Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
HELP ME Sieciowka D-Link DVL 520+
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: HELP ME Sieciowka D-Link DVL 520+

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    HELP ME Sieciowka D-Link DVL 520+

    Mam sieciowke DVL-520+ DLinka, podobno mozna zainstalowac ja pod linuxem. Niestety nie moge sobie z tym poradzic. Czy ktos moglby krok po kroku, wytlumaczyc mi jak to zrobi Mam Mandrake 9.1

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    D-Link DWL 520+ i tez chcialbym wiedziec jak

    Nie DVL a DWL i tez prosze o wyjasnienie jak to zainstalowac.

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.

    Chyba już na forum był podobny problem i został rozwiązany...

    Polecam także poszukania sterownika poprzez google.pl - znajdą się na 100%.!
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Owszem temat byl poruszany jednak nie rozwiazany przynajmniej w moim przpadku. Opisany tam sposob instalacji nie dziala. Byc moze robie cos zle ale dlatego prosze o KROK PO KROKU wyjasnienie co i jak. Na Google szukalem i znalazlem pare stron ale to samo - nie udalo mi sie zainstalowac POMOZCIE

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.

    Niestety nie instalowałem nigdy sieciówki tej marki (wiem z doświadczenia znajomych, że te karty sprawiają problemy pod linuxem- podobno pod BSD jest inaczej - nie wiem.) - proponuję wejść w takim razie na kanał (irc) #pomoc i dokładnie przedstawić swój problem. Odpowiedzi możesz poszukać także na kanałach bezpośrednio związanych z tematyką linuxa ... - Ktoś pomoże :)
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  7. #6
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71

    Re: dobre

    dziekuje ci byles szalenie pomocny w tej sprawie
    swoja dorga
    // qrwa jak macie w ten sposob pisac pomoce dla inny to po jakiego **** piszecie przeciez nic mu nie pomogles a do google to chyba kazdy zajzy jak nie ma z kad wziasc pomocy tak mi sie przynajmiej zdaje :?:
    Prosze nie uzywac slownictwa rynsztokowego, bo nastepnym razem bede edytowal takie posty a jak zajdzie potrzeba to i kasowal.

    A co do DLinka.
    Zakladam [url=http://www.google.pl/][b]GOOGLE i czytam co mi wyszlo.

    A na 1 miejscu wychodzi bardzo ladna stronka z HOWTO jak to zrobic. No nie jest to po polsku, ale powinno wystaczyc.

    Z tego co widze to trzeba zrobic
    # urpmi wireless-tools
    Sciagnac TEN plik.
    Rozpakowac
    # bunzip2 acx100_pci.o.bz2

    Skopiowac to do swojego jadra
    # cp acx100_pci.o /lib/modules/2.4.18/kernel/drivers/net/

    Wykonac odpowiednia komende by zaktualizwac /etc/modules.conf
    # echo "alias wlan0 acx100_pci" >> /etc/modules.conf

    Wykonujemy restart komputera.
    Po restarcie dajemy by sprawdzic czy modul sie zaladowac.
    # lsmod
    Powinno pojawic sie mniej wiecej cos takiego:
    Module Size Used by Not tainted
    acx100_pci 181952 0

    Jak sie nie pojawilo, to znaczy sie ze jest cos nie tak :|

    Ale mamy nadzieje ze jest OK, wiec robimy cos takiego:
    # ifconfig wlan0 192.168.0.3 up && ifconfig wlan0
    Chyba powinnismy tu wpisac swoje IP...

    Teraz sprawdzamy to jakims softem do wirelesow co wczesniej instalowalismy
    # iwconfig wlan0
    Cos sie powinno pojawic.

    Teraz trzeba by to jakos poustawiac wiec robimy tak:
    # man iwconfig
    Jak juz dojdziemy co i jak to wpisujemy odpowiednia komende

    Dam 2 przyklady znalezione w sieci:
    Tylko
    NIE KOPIOWAC TEGO
    a dostosowac do swoich indywidualnych potrzeb.
    # iwconfig wlan0 mode managed essid blok rate 22M
    # iwconfig wlan0 mode managed channel 6 essid awmn key off rate 22M
    NIE KOPIOWAC TEGO

    # iwconfig wlan0

    Sprawdzic czy dziala i jak cos to przesylac mi ze dwa piwa

    [SIZE=2]Napisalem to korzystajac z HOWTO znalezionych w sieci przez GOOGLE. Nigdy tego nie przetestowalem, bo nie mam takiej karty. Napisalem to dla tych co nie potrafia korzystac z internetu i czegos takiego znalesc.
    [size=24]Nie ponosze zadnej odpowiedzialnosci za skutki korzystania z tego opisu. Jak nie jestes pewien czy dobrze robisz to lepiej nie rob tego wcale :!: :!:
    W napisaniu tego "czegos" pomogly mi:
    GOOGLE
    HOWTO ..::: panXer :::..
    CyberBajt

    Motyla noga, przez 2 godziny to dziadostwo pisalem :twisted:





  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Jednak dowodzi to tezy, że jak się coś chce znaleźć, to się znajdzie. Przynajmniej w 9 na 10 przypadków. A co do postu, który P-o-u-l zacytował na początku: ponieważ post ten złamał punkty 4, 10 i 12 Regulaminu, został on przeze mnie skasowany.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    ja skonfigurowałem d-linka na red hat 9.0 auroxie 9.2 i mandrake 9.2 i 10.0 community
    nigdy nie miałem rzadnych problemów ale powiem tylko tyle ze potrzebujecie mieć zainstalowane w systemie pare pakietów aby to wszystko chodziło czyli binutils wireles....... i kernel source należy je wyszukać na płytach instalacyjnych lub prościej w mandraku włączyć druida doinstalowywania pakietów

    aha jeżeli po komendzie iwconfig będzie jakiś problem z łączem to zmniejszcie szybkość np. u mnie chodzi tylko na szybkości 2Mb/s bo mam daleko antene nadawczą jakieś 3.5km

    opis instalacji jest na linux.pl trzeba poszukać

    to najlepsza karta jaką miałem do netu bo łączy na odległość grubo przekraczającą odległości nominalne i nigdy nie zrywa łącza na linuksie

    na windowsie jest troche gorzej bo zrywa łącze ale raz na dzień i tylko na 5 sekund niewiem czemu ale jest to nie zauważalne

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Quake 3 Pod Mdk 10 Com ,błagam O Link ?
    By naskaxp in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 10.10.2004, 23:41
  2. mandrake10 +neostrada
    By Photo5 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 15.04.2004, 11:14
  3. link do 10
    By no-name in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 24.03.2004, 09:29
  4. nforce 2 i ichnia sieciowka
    By yeger in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 09.03.2004, 14:36
  5. Po kliknieciu na link nie sciagaja sie RPM'y
    By Phate in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26.02.2004, 13:09

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •