Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Polskie znaki w napisach pod mplayer
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Polskie znaki w napisach pod mplayer

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    10
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Polskie znaki w napisach pod mplayer

    Da sie je jakos uzyskac? Jak ustawiam jako domyslna czcionke z polskimi fontami to na filmie i tak mi ich nie wyswietla

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.

    W zasadzie wielu ma z tym problem, więc albo jedni po prostu się przezwyczająją do "krzaczków", inni zaś zmieniają format kodowania pliku z tekstem: (umożliwiają to specjalne aplikacje....): http://linux.magma-net.pl/Linux/mplayer.php (tam chyba jest o tym napisane...)

    Można też skorzystać z konwerterów lokalnych.
    Działa to tak : <bash>iconv -f Windows-1250 -t iso8859-2 plik_wejściowy > plik_wyjściowy <enter> -Mi się to sypie, ale znajomy podał mi parametr -f cp1250 i działa ok.
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Oczywiście, że da się to zrobić! Nie trzeba do tego żadnych konwerterów (choć jeżeli ktoś woli taki sposób, to czemu nie ). Ściągnij polskie fonty przystosowane do CP1250 (Windows). Rozpakuj je i wrzuć do /usr/local/share/mplayer/font (nie wszystkie; jedynie zawartość folderu, w którym znajdują się fonty o preferowanym przez Ciebie rozmiarze; ja używam 24 punktowych). Jeżeli wszystko zrobisz dobrze, napiszy pozbędą się tych głupich "krzaczków".
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    :)

    Witam.

    Tak, masz rację, ale to, co podałeś pozwala na wyświetlanie poprawnie fontów. plik i tak trzeba zdekodować (z textem), gdyż zawiera kodowanie Windows. Słyszałem, że najnoszy mplayer sobie tylko z tym radzi, bez żadnego dekodowania...

    Chociaż, jeśli ściągniesz fakt czcionkę nie iso, ale cp... No faktycznie może działać ;-)
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Wczoraj instalowałem mplayera i bez wchodzenia do opcji, bez żadnych modyfikacji pliku z tekstem, oglądałem film bez krzaczków. Zaświadczam
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Ale kombinujecie

    Opcja -subcp daje konwersję w locie, bez żadnych zabaw z czcionkami.

    mplayer film.avi -subcp WINDOWS-1250

    i po problemie. Nie sugerujcie rozwiązań które nie mają sensu...

  8. #7
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    Gorzów Wlkp.
    Postów
    37
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    1

    w końcu zadziałało

    Dzięki bardzo wkońcu zadziałało.
    ale mam małe ale
    może można tak sonfigurować mplayera aby z automatu tzn. w trybie graficznym było tak jak udło sie dopiero z pod konsoli.
    Tak chyba było by wygodniej przynajmniej na początku.

    Dzięki za wyrozumiałość i pomoc.
    PS. jak dotąd
    [size=18]<span style='color:red'>LINUX dla każdego</span>

  9. #8
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854

    Re: Ale kombinujecie

    np. dopisac do skojarzenia a avikiem ten parametr

    [ Add: Wto 23 Mar, 2004 ]
    Opcja -subcp daje konwersję w locie, bez żadnych zabaw z czcionkami.

    mplayer film.avi -subcp WINDOWS-1250

    i po problemie. Nie sugerujcie rozwiązań które nie mają sensu...
    coz u mnie to nie dziala... wole chyba jednak swoje metody....

  10. #9
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    Gorzów Wlkp.
    Postów
    37
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    1

    a jak brzmi wersja dla bardziej początkujących

    szczerze mówiąc to nie wiem o co chodzi z tą radą

    Jeśli można to przoszę napisać co pokoleji trzeba zrobić.

    Skróty myślowe w dziedzinie linuxa są jeszcze nie dla mnie
    [size=18]<span style='color:red'>LINUX dla każdego</span>

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tychy
    Postów
    22
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Oczywiście, że da się to zrobić! Nie trzeba do tego żadnych konwerterów (choć jeżeli ktoś woli taki sposób, to czemu nie ). Ściągnij polskie fonty przystosowane do CP1250 (Windows). Rozpakuj je i wrzuć do /usr/local/share/mplayer/font (nie wszystkie; jedynie zawartość folderu, w którym znajdują się fonty o preferowanym przez Ciebie rozmiarze; ja używam 24 punktowych). Jeżeli wszystko zrobisz dobrze, napiszy pozbędą się tych głupich "krzaczków".
    U mnie (MDK9.2) to byl folder /usr/share/mplayer/font
    Dodam jeszcze, ze wszystkie pozostale podfoldery przesunalem "gdzie indziej", aa, i jeszcze w ustawieniach zmienilem kodowanie na cp1250.
    DZIALA :-)
    dzieki...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Prawidłowe czcionki przy wydruku (polskie znaki)
    By Loch in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 27.08.2004, 14:37
  2. MPlayer i polskie znaki
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 02.02.2004, 20:38
  3. polskie znaki w Mozilli
    By Robert Rewinski in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 22.01.2004, 04:37
  4. polskie znaki i dzwiek - MDK9.2
    By neoxxx in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 23.12.2003, 18:59
  5. Evolution i polskie znaki
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 19.12.2003, 20:55

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •