Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Postawić serwer- oto jest wyzwanie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

  1. #1
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    Witam,
    Coraz bardziej wkręcam się w postawienie prywatnego serwera w domu, który będzie jednocześnie routerem klientów domowników. Chciałbym aby ten serwer był widoczny na zewnątrz, zeby mogl hostować strone internetową i ew. inne usługi (ftp, ssh). Czy musze mieć zewnętrzne IP? Jesli da to się zrobic na NATem to jak to w praktyce wygląda?





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 17

    Komentarze:
     Przemcio  zgadza się   Jak to zadziała to trzeba będzie "przykleić"

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    Podstawowe pytanie - skąd masz internet (jaki ISP)?

  4. #3
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    X, ja stoje za NATem w zwykłym LANie, a sam net z sieci kablowej. Ale to nawet nie o to chodzi..bardziej mi chodzi o teorie no i jak np ty to na neostradzie rozwiązałeś. Rozumiem, że bez stałego IP to przekierowanie musi zrobić provider czy tak?
    Ostatnio edytowane przez grzempek ; 16.02.2009 o 21:58

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    Nie chodzi o stałe IP, bo przy zmiennym też można (ja do tego korzystam z dyndns). Musisz mieć na NAT przekierowanie portu tcp 80 (http) na Twoje wewnętrzne IP, byś mógł mieć stronę www widzianą z internetu. O to popytaj swojego providera.
    Jak chcesz więcej usług, to inne porty też muszą być przekierowane (zależne od usługi).
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 16.02.2009 o 22:05

  6. #5
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    Ok, rozumiem. Ale przy tym jak to opisales potrzebujesz jeszcze dyndns?

  7. #6
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    Ja tak, bo mam Neostradę i zmienne IP (co 24h). Po to jest ta usługa, by uniezależnić się od zmian IP.

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2004
    Postów
    751
    Wątków
    101
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    142
    Reputacja
    1723

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    Dyndns daje ci ładną nazwę w rodzaju: grzepek.dyndns.org zamiast surowego ip.
    Ceterum censeo Debian optimus est. |http://ludolfina.pl
    Esta chica tiene una sonrisa muy dulce.

  9. #8
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    Cytat Napisał gnejusz pompejusz
    Dyndns daje ci ładną nazwę w rodzaju: grzepek.dyndns.org zamiast surowego ip.
    Nie do tego akurat służy ta usługa. Mogłoby nawet być samo IP, ale co 24h musiałbyś trąbić światu o jego zmianie. A tak możesz spokojnie zapomnieć o tym, że się zmienia i nie musisz go znać.
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 16.02.2009 o 22:23

  10. #9
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    No tak pomylily mi się pojęcia stałego IP i zewnętrznego IP

  11. #10
    Avatar bolwerk
    bolwerk jest nieaktywny Admin
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUSTeK Computer INC./HTC
      • Procesor:
      • Intel(R) Atom(TM) CPU N270/Snapdragon
      • Karta Graficzna:
      • Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller
      • Monitor:
      • Asus LED/AmoLED
      • Kernel:
      • 2.6.32.9/2.6.37.4-cyanogenmod-82245-g7f230e8
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux Wheez/CyanogenMod-7.0.3
    Polska
    Dołączył
    Jun 2004
    Skąd
    Small Town: Nowhere
    Wiek
    39
    Postów
    2,804
    Wątków
    41
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    262
    Reputacja
    3451

    Odp: Postawić serwer- oto jest wyzwanie

    grzempek przede wszystkim musi być dojście do Ciebie z zewnątrz. Tutaj są dwie możliwości o których wspomniał X...:

    1. Przekierowanie konkretnego portu na Twój serwer przez providera. Tak można zrobić gdy provider nie daje możliwości posiadania zewnętrznego IP. Jeśli masz tyko port to trzeba pokombinować, żeby można było uruchomić usługi.

    2. Zewnętrzne IP zaś to lepiej postaw router + ewentualnie jakiś serwer. Tutaj jest mniej roboty i łatwiejsza konfiguracja.

    W każdym bądź razie router możesz sobie postawić zawsze a dodatkowo na nim postawić dhcp + bind co znacznie przyśpieszy wyszukiwanie adresów.

    Przede wszystkim musisz dokładnie zapoznać się z oferta providera i zobaczyć jakie masz możliwości, patrz pkt 1 i 2.
    Później musisz dokładnie zastanowić się co chcesz router + serwery czy coś jeszcze.
    Jak będziesz to wiedział to wtedy napiszę co i jak. W chwili obecnej opisanie możliwych rozwiązań zajęło by strasznie dużo miejsca i czasu z uwagi na dużą ilość możliwych rozwiązań i ich kombinacji.


    Pozdrawiam ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •