Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Nietypowe przenoszenie systemu
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Nietypowe przenoszenie systemu

  1. #1
    Avatar elipsa
    elipsa jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2008.0 Free i586
    Dołączył
    Dec 2005
    Postów
    36
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    24
    Reputacja
    1

    Nietypowe przenoszenie systemu

    Witam, mam nietypowy problem. Otóż chcę przenieść system Mandriva 2008.0 z komputera stacjonarnego na laptop. Na stacjonarnym system jest na dwóch partycjach (root i home) na partycjach odpowiednio hdb6 i hdb8. Na laptopie przygotowałem identyczne (przynajmniej tak mi się wydaje) pod względem wielkości partycje, odpowiednio sda5 i sda6 (na laptopie mam dysk SATA). Partycje przeniosłem poprzez obrazy partycji. Następnie uruchomiłem laptopa z płytki Mandriva Live i wprowadziłem zmiany w fstab, menu.lst, install.sh oraz device (3 ostatnie pliki w katalogu grub). Na koniec odpaliłem funkcję reinstalacji bootloadera w rescue cd. No i tak: GRUB odpala, jak na stacjonarnym. Po wybraniu opcji uruchomienia linuxa coś tam się dzieje i system staje na komunikacie "Kernel panic - not syncing: Attempting to kill init!".
    Co zrobiłem źle/czego nie zrobiłem, że nie odpala? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Od razu zaznaczam, że nie jestem zbyt mocny w Linuxie. Zdaję sobie sprawę, że to zupełnie inny komputer, no ale może jakoś się da

    I zauważyłem jeszcze, że jak próbuję przeprowadzić instalację w formie aktualizacji, to wywala jakiś dziwaczny komunikat ("Oops, no root partition found") o braku partycji roota
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 27.02.2009 o 01:26 Powód: Automerged Doublepost

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Nietypowe przenoszenie systemu

    Możliwe, że moduł do obsługi SATA nie jest wkompilowany na stałe w kernel lub nie ma go też w initrd.img. Można go tam dodać, są opisy w sieci. Sam tego nie próbowałem. Mogłeś się także zwyczajnie pomylić zmieniając numerki przy hdaX/sdaX i hdX,Y.
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  4. #3
    Avatar binx
    binx jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.0 32bit GNOME
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    153
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    161
    Reputacja
    2110

    Odp: Nietypowe przenoszenie systemu

    Cytat Napisał elipsa
    Od razu zaznaczam, że nie jestem zbyt mocny w Linuxie
    Nie ma to jak skromność, bo zważywszy na to jak kombinowałeś, ja sam chyba nie umiałbym tak zrobić

    Szczerze mówiąc nie wiem czy takie przenosiny między tak różnymi komputerami są proste w realizacji, mam tu trochę wątpliwości, ale nie znam się na tym, nie robiłem czegoś takiego, nie mam laptopa i nie chcę spekulować. Wersja 2008.0 też jest już trochę "starawa"...

    Osobiście pewnie zrobiłbym taką operację najprościej i najszybciej jak się da, bo na pewno nie chciałoby mi się aż tak kombinować. Czyli po prostu standardowa instalacja systemu na nowym komputerze, doinstalowanie softu, rozwiązanie paru ewentualnych problemów sprzętowych (np. grafika, acpi, internet, kamerka, touchpad itp.) a potem proste przewalenie swoich danych i ustawień (choć z nimi raczej byłbym ostrożny) do katalogu /home/user. I tyle. Choć jeśli wprowadzasz ręcznie dużo zmian do systemu czy po prostu wkładasz sporo pracy w jego upiększenie, robienie znowu wszystkiego od nowa rzeczywiście może być trochę nieopłacalne.

  5. #4
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Nietypowe przenoszenie systemu

    W sumie trochę mało informacji.
    Może chodzić o dodanie jakiejś opcji do GRUB-a, np. irqpoll albo all_generic_ide.
    Zobacz, co dokładnie wyskakuje Ci przed paniką kernela.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  6. #5
    Avatar VooVoo
    VooVoo jest nieaktywny Ban :(
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Dell
      • Procesor:
      • pentium
      • Karta Graficzna:
      • intel 915
      • Monitor:
      • Dell
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: debian 5.0.1 kde 3.5.10
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    somewhere in ......... Europe ;)
    Postów
    717
    Wątków
    27
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    192
    Reputacja
    2451

    Odp: Nietypowe przenoszenie systemu

    System można przenieść, jednak trzeba pamiętać o różnicach sprzętowych. To podstawowa sprawa. Druga sprawa, to rozmiary partycji - a dokładnie ich zapis w .. chyba fstab-ie? Chodzi o zapis rozmiarów partycji.
    Krótko mówiąc jeśli nie zgodzą początki i końce partycji system się wysypie. Dlatego też, proponuję przenieść home na nowy komp a resztę zainstalować od nowa. Istnieje jeszcze marna szansa, żeby spróbować opcji rescue i przywrócić program startowy, w tym wypadku grub-a.
    Jak zmieniam rozmiary partycji i przywracam partycje z obrazów, zawsze wyskakują mi 99 99 99 itp wtedy odpalam opcję rescue i to zawsze działa
    Pozdrawiam

    "Co, u diabła, mieliście na myśli, wy sku?wysynu, mówiąc, że nie możemy was ukarać?" - odczytał ze swego protokołu kapral, który umiał stenografować" - §22-Joseph Heller

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •