Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
WiFi na Acer Extensa 5220
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: WiFi na Acer Extensa 5220

  1. #1
    Avatar elipsa
    elipsa jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2008.0 Free i586
    Dołączył
    Dec 2005
    Postów
    36
    Wątków
    14
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Unhappy WiFi na Acer Extensa 5220

    Witam,
    cały dzień się nad tym męczę :-( Próbuję uruchomić sieć bezprzewodową na laptopie. Zainstalowałem sterownik bcmlw5 poprzez ndiswrapper, skonfigurowałem poprzez "Konfigurację komputera" nowe połączenie, podałĸem klucz, zaznaczyłem uruchamianie przy starcie. Niestety po uruchomieniu sieć nie załącza się. Widzi jednak dostępne sieci bezprzewodowe. Tak wygląda iwconfig. Tutaj sieć niby jest, ale połączenia nie ma.

    Kod:
    lo        no wireless extensions.
    
    eth1      no wireless extensions.
    
    eth2      IEEE 802.11g  ESSID:"ELIPSA"  Nickname:"localhost"
              Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: 00:1B:2F:A7:B6:96
              Bit Rate=54 Mb/s   Tx-Power:32 dBm
              RTS thr:2347 B   Fragment thr:2346 B
              Encryption key:off
              Power Management:off
              Link Quality:62/100  Signal level:-56 dBm  Noise level:-96 dBm
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
    Po uruchomieniu systemu Internetu wifi nie ma. Muszę kliknąć na ikonkę net apletu i zaznaczyć eth2. Prosi o hasło roota i pojawiają się sieci do wyboru. Wtedy muszę kliknąć na "Zarządzanie sieciami bezprzewodowymi" i ręcznie połączyć. DLACZEGO NIE URUCHAMIA SIĘ SAMO PRZY STARCIE SYSTEMU, jak na zwykłym kabelku?

    Bardzo proszę o jakąś pomoc, bo to mnie chyba niestety przerasta.
    Ostatnio edytowane przez elipsa ; 28.02.2009 o 23:40

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: WiFi na Acer Extensa 5220

    Pokaż plik konfiguracyjny
    Kod:
    cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth2






    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 7

    Komentarze:
     elipsa  zgadza się  
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar elipsa
    elipsa jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2008.0 Free i586
    Dołączył
    Dec 2005
    Postów
    36
    Wątków
    14
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Odp: WiFi na Acer Extensa 5220

    No to wygląda to tak:

    Kod:
    DEVICE=eth2
    BOOTPROTO=dhcp
    ONBOOT=no
    METRIC=35
    MII_NOT_SUPPORTED=yes
    USERCTL=no
    RESOLV_MODS=no
    WIRELESS_MODE=Managed
    WIRELESS_ESSID=ELIPSA
    WIRELESS_ENC_KEY="open s:xxxxxxxx"
    WIRELESS_WPA_DRIVER=wext
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    DHCP_CLIENT=dhclient
    NEEDHOSTNAME=no
    PEERDNS=yes
    PEERYP=yes
    PEERNTPD=no
    Zamiast klucza dałem iksy (nie chcę hasła podawać na forum :-/ ). Dlaczego jest ONBOOT=no? Przecież wyraźnie klikałem w konfiguratorze, żeby łączył przy starcie. Czy to może mieć jakiś związek?

    POL_ED, jesteś wielki! Zmieniłem w tym pliku ONBOOT na yes i działa Serdeczne dzięki za wskazówkę!

    A tak na marginesie, dlaczego u mnie kabelek jest na eth1 i wifi na eth2, a nie odpowiednio na eth0 i eth1?
    Ostatnio edytowane przez elipsa ; 01.03.2009 o 10:55 Powód: Automerged Doublepost

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: WiFi na Acer Extensa 5220

    Ten wpis odpowiada za to czy user ma uprawnienia do zestawiania połączenia.
    USERCTL=no
    Gdy zmienisz na
    USERCTL=yes
    uzyskasz to uprawnienie.
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •