Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Widelands - Instalacja - Strona 2
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Widelands - Instalacja

  1. #11
    Dołączył
    Jan 2009
    Postów
    46
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    17
    Reputacja
    1

    Odp: Widelands - Instalacja

    Aha. Tego yuma to ja jednak nie widzę. yast2 jest ale nie yum. Zresztą mam takie pytanko. Co to oznacza, że widelands jest w repo? jak to mam z repo uruchomić?
    a wogóle gdzie znaleść te libSDL_gfx.so.4?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #12
    Avatar vorlog
    vorlog jest nieaktywny Hiperadministrator(ka)
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5L-VM 1394
      • Procesor:
      • PentiumD 3GHz
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 8500 GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs CA0106 Soundblaster
      • Monitor:
      • Iiyama ProLite B2409HDS
      • Kernel:
      • 3.16.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.16.7-ckt2-1 (2014-12-08) i686 GNU/Linux
    Dystrybucja: Debian8 Jessie
    Polska
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    52
    Postów
    3,789
    Wątków
    108
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    860
    Reputacja
    12400

    Odp: Widelands - Instalacja

    tajra, wybacz, ale te pytania są z gatunku tych, które wywołują uśmiech
    Suse (OpenSuse) ma oficjalne polskie forum, tam zaś są wszelkie podstawy dokładnie opisane, poczytać można, zapoznać się z elementarnymi pojęciami, natywnymi dla Suse...
    http://forum.suse.pl/
    Dobrym portalem jest też
    http://www.susek.info/
    V.
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 26.12.2009 o 16:26

    Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart


  4. #13
    Dołączył
    Jan 2009
    Postów
    46
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    17
    Reputacja
    1

    Odp: Widelands - Instalacja

    Na stronie widelands jest coś takiego:
    Most likely a library used by Widelands is not installed or is named differently. To find out which library causes the problem, you should start Widelands in a terminal (open a terminal, change to widelands dir (cd /path/to/widelands), run Widelands with ./widelands)

    Now widelands should print some lines like:

    ./widelands: error while loading shared libraries:
    libSDL_gfx.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

    So the problem in this example is that the library "libSDL_gfx" can't be found. The library your system is missing may differ but the steps are still as follows:

    Install the missing library (using apt-get, urpmi, ebuild or whatever your distribution supports) and than try to start Widelands again.

    If the library was already installed or the same error occurs, you should take a look in /usr/lib and subfolders to see if you can find file named the same, with just a slightly different suffix (for example libSDL_gfx.so or libSDL_gfx.so.16 instead of libSDL_gfx.so.4)

    Now you should create a link to the found file (again just an example with libSDL_gfx.so.4 - you should change the names to fit your problem).

    Open the terminal again and type: "su" (to get root) and than type "ln -s /usr/lib/libSDL_gfx.so /usr/lib/libSDL_gfx.so.4"

    The first filename is the full path to the file you found, the second one the full path to the file Widelands needs - simply change them to fit your problem.

    If your system doesn't support the "su" command, try "sudo ln -s /usr/lib/libSDL_gfx.so /usr/lib/libSDL_gfx.so.4"

    Now try again to run Widelands via terminal using the ./widelands command -> now either it is working or another library is missing - if first is the case: congratulations, if second: well start again.
    Nie rozumiem co mam z tym zrobić...
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 26.12.2009 o 19:06

  5. #14
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,382
    Wątków
    223
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1270
    Reputacja
    18333

    Odp: Widelands - Instalacja

    Biblioteka /usr/lib/libSDL_gfx.so jest w pakiecie devel - SDL_gfx-devel
    LINK
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 26.12.2009 o 18:48
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #15
    Avatar vorlog
    vorlog jest nieaktywny Hiperadministrator(ka)
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5L-VM 1394
      • Procesor:
      • PentiumD 3GHz
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 8500 GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs CA0106 Soundblaster
      • Monitor:
      • Iiyama ProLite B2409HDS
      • Kernel:
      • 3.16.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.16.7-ckt2-1 (2014-12-08) i686 GNU/Linux
    Dystrybucja: Debian8 Jessie
    Polska
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    52
    Postów
    3,789
    Wątków
    108
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    860
    Reputacja
    12400

    Odp: Widelands - Instalacja

    OpenSuse/Suse ma potężne narzędzie do zarządzania systemem, w tym też oczywiście oprogramowaniem- Yast2.
    Jego prawidłowa konfiguracja wraz z przypisaniem repozytoriów pozwala na instalowanie dedykowanych dla danej wersji systemu pakietów.
    Instalacja zaś pakietów spoza grupy dedykowanych może poskutkować rozpirzeniem systemu.
    Wejdź na strony, których linki podałem wyżej, i skonfiguruj Yasta, tam masz dokładne opisy co i jak.
    V.

    PS: Posty pisz tak, by nie wymagały poprawek- nie jesteś tu od wczoraj, zasady znasz

    Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart


  7. #16
    Dołączył
    Jan 2009
    Postów
    46
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    17
    Reputacja
    1

    Odp: Widelands - Instalacja

    Dla przypomnienia z Opensuse i w ogóle z linuksem mam do czynienia tylko wtedy gdy jestem u taty (czyli bardzo rzadko ).
    Dawno temu chcieliśmy zainstalować Widelands niestety bez skutku. Sprawa się więc ciągnie za każdym razem kiedy u niego jestem.
    Już nawet chyba wiem co to znaczy, że Widelands jest w repo opensuse. Czy to:
    1. wchodzę w yast2,
    2. w oprogramowanie,
    3. w okienku yast2 gdzie jest opcja szukaj wpisuję Widelands,
    4. Pojawia się Widelands do zainstalowania i dwa jakieś debugery dodatkowo,
    5. Naciskam instaluj i coś się instaluje i prosi o płytkę z opensuse? (oczywiście jej nie miałam)
    To pewno to te repo?

    Na Wielkanoc jak będę u taty i nie zapomnę płytki z opensuse to sprawdzimy to.
    Pozdro. Dzięki za rady.

  8. #17
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,382
    Wątków
    223
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1270
    Reputacja
    18333

    Odp: Widelands - Instalacja

    Cytat Napisał tajra
    To pewno to te repo?

    Na Wielkanoc jak będę u taty i nie zapomnę płytki z opensuse to sprawdzimy to.
    Pozdro. Dzięki za rady.
    Przy tak dużym oporze na wiedzę, to przewidywany przez Ciebie termin jest abstrakcją.

    Czy naprawdę tak trudno przeczytać i zastosować się do podanych opisów ?
    No chyba, że nie lubisz własnego ojca ....


    =====================
    /Edit:
    Zobacz 1
    Zobacz 2
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 26.12.2009 o 21:17
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •