Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

  1. #1
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    282
    Reputacja
    3732

    Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Witam!
    Probuję poprawić jakość odtwarzania strumienia video w module mplayerplug-in przeglądarki Iceweasel.

    Często oglądam video z skoki.tvp.pl, zdarza się że przeprowadzają retransmisje z imprez. których nie ma w tvp1, 2 czy 3 (nie mam innych kanałów tvp), jest to dla mnie jedyna okazja do ich obejrzenia.

    Najczęściej jest tak, że klikam na video i jest ono odtwarzane w oknie o wielkości kadru będącego podglądem. Odtwarzanie jest płynne, jakość dobra, ale zdarza się, np. w czasie retransmisji Mistrzostw Polski, że obraz i głos mocno się tnie.
    Test łącza (link jest zwykle po prawej od video) pokazuje mi wynik ponad 700 kbps, co jest nie możliwe - moje łącze sporadycznie wyciąga 512 kbps.

    W Firefox pod Windows te same video odtwarzane są w mniejszym, niższym oknie, tak jakby zadziałała detekcja łącza i nawet Mistrzostwa Polski obejrzałem bez kłopotu.
    Test łącza nie działa pod Windows, nie wiem dlaczego.

    Przejrzałem opcje mplayerplug-in wersja 3.40 i nie znalazłem takiej co odpowiadałaby za prędkość połączenia. Wydaje mi się, że plugin wykorzystuje także samego mplayera do odtwarzania video, spróbowałem, więc dodać opcję bandwidth=480000 do pliku ~/.mplayer/config. Przy wartości 180000 w przeglądarce odtwarzało mi tylko dźwięk, przy 480000 video szło w zwykłej pod Linuksem wielkości.

    Popróbuję jeszcze inne ustawienia, ale nie wiem czy podążam słuszną drogą, chciałbym móc wymusić zmniejszenie rozmiaru okna video w przeglądarce. Może ktos wie, jak to przeprowadzić?

    Aha, preferuję sterownik video gl - przy xv nie mogę jednocześnie odtwarzać video i obrazu z karty telewizyjnej. Wersja mplayer MPlayer dev-SVN-rUNKNOWN-4.1.2.
    A może opcja pluginu user-agent zadziała, tylko co podać?

    Dopisane
    Zmiany wartości bandwidth skutkuje tylko tym, że przy niskiej video się nie otwiera, jest dźwięk, przy bardzo niskiej nic nie idzie, a przy wyższych chodzi wszystko ok jakby nic, cały czas w tej samej wielkości obrazu.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 15.02.2009 o 12:34
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Siła Reputacji
    461
    Reputacja
    6435

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Zawsze możesz zwiększyć rozmiar cache. W pliku ~/.mplayer/config dopisz:
    Kod:
    cache=8192
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  4. #3
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    282
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Dzięki, będzie okazja to spróbuję. Myślałem też o opcji w pliku ~/.mplayer/mplayerplug-in.conf
    Kod:
    cachesize=[0 - 65535]
    
    Note: value is in Kilobytes. Default value is 512
    If used with the download option. This is the buffer size before the video plays
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Jeśli zmienisz wpis w /etc/mplayer/mplayer.conf, to zadziała on globalnie, a nie tylko dla jednego użytkownika.

    //EDIT
    Tak przy okazji dodam, że dobre rezultaty daje wtyczka Xine dla FF (w Debianie to pakiet xine-plugin).
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 15.02.2009 o 16:03

  6. #5
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    282
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Trzeba odinstalować mplayerplug-in, czy można jakoś wybrać z dwóch wtyczek?
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  7. #6
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    A nie wiem nawet, ja zawsze miałem tylko jeden plugin naraz.

  8. #7
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    282
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Preferencje - Treść - Typy plików tam ustawię skojarzenia rozszerzeń... trochę żmudne, ale jak nie znajdę opcji wyłączenia wtyczki, to niech będzie. Może zwyczajnie zrobię kopie plików konfiguracyjnych Iceweasela i potem jednym nadpisaniem pliku przywrócę skojarzenia.
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  9. #8
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    A, wiem, przecież w ustawieniach wtyczek Firefoksa można odhaczyć wtyczkę i powinno to ją wyłączyć.

  10. #9
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    282
    Reputacja
    3732

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    Może zaglądam nie w to miejsce, jakoś nie widzę pluginów miedzy dodatkami. Aż się prosi, aby w about:plugins był przełacznik on/off
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 15.02.2009 o 17:06
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  11. #10
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: Prędkość odtwarzania w mplayerplug-in

    A Narzędzia -> Dodatki -> Wtyczki? Tam można wyłączyć niepotrzebne wtyczki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •