Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

  1. #1
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Witam!
    Probuję poprawić jakość odtwarzania strumienia video w module mplayerplug-in przeglądarki Iceweasel.

    Często oglądam video z skoki.tvp.pl, zdarza się że przeprowadzają retransmisje z imprez. których nie ma w tvp1, 2 czy 3 (nie mam innych kanałów tvp), jest to dla mnie jedyna okazja do ich obejrzenia.

    Najczęściej jest tak, że klikam na video i jest ono odtwarzane w oknie o wielkości kadru będącego podglądem. Odtwarzanie jest płynne, jakość dobra, ale zdarza się, np. w czasie retransmisji Mistrzostw Polski, że obraz i głos mocno się tnie.
    Test łącza (link jest zwykle po prawej od video) pokazuje mi wynik ponad 700 kbps, co jest nie możliwe - moje łącze sporadycznie wyciąga 512 kbps.

    W Firefox pod Windows te same video odtwarzane są w mniejszym, niższym oknie, tak jakby zadziałała detekcja łącza i nawet Mistrzostwa Polski obejrzałem bez kłopotu.
    Test łącza nie działa pod Windows, nie wiem dlaczego.

    Przejrzałem opcje mplayerplug-in wersja 3.40 i nie znalazłem takiej co odpowiadałaby za prędkość połączenia. Wydaje mi się, że plugin wykorzystuje także samego mplayera do odtwarzania video, spróbowałem, więc dodać opcję bandwidth=480000 do pliku ~/.mplayer/config. Przy wartości 180000 w przeglądarce odtwarzało mi tylko dźwięk, przy 480000 video szło w zwykłej pod Linuksem wielkości.

    Popróbuję jeszcze inne ustawienia, ale nie wiem czy podążam słuszną drogą, chciałbym móc wymusić zmniejszenie rozmiaru okna video w przeglądarce. Może ktos wie, jak to przeprowadzić?

    Aha, preferuję sterownik video gl - przy xv nie mogę jednocześnie odtwarzać video i obrazu z karty telewizyjnej. Wersja mplayer MPlayer dev-SVN-rUNKNOWN-4.1.2.
    A może opcja pluginu user-agent zadziała, tylko co podać?

    Dopisane
    Zmiany wartości bandwidth skutkuje tylko tym, że przy niskiej video się nie otwiera, jest dźwięk, przy bardzo niskiej nic nie idzie, a przy wyższych chodzi wszystko ok jakby nic, cały czas w tej samej wielkości obrazu.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 15.02.2009 o 12:34
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    460
    Reputacja
    6435

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Zawsze możesz zwiększyć rozmiar cache. W pliku ~/.mplayer/config dopisz:
    Kod:
    cache=8192
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  4. #3
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Dzięki, będzie okazja to spróbuję. Myślałem też o opcji w pliku ~/.mplayer/mplayerplug-in.conf
    Kod:
    cachesize=[0 - 65535]
    
    Note: value is in Kilobytes. Default value is 512
    If used with the download option. This is the buffer size before the video plays
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Jeśli zmienisz wpis w /etc/mplayer/mplayer.conf, to zadziała on globalnie, a nie tylko dla jednego użytkownika.

    //EDIT
    Tak przy okazji dodam, że dobre rezultaty daje wtyczka Xine dla FF (w Debianie to pakiet xine-plugin).
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 15.02.2009 o 16:03

  6. #5
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Trzeba odinstalować mplayerplug-in, czy można jakoś wybrać z dwóch wtyczek?
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  7. #6
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    A nie wiem nawet, ja zawsze miałem tylko jeden plugin naraz.

  8. #7
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Preferencje - Treść - Typy plików tam ustawię skojarzenia rozszerzeń... trochę żmudne, ale jak nie znajdę opcji wyłączenia wtyczki, to niech będzie. Może zwyczajnie zrobię kopie plików konfiguracyjnych Iceweasela i potem jednym nadpisaniem pliku przywrócę skojarzenia.
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  9. #8
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    A, wiem, przecież w ustawieniach wtyczek Firefoksa można odhaczyć wtyczkę i powinno to ją wyłączyć.

  10. #9
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Może zaglądam nie w to miejsce, jakoś nie widzę pluginów miedzy dodatkami. Aż się prosi, aby w about:plugins był przełacznik on/off
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 15.02.2009 o 17:06
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  11. #10
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    A Narzędzia -> Dodatki -> Wtyczki? Tam można wyłączyć niepotrzebne wtyczki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •