Niektóre aplikacje/gry nie działają pod Wine z powodu braku bibliotek DirectX. Poniżej pokażę sposób zainstalowania DirectX 9.0c pod wine 1.1.15, ale pod parę numerów starszymi wersjami (i nowszymi gdy wyjdą) powinno też działać.
1.Wchodzimy w konfigurator wine, w KDE powinien się znajdować w menu, jeżeli nie, to w konsoli wpisujemy Wchodzimy w zakładkę Aplikacje (o ile już w niej nie jesteśmy) z listy Wersja Windows wybieramy Windows 98.
2.Wchodzimy teraz w zakładkę Biblioteki, w liście Nowa reguła dla biblioteki: wpisujemy lub wyszukujemy d3d8 następnie dodaną bibliotekę zaznaczamy, klikamy button Edycja i wybieramy tylko wbudowana (pierwsza pozycja). Nasz wpis teraz powinien wyglądać d3d8 (wbudowana). Możemy teraz zamknąć konfigurator.
3.Wchodzimy w katalogu domowym w folder .wine jest on ukryty więc, albo wybieramy w naszym menedżerze plików żeby pokazał nam ukryte pliki, albo wpisujemy w nim lokalizację /home/Twój_profil/.wine/, gdzie Twój_profil, to nazwa twojego profilu rzecz jasna, np. Jan.
4.Otwieramy plik user.reg (najlepiej wcześniej jeszcze zrobić sobie jego kopię zapasową) np. w KWrite, lub w innym edytorze który nie dodaje nam do treści znaków formatowania.
Wyszukujemy w nim ciągu znaków [Software\\Wine\\DllOverrides]. Pod nim powinniśmy znaleźć bibliotekę którą dodaliśmy w konfiguratorze. Przykładowo:
Kod:
[Software\\Wine\\DllOverrides] 1234472636
"d3d8"="builtin"
Mówię "przykładowo" ponieważ cyfry obok [Software\\Wine\\DllOverrides] mogą się różnić. Jeżeli masz inne nie zmieniaj ich na takie jakie ja mam.
5. Wstawiamy teraz pod naszą już wpisaną biblioteką następujący kod:
Kod:
"d3d9"="builtin"
"d3dim"="native"
"d3drm"="native"
"d3dx8"="native"
"d3dxof"="native"
"dciman32"="native"
"ddrawex"="native"
"devenum"="native"
"dinput"="builtin"
"dinput8"="builtin"
"dmband"="native"
"dmcompos"="native"
"dmime"="native"
"dmloader"="native"
"dmscript"="native"
"dmstyle"="native"
"dmsynth"="native"
"dmusic"="native"
"dmusic32"="native"
"dnsapi"="native"
"dplay"="native"
"dplayx"="native"
"dpnaddr"="native"
"dpnet"="native"
"dpnhpast"="native"
"dpnlobby"="native"
"dsound"="builtin"
"dswave"="native"
"dxdiagn"="native"
"mscoree"="native"
"msdmo"="native"
"qcap"="native"
"quartz"="native"
"streamci"="native"
W całości powinno to wyglądać tak:
Kod:
[Software\\Wine\\DllOverrides] 1234472636
"d3d8"="builtin"
"d3d9"="builtin"
"d3dim"="native"
"d3drm"="native"
"d3dx8"="native"
"d3dxof"="native"
"dciman32"="native"
"ddrawex"="native"
"devenum"="native"
"dinput"="builtin"
"dinput8"="builtin"
"dmband"="native"
"dmcompos"="native"
"dmime"="native"
"dmloader"="native"
"dmscript"="native"
"dmstyle"="native"
"dmsynth"="native"
"dmusic"="native"
"dmusic32"="native"
"dnsapi"="native"
"dplay"="native"
"dplayx"="native"
"dpnaddr"="native"
"dpnet"="native"
"dpnhpast"="native"
"dpnlobby"="native"
"dsound"="builtin"
"dswave"="native"
"dxdiagn"="native"
"mscoree"="native"
"msdmo"="native"
"qcap"="native"
"quartz"="native"
"streamci"="native"
6.Zapisujemy plik i możemy już zainstalować spokojnie biblioteki DirectX 9.0c (innych nie testowałem). Możemy je po prostu wyszukać w google i pobrać z internetu (np. z tu), wgrać z płyty na której był dołączony już z grą (tak ja zrobiłem), lub wymyślić inny sposób na zdobycie bibliotek.
DirectX instalujemy jak każdą inną aplikację pod wine, ja np. klikam prawym na instalator, wybieram otwórz w i wpisuję wine.