Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Kilka IP od dostawcy
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Kilka IP od dostawcy

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1

    Kilka IP od dostawcy

    Witka!
    Wczoraj założono mi w robocie HDSL 1.5Mbit/s. Firma która mi to założyła, przyjechała, dała mi małe czarne pudełko do ręki (modem) i sobie poszli
    Siedziałem od 15:30 do 1:40 w nocy i ustawiłem draństwo, ale mam problem. Ustawiłem sobie IP takie jakie kazali, bramę też. DNS też jest od nich. Sieć działa super. Szybko i stabilnie. Transfery na poziomie 140Kb/s są normą, a czasem dochodzi nawet do około 160Kb/s.
    I w czym leży problem?
    Otóż mam adres ustawiony z końcówką .174.
    Ich brama to .169. Wszystko działa.
    Dostałem też 4 adresy IP od 184-187. Gdy przyznam je sieciówce za pomocą komendy:
    ifconfig eth1:0 xxx.xxx.xxx.184 up to niestety i tak nie odpowiadają na pingi. Co może być problemem? Oni twierdzą, że to wina mojej konfiguracji. Tylko co spie....łem? Gdzie mogę znaleść jakieś informacje na temat konfiguracji takich łączy i jak mogę sprawdzić konfigurację od strony dostawcy?
    Wiem już, że u mojego ISP mam IP 192.168.255.2 (gdy wyłączę reczną konfigurację karty i robię restart sieci to takie przyznaje mi jego DHCP). Gdy swoją kartę ustawię na coś innego niż .174, to net mi nie działa, więc mój dostawca jakoś to u siebie ustawia. Tylko nie wiem, co z pozostałymi adresami
    Help.... please... :cry:
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1

    Moje boje

    Po ciężkich bojach mój ISP dalej twierdzi, że wszystko jest OK. A u mnie dalej to nie działa. Sprawdziłem na 3 kompach:
    Compaq AP400 z 2xPII 400MHz,
    Celeron 1.1GHz,
    notebook LIFETEC Celeron 600.

    Na każdym kompie był inny system:
    Compaq - MDK 9.1
    Celeron - Win2k Server
    notebook - Win98SE

    Zawsze działa tylko na jednych ustawieniach, a te 4 adresy, to sobie mogę chyba wsiadzić w d...
    Chyba pójdę na jakieś szkolenia do CISCO związane z adresacją IP w sieciach i innymi takimi pierdołami, bo albo ja i kilku informatyków którzy zmagali się z tym problemem jesteśmy tacy tepi, albo mój ISP robi sobie z nas jaja.
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Standardowa odpowiedź Administratora #1: U mnie wszystko działa.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1

    :-(

    Sam jestem adminem, więc wiem, bo też tak mówię. Ale nie mówię tak koledze po fachu, więc dlaczego oni mi tak mówią :?: :?: :?:
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Bo jesteś tylko kolejnym zwykłym klientem... A na serio. Nie oferują może odpłatnej instalacji & konfiguracji? I co to za monterzy, co przychodzą, dają sprzęt i wychodzą?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    To fakt. Jestem tylko kolejnym "zwykłym" klientem, bo biorę od nich 1.5Mbit/s, a pozostała piątka klientów bierze w sumie 4.5Mbit/s.
    Niestety nie oferują nic takiego a ich technik powiedział mi przez telefon, że on "nie ma czasu uczyć laików". Aż się we mnie krew zagotowała
    Zrobie to sam, albo nie zrobię wcale. Jak nie zrobię, to zrezygnuję z tego łącza i wezmę POLPAK. Może tam będzie lepiej...
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    HDSL - jaka firma to oferuje tak z ciekawosci sie pytam

  9. #8
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Sematech. Wykorzystują do połączeń modemy m.in SR 1001 do zestawiania łączy HDSL od 1.5 do 4.6 Mbit'a. Oczywiście te SR 1001 są tylko do 2.3Mbit'a, ale na innych (nie pamiętam jakich) stawiają 4.6Mbit'a.
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Kilka zasadniczych pytań przed instalacją Mandrake
    By comzit in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12.06.2004, 15:05
  2. kilka problemów z mandrake 10.0
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 22.05.2004, 13:23
  3. Kilka zadanek - pomozecie ;) ?
    By M_a_R_o in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 21.04.2004, 11:13
  4. Apache .. kilka domen i dynamiczny IP
    By liam in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12.02.2004, 14:26
  5. kilka pytań dotyczących mandrake'a 9.2
    By bigalex in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 01.02.2004, 12:51

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •