiego znalesc.
    [size=24]Nie ponosze zadnej odpowiedzialnosci za skutki korzystania z tego opisu. Jak nie jestes pewien czy dobrze robisz to lepiej nie rob tego wcale :!: :!:
    W napisaniu tego "czegos" pomogly mi:
    GOOGLE
    HOWTO ..::: panXer :::..
    CyberBajt

    Motyla noga, przez 2 godziny to dziadostwo pisalem :twisted:





  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Jednak dowodzi to tezy, że jak się coś chce znaleźć, to się znajdzie. Przynajmniej w 9 na 10 przypadków. A co do postu, który P-o-u-l zacytował na początku: ponieważ post ten złamał punkty 4, 10 i 12 Regulaminu, został on przeze mnie skasowany.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    ja skonfigurowałem d-linka na red hat 9.0 auroxie 9.2 i mandrake 9.2 i 10.0 community
    nigdy nie miałem rzadnych problemów ale powiem tylko tyle ze potrzebujecie mieć zainstalowane w systemie pare pakietów aby to wszystko chodziło czyli binutils wireles....... i kernel source należy je wyszukać na płytach instalacyjnych lub prościej w mandraku włączyć druida doinstalowywania pakietów

    aha jeżeli po komendzie iwconfig będzie jakiś problem z łączem to zmniejszcie szybkość np. u mnie chodzi tylko na szybkości 2Mb/s bo mam daleko antene nadawczą jakieś 3.5km

    opis instalacji jest na linux.pl trzeba poszukać

    to najlepsza karta jaką miałem do netu bo łączy na odległość grubo przekraczającą odległości nominalne i nigdy nie zrywa łącza na linuksie

    na windowsie jest troche gorzej bo zrywa łącze ale raz na dzień i tylko na 5 sekund niewiem czemu ale jest to nie zauważalne

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Quake 3 Pod Mdk 10 Com ,błagam O Link ?
    By naskaxp in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 10.10.2004, 22:41
  2. mandrake10 +neostrada
    By Photo5 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 15.04.2004, 10:14
  3. link do 10
    By no-name in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 24.03.2004, 08:29
  4. nforce 2 i ichnia sieciowka
    By yeger in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 09.03.2004, 13:36
  5. Po kliknieciu na link nie sciagaja sie RPM'y
    By Phate in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26.02.2004, 12:09

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •