Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
GTX 285 i dźwięk
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: GTX 285 i dźwięk

  1. #1
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    GTX 285 i dźwięk

    Złożyłem sobie komputer z kartą graficzną GeForce GTX 285. Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta

    Potem sprawdzam

    Kod:
    [gienek@localhost ~]$ glxinfo | grep direct
    direct rendering: Yes
        GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
    Kod:
    [gienek@localhost ~]$ glxgears
    41590 frames in 5.0 seconds = 8317.950 FPS
    41490 frames in 5.0 seconds = 8297.992 FPS
    41227 frames in 5.0 seconds = 8245.331 FPS
    41100 frames in 5.0 seconds = 8219.953 FPS
    41403 frames in 5.0 seconds = 8250.793 FPS
    41538 frames in 5.0 seconds = 8296.151 FPS
    41270 frames in 5.0 seconds = 8246.967 FPS
    Czy to oznacza, że mam prawidłowo zainstalowane sterowniki?

    Na monitorze ładnie wyświetla się obraz. Niestety gdy do karty zamiast monitora podłączę telewizor poprzez dołączoną przejściówkę HDMI to obraz też mam lecz niestety nie mam głosu (kartę mam połączoną z wyjśiem SPDIF płyty). Czy na głos wpływa jakieś ustawienie w nvidia-settings? A może mam coś nie tak z ustawieniami karty dzwiękowej? Głos w głośnikach podłączonych bezpośrednio do komputera mam prawidłowy. Płyta główna to ASUS P6T Deuxe. System operacyjny Mandriva 2009 Free. KDE 4.1.3

    Nikt nie wie jak to jest z głosem?
    Ostatnio edytowane przez amator ; 25.02.2009 o 15:54 Powód: Automerged Doublepost

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: GTX 285 i dźwięk

    Sprawdź może w panelu nvidi , po HDMI idzie też dźwięk(np w kartach AMD/ATI)może w tym jest problem, że wykrywając połączenie HDMI przełacza dzwięk na karte audio wbudowana w karte GFX?

  4. #3
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    Odp: GTX 285 i dźwięk

    Cytat Napisał DRACO_WAHATEVER
    Sprawdź może w panelu nvidi , po HDMI idzie też dźwięk(np w kartach AMD/ATI)może w tym jest problem, że wykrywając połączenie HDMI przełacza dzwięk na karte audio wbudowana w karte GFX?
    W Nvidiach nie ma karty dźwiękowej. Pobiera ona dzwięk z wyjścia SPDIF karty dźwiękowej umieszczonej na płycie. Właśnie o to mi chodzi żeby dźwięk leciał po HDMI a nie przez głośniki.

    Zastanawiam się jak to jest z dźwiękiem SPDIF w mandrivie. Czy może być gdzieś ten dźwięk zwyczajnie wyłączony? Jak to sprawdzić?

  5. #4
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Odp: GTX 285 i dźwięk

    Czy dobrze rozumem że chcesz puścić dźwięk po HDMI na TV?
    Dźwięk z wyjścia karty muzycznej [SPDIF] przekazujesz poprzez kartę graficzną Nvidi do TV po hdmi?

    1. Sprawdź czy w ogóle masz działające wyjście SPDIF - być może jest wyciszone, lub jest współdzielone i w opcjach zamiast cyfrowego dźwięku jest ustawiony mikrofon czy coś takiego - zobacz w kmix czy alsamixer.

    2. Włącz odpowiednią opcje w TV, nie każdy potrafi sam automatyczne wybrać źródło dźwięku.

    Nie mam pojęcia czy karta graficzna działa tylko jako "przedłużacz" czy coś tak jeszcze z dźwiękiem robi. Co piszą w instrukcji o tym?
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  6. #5
    Dołączył
    Mar 2007
    Wiek
    56
    Postów
    1,205
    Wątków
    104
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    154
    Reputacja
    1950

    Odp: GTX 285 i dźwięk

    Po pierwsze musisz mieć kartę która ma SPDiF i jest włączone oraz czy telewizor jest przystosowany do pobierania dźwięku cyfrowego, czasami trzeba przełączyć na digital jesli w ogóle ma. Samo HDMI o niczym nie świadczy tak samo SPDiF, na karcie dźwiekowej powinno być wyjście cyfrowe (SbLive, minijack) a te zintegrowane powinny mieć osobnego śledzia, trzeba dokładnie przeczytać. No bo cóż z tego ze na płycie głównej jest jak nie ma na wyjściu. No na końcu odtwarzacz trzeba przestawić na HDMI ...Jan
    Nagradzam firmy produkujące sprzęt zgodny z Mandriva Linuks

    Dźwięk zawodowców Mandriva-linux-Xfce4-One-2009

  7. #6
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    Odp: GTX 285 i dźwięk

    Cytat Napisał JanlllSobieski
    Po pierwsze musisz mieć kartę która ma SPDiF i jest włączone
    Moja płyta główna ma trzy wyjścia SPDiF
    1 zewnętrzne elektryczne
    2. zewnętrzne optyczne
    3. wewnętrzne elektryczne

    Karta graficzna ma wejście SPDiF i w komplecie kabelek który służy do połączenia jego z wewnętrznym wyjściem SPDiF płyty głównej. Wszystko połączyłem. W specyfikacji karty graficznej jest napisane, że wysyła ona obraz wraz z dźwiękiem poprzez przejściówkę DVI -> HDMI która też jest w komplecie z kartą graficzną.

    Cytat Napisał JanlllSobieski
    oraz czy telewizor jest przystosowany do pobierania dźwięku cyfrowego, czasami trzeba przełączyć na digital jesli w ogóle ma.
    Widziałeś kiedykolwiek telewizor który nie ma możliwości pobierania cyfrowego dźwięku poprzez HDMI? Mój ma ponieważ współpracuje z tunerem satelitarnym poprzez HDMI i dźwięk jest.


    Cytat Napisał JanlllSobieski
    Samo HDMI o niczym nie świadczy tak samo SPDiF, na karcie dźwiekowej powinno być wyjście cyfrowe (SbLive, minijack)
    U mnie nie ma śledzia. Za to te wyjścia wystają bezpośrednio z płyty głównej. Dodatkowo płyta ma specjalne wyjście SPDiF wewnętrzne które służy specjalnie do podłączenia karty graficznej


    Cytat Napisał JanlllSobieski
    No na końcu odtwarzacz trzeba przestawić na HDMI ...Jan
    Chciałbym się skupić przede wszystkim na tym JAK TO ZROBIĆ Szukam bezkutecznie po google odpowiedzi na to pytanie

    Cytat Napisał konopia
    Czy dobrze rozumem że chcesz puścić dźwięk po HDMI na TV?
    Dźwięk z wyjścia karty muzycznej [SPDIF] przekazujesz poprzez kartę graficzną Nvidi do TV po hdmi?
    Dokładnie tak

    Cytat Napisał konopia
    1. Sprawdź czy w ogóle masz działające wyjście SPDIF - być może jest wyciszone, lub jest współdzielone i w opcjach zamiast cyfrowego dźwięku jest ustawiony mikrofon czy coś takiego - zobacz w kmix czy alsamixer.
    Patrzyłem ale za bardzo nie rozumiem z tego co widzę

    Cytat Napisał konopia
    2. Włącz odpowiednią opcje w TV, nie każdy potrafi sam automatyczne wybrać źródło dźwięku.
    Dźwięk jest włączony

    Cytat Napisał konopia
    Nie mam pojęcia czy karta graficzna działa tylko jako "przedłużacz" czy coś tak jeszcze z dźwiękiem robi. Co piszą w instrukcji o tym?
    W instrukcji piszą, że karta przesyła dźwięk razem z obrazem po HDMI
    Ostatnio edytowane przez amator ; 26.02.2009 o 12:58 Powód: Automerged Doublepost

  8. #7
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Odp: GTX 285 i dźwięk

    Uzupełnij profil o sprzęt, chciałem zobaczyć jaką masz płytę główną a tam pustki. Zainteresowało mnie to podwójne "spdif" elektryczne [zewnętrzne i wewnętrzne], chciałem sprawdzić jak to działa, może trzeba włączyć coś w biosie, a może nie.

    Pokaż zrzuty ekranu z ustawieniami suwaczków i przełączników w kmix.

    Cyfrowe wyjście oznaczone jest jako -
    Kod:
    0100
    1001
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  9. #8
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990
    Cytat Napisał konopia
    Uzupełnij profil o sprzęt, chciałem zobaczyć jaką masz płytę główną a tam pustki. Zainteresowało mnie to podwójne "spdif" elektryczne [zewnętrzne i wewnętrzne], chciałem sprawdzić jak to działa, może trzeba włączyć coś w biosie, a może nie.

    Pokaż zrzuty ekranu z ustawieniami suwaczków i przełączników w kmix.

    Cyfrowe wyjście oznaczone jest jako -
    Kod:
    0100
    1001
    Moja płyta główna to ASUS P6T Deluxe



    Dodam jeszcze kilka informacji o które pojawiały się u innych osób ale to za chwilkę

    Już podaję dalej

    Wynik komendy dmseg klik

    Kod:
    [root@localhost gienek]# amixer scontrols
    Simple mixer control 'Master',0
    Simple mixer control 'Capture',0
    Kod:
    [root@localhost gienek]# lsmod|grep ^snd
    snd_hda_codec_analog    80224  1
    snd_hda_intel          29736  3
    snd_hda_codec          78496  2 snd_hda_codec_analog,snd_hda_intel
    snd_hwdep               8712  1 snd_hda_codec
    snd_seq_dummy           3236  0
    snd_seq_oss            33600  0
    snd_seq_midi_event      8352  1 snd_seq_oss
    snd_seq                58208  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
    snd_seq_device          8020  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
    snd_pcm_oss            43520  0
    snd_pcm                89992  3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
    snd_timer              25008  2 snd_seq,snd_pcm
    snd_mixer_oss          16768  1 snd_pcm_oss
    snd                    71528  17 snd_hda_codec_analog,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_mixer_oss
    snd_page_alloc         10544  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    Kod:
    [root@localhost gienek]# lspcidrake -v | grep intel
    snd_hda_intel   : Intel Corporation|82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller (vendor:8086 device:3a3e subv:1043 subd:82ea)
    Kod:
    [gienek@localhost ~]$ aplay -l
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 0: Intel [HDA Intel], device 1: AD198x Digital [AD198x Digital]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    ┌────────────────────────────[AlsaMixer v1.0.18rc3 (Press Escape to quit)]────────────────────────────┐
    │ Card: PulseAudio │
    │ Chip: PulseAudio │
    │ View: Playback Capture [All] │
    │ Item: Capture │
    │ │
    │ │
    │ │
    │ │
    │ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
    │ ├──┤ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │
    │ │OO│ │
    │ └──┘ L R │
    │ CAPTUR │
    │ 100<>100 100<>100 100 100 100<>100 │
    │ Master Master Master Master <Capture > │
    │ │
    │ │
    │ │
    └───────────────────────────────────────────────── ────────────────────────────────────────────────── ──┘



    dopisano 27-02-2009 o 12:55
    Grzebiąc się po internecie znalazłem jeszcze takie coś

    klik




    Korzystając z tłumacza google zrozumiałem, że SPDiF musi dawać dźwięk w 48kHz żeby telewizor go zrozumiał. Autor tego postu radzi, że należy w pliku .asoundrc posiadać wpis żeby to działało

    Kod:
    pcm.!default {
      type plug
      slave {
        pcm "spdif"
        rate 48000
    #    format S16_LE # May or may not be needed
      }
    }
    Nie wiem może mi coś padło na oczy ale nigdzie nie mogę znaleźć tego pliku w mojej mandrivie . Gdzie można sprawdzić jaki jest parametr rate do karty dźwiękowej?

    Gdy w Xine lub MPlayerze ustawię sterownik dźwięku ALSA (normalnie jest PULSE) i PCM1 to gdy odpalam film to w głośnikach telewizora słyszę takie PSSTTTRRYKKK jak podczas włączania starego radia.

    Problem rozwiązany KLIK
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 03.03.2009 o 16:04

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •