Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Serwery
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Serwery

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    12
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Serwery

    Mam jedno pytanie:

    Zainstalowalem mandrake 9.1, zainstalowalem serwer www/ftp oraz bazo danowy wiec dlaczego w centrum konfiguracyjnym mandrake (Uzywam KDE) nie pojawia sie zakladka serwery

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Doinstaluj sobie Webmin'a, wejdź na https://localhost:10000, zaloguj się jako root i będziez miał tę swoją zakładkę serwery...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    12
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Dzięki

    Wiem ze dla ludzi obeznanych w linuxie uzywanie interfejsu graficznego to zniewaga ale jam jest poczatkujacy wiec musze.

    Jeszcze jedno pyt.

    Gdzie mozna dodac program aby uruchamial sie automatycznie z systemem.

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Ja tam używam interfejsu graficznego i się wcale nie wsydzę :twisted:
    Chcesz, żeby program automatycznie uruchamiał się przy starcie... Hmm... Wiem, co gdzie trza dodać, żeby demon uruchamiał się przy starcie, ale nie wiem, jaki program chciałbyś uruchamiać przy starcie, więc nie wiem, czy kwalifikuje się on pod tą kategorię
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    12
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Ja linuxa mam zainstalowanego pod vmwarem na maszynie virtualnej, i potrzebuje zeby podczas startu linuxa urochamial sie w tle program wmware-toolbox

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    A czy ten VMware toolbox ma jakiś skrypt, który potrafi przyjąć polecenia start i stop? Chodzi mi o to, czy jak go wywołam z parametrem, np: wmtoolbox start to się uruchomi a jak z parametrem stop to się zatrzyma? Jeżeli tak, to wrzuć to do /etc/init.d a następnie wejdź do /etc/rc5.d i zrób dowiązanie symoboliczne do pliku w /etc/init.d, ale dodając S90 przed nazwą pliku, np:
    skrypt to:
    apachectl
    wrzucasz (albo jeszcze lepiej, robisz dowiązanie symboliczne) do [/b]/etc/init.d[/b]
    przechodzisz do /etc/rc5.d i wydajesz polecenie:
    ln -s /etc/init.d/apachectl S90apachectl

    Po tym zabiegu, program będzie się uruchamiał automatycznie przy starcie systemu.
    Jeżel to nic nie da, wejdź tutaj i ściągnij program daemon. Zmienia on zwykłe programy w demony. Wystarczy go uruchomić poleceniem: daemon <nazwa_program_oraz_jego_parametry>.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    12
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Juz wiem, aby owa zakladka sie pojawila należy zainstalować pakiet Drakwizard

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Serwery
    By siwy11111 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 25.08.2004, 17:55
  2. Serwery Wirtualne
    By siwy11111 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 06.08.2004, 14:03
  3. Nie dzialaja serwery
    By weloo in forum Sieć
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24.09.2003, 08:45
  4. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 23.09.2003, 20:41

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •