Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problem audio ze skype
Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Temat: Problem audio ze skype

  1. #1
    Dołączył
    Jan 2009
    Postów
    46
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    18
    Reputacja
    1

    Problem audio ze skype

    Witam

    Mam obecnie Mandrivę 2008 spring i tym razem problem ze skype. Gdy po zainstalowaniu skype chciałam zadzwonić na rozmowę testową pojawił się komunikat: problem z odtwarzaniem audio.

    konsola wypluwa zaś:
    Kod:
    [ryszard@localhost ~]$ skype
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    *** PULSEAUDIO: Unable to connect: Connection refused
    Ręce opadają... Co robić?

    Edit. Już rozwiązałam problem[...] Normalnie szlag mnie trafi. Znów nie działa. Nic nie robiłam w ustawieniach a skype znów ma problem audio. Co z tym mam zrobić? Pomocy
    Bosz. Chyba mam schizę Co napiszę tutaj, że nie działa to wtedy działa Jak napiszę, że działa to nie działa! Nie odpowiadajcie na tego posta. bo już sama nie wiem czy aktualnie działa czy nie... Mam w opcjach skype w dzwięku jakieś pulse i teraz na tym mi działa, wcześniej działało na czym innym... Ale ok.
    Ostatnio edytowane przez tajra ; 18.02.2009 o 12:31 Powód: Automerged Doublepost

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Problem audio ze skype

    Polecałbym odinstalować Pulseaudio

  4. #3
    Dołączył
    Mar 2007
    Wiek
    56
    Postów
    1,205
    Wątków
    104
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    154
    Reputacja
    1950

    Odp: Problem audio ze skype

    Ja nie, kategorycznie nie ....Jan
    Nagradzam firmy produkujące sprzęt zgodny z Mandriva Linuks

    Dźwięk zawodowców Mandriva-linux-Xfce4-One-2009

  5. #4
    Avatar mirkam62
    mirkam62 jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: OpenMandriva 2014.1
    Polska
    Dołączył
    Nov 2005
    Skąd
    Puławy
    Wiek
    54
    Postów
    205
    Wątków
    19
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    110
    Reputacja
    1301

    Odp: Problem audio ze skype

    Testowałem na wszystkie sposoby i stwierdziłem, że dzwięk z PULSE na MDV nie dziala prawidłowo.

  6. #5
    Avatar Odysseusz
    Odysseusz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2010.2
    Dołączył
    Nov 2006
    Skąd
    Mazury, Garbate w dodatku
    Postów
    263
    Wątków
    13
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    132
    Reputacja
    1661

    Odp: Problem audio ze skype

    Ja tam każę windziarzom instalować ekigę jak koniecznie chcą gadać - na ekidze mam i kamerkę i dźwięk na pulse. Wreszcie zawsze psy wieszają na systemie, jak skype nie działa, a to nie wina linuksa tylko skype.
    ...wszyscy szukamy Itaki...

  7. #6
    Dołączył
    Jan 2009
    Postów
    46
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    18
    Reputacja
    1

    Odp: Problem audio ze skype

    Ogarnęłam trochę tego skypa 2.i sytuacja aktualnie jest taka, że skype źle działa. Mianowicie po tym jak zaczęłam się łączyć z rozmową testową i wszystko wydawało się ok, to po restarcie wygląda to tak, że łączy mnie co prawda z rozmową testową ale nie ma wstępu tego że po sygnale i bla, bla, bla tylko nalicza się czas rozmowy i tyle i rozmowa trwa i trwa... Jak rozłączę to drugi raz już nie chce w ogóle połączyć naciskam zieloną słuchawkę i zero reakcji... Bosz, takie jazdy z tym skype... Wie ktoś może o co znów biega?

  8. #7
    Dołączył
    Mar 2007
    Wiek
    56
    Postów
    1,205
    Wątków
    104
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    154
    Reputacja
    1950

    Odp: Problem audio ze skype

    Przeczytałem to prawie wszystko, nie ma nic o karcie dźwiękowej, o ustawieniach audio w Skype. Taka ciekawostka. Kiedy filmy się tną, czy problem ze Skype, moze powodować jakoś program który się zawiesił. Jeżeli Kaffeine się zawiesił podczas odpalania płyty CD (moze to być inny program) powoduje to że procesor skacze na 100%. Teraz film zaczyna lecieć ale zaczyna się ciąć. To jest tylko malutki przykład. Warto korzystać z konsolowego top, ksysguard lub Taskmanager w Xfce4.

    W Skype mam ustawione
    We - mic kamery ineternetowej
    Wy - C-media hw:0,2
    Dzwoni - C-media hw:0,1

    No problem ....Jan
    Nagradzam firmy produkujące sprzęt zgodny z Mandriva Linuks

    Dźwięk zawodowców Mandriva-linux-Xfce4-One-2009

  9. #8
    Dołączył
    Jan 2009
    Postów
    46
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    18
    Reputacja
    1

    Odp: Problem audio ze skype

    Cytat Napisał JanlllSobieski
    Przeczytałem to prawie wszystko, nie ma nic o karcie dźwiękowej, o ustawieniach audio w Skype.

    W Skype mam ustawione
    We - mic kamery ineternetowej
    Wy - C-media hw:0,2
    Dzwoni - C-media hw:0,1

    No problem ....Jan
    Więc tak. Komp to Dell Optiplex 240, karta dźwiękowa zintegrowana. Rozpoznawana jest przez Mandrivę jako "Intel i liczba przynajmniej 15 cyfrowa"...

    W Skype mam do wyboru w ustawieniach dźwięku:
    wejście:
    - deflaut
    - Intel 15 cyfr:0,1
    - Intel 15 cyfr:0,2
    - Intel 15 cyfr:1,0
    - Intel 15 cyfr:2,1 itp.
    - Pulse
    Skype łączy z testową na każdej przy czym na pulse, szarpie dźwięk.
    wyjście:
    - deflaut
    - Intel 15 cyfr:0,1
    - Intel 15 cyfr:0,2
    - Intel 15 cyfr:1,0
    - Intel 15 cyfr:2,1 itp.
    - Pulse
    Skype łączy tylko przy wybranym pulse. Przy każdym innym wywala błąd: Problem z odtwarzaniem audio.
    Dzwoni:
    - deflaut
    - Intel 15 cyfr:0,1
    - Intel 15 cyfr:0,2
    - Intel 15 cyfr:1,0
    - Intel 15 cyfr:2,1 itp.
    - Pulse
    Skype łączy z testową rozmową na każdej opcji przy czym na pulse, szarpie dźwięk.

    Słowem by nie wyskakiwał problem audio muszę mieć ustawione:
    wy: wszystko jedno
    we: pulse
    dzwoni: wszystko jedno
    i dodatkowo w dźwięk w centrum sterowania musi być zaznaczone pulse.

    Jak poprzez centrum sterowania Mandrivą wejdę w dźwięk i tam odznaczę pulse. To co by nie ustawiać w opcjach dźwięku w Skype wywala błąd: Problem z odtwarzaniem audio.

    Ach, Odyseuszu nie obrażaj mnie. Ja windę to widziałam kilka razy w życiu... Jestem makówką
    Ostatnio edytowane przez tajra ; 18.02.2009 o 22:10

  10. #9
    Dołączył
    Mar 2007
    Wiek
    56
    Postów
    1,205
    Wątków
    104
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    154
    Reputacja
    1950

    Odp: Problem audio ze skype

    Słowem by nie wyskakiwał problem audio muszę mieć ustawione:
    wy: wszystko jedno
    we: pulse
    dzwoni: wszystko jedno
    i dodatkowo w dźwięk w centrum sterowania musi być zaznaczone pulse.
    No i OK, masz rozwiazanie, z tego można wywnioskować ze masz dwa urządzenia audio, nie pamiętam czy w MDV2008 działa już wersja Skype 2.x. Czemu nie chcesz przejść na stabilną 2009, czy chociaż wersję ONE, jest dostępna z KDE4, GNOME, XFCE4, nowe wersje nowe możliwości. Szczególnie chyba zaczynasz pracę z Linuksem, możesz podać wynik konsoli

    lspci | grep audio
    oraz
    lshw | grep Camera
    ....Jan
    Nagradzam firmy produkujące sprzęt zgodny z Mandriva Linuks

    Dźwięk zawodowców Mandriva-linux-Xfce4-One-2009

  11. #10
    Dołączył
    Jan 2009
    Postów
    46
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    18
    Reputacja
    1

    Odp: Problem audio ze skype

    Cytat Napisał JanlllSobieski
    No i OK, masz rozwiazanie, z tego można wywnioskować ze masz dwa urządzenia audio
    Ale jak to? Wszak jest tam tylko jedna karta zintegrowana?
    Cytat Napisał JanlllSobieski
    , nie pamiętam czy w MDV2008 działa już wersja Skype 2.x.
    Działa. Na mandriva 2008.0 Free ze skype nie było problemu. Był za to problem z dźwiękiem w filmach (stąd przesiadka na spring, bo tu "tylko" skype nie działa).
    Chciałabym starszą wersję skype spróbować. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć. Ozłocę cię jak dasz linka.
    Cytat Napisał JanlllSobieski
    Czemu nie chcesz przejść na stabilną 2009,
    bo chyba komp nie wyrobi ze 256 ramu karta grafiki 16 mb?
    Cytat Napisał JanlllSobieski
    czy chociaż wersję ONE, jest dostępna z KDE4, GNOME, XFCE4, nowe wersje nowe możliwości.
    Nie wiem jak to zainstalować na dysku, to przecież tylko livecd...

    Co do wyników z konsoli to jutro. OK? Bo komp nie jest u mnie.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •