Witam. Czasem zdarza się, że komuś kto korzysta z Kadu nie przypadły jego domyślne emotikony do gustu i woli te z GG znanego mu z Windows'a. Opiszę tutaj jak w prosty sposób zyskać ikony z GG7 w Kadu.
1.Po pierwsze musimy mieć gdzieś zainstalowane Gadu-Gadu 7. Jeżeli nie mamy windows'a instalujemy je pod wine.
2.Wchodzimy do folderu w którym zainstalowało się nam gadu. Jeżeli zainstalowaliśmy je pod wine lokalizacja powinna być np. taka:
Kod:
/home/twójprofil/.wine/drive_c/Program Files/Gadu-Gadu/
Kopiujemy z tej lokacji folder emots. Nazywamy go np. gg7_compatible.
3.Wchodzimy teraz w jakiśkolwiek menedżer plików w trybie root. Ja pokażę jak to zrobić w MC. Otwieramy konsolę, wpisujemy su wpisujemy kod administratora następnie wpisujemy mc. Powinien nam się pojawić ładny menedżer plików.
4. Z lewej strony menedżera wyszukujemy katalog który utworzyliśmy (np. gg7_compatible) a z prawej wchodzimy w katalog /usr/share/kadu/themes/emoticons. Wracamy znowu do naszej lewej strony menedżera wybieramy nasz katalog z emotami z gadu i klikamy F5. Gdy katalog się przekopiuje wychodzimy z konsoli (zamykamy ją).
5.Jeżeli mieliśmy w trakcie wykonywania powyższych podpunktów kadu załączone, to wyłączamy je i uruchamiamy ponownie.
6.Wchodzimy w ustawienia Kadu, następnie wygląd i zakładka okno rozmowy. Znajduje się w nim ramka emotikony wybieramy z niej te które wstawiliśmy, w naszym przypadku gg7_compatible.
To by było na tyle. Dodam, że kiedyś znalazłem temat na jakimś forum ubuntu, w którym dowiedziałem się, że tak można zrobić. Z metody tej korzystam już dłuższy czas i nigdy z nią nie miałem problemu, więc mam nadzieję, że inni też nie będą mieli.