Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

  1. #1
    Dołączył
    Mar 2006
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    36
    Postów
    136
    Wątków
    49
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    24
    Reputacja
    1

    Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Witajcie,
    przeinstalowałem sobie niedawno Mandrivę na najnowszą (Mandriva Linux Free 2009), podczas instalacji pozostawiłem folder /home nienaruszony.

    Niestety po tej instalacji nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową. Szukając rozwiązania spróbowałem zamknąć interfejs sieciowy poleceniem
    Kod:
    ifconfig eth0 down
    , najpierw ten z radiówką (wifi0), a później przewodowy(eth0) i ... nic!

    Posiadam następujące interfejsy: eth0, lo, wlan0, wifi0
    z tym, że wlan0 i wifi0 to prawie to samo, mają prawie takie same adresy MAC, różnica polega na tym, że wlan0 ma poszczególne sekwencje adresu oddzielone znakiem ":", a wifi0 znakiem "-" oraz do adresu wifi0 jest dopisane jeszcze "-E0-D9-00-00-00-00-00-00-00-00", tak więc ten adres składa się z 32znaków, a nie tak jak większość kart z 12.

    Nie wiem skąd się wziął interfejs wifi0, który jest nieaktywny.

    Czy ktoś wie dlaczego nie mogę zamknąć żadnego interfejsu?


    p.s.
    oto ifconfig -a:
    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:09:6B:90:08:06  
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:310 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:310 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:24216 (23.6 KiB)  TX bytes:24216 (23.6 KiB)
    
    wifi0     Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-20-E0-8E-79-27-E0-D9-00-00-00-00-00-00-00-00  
              BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:132 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:38 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:43892 (42.8 KiB)  TX bytes:0 (0.0 b)
              Interrupt:11 
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:20:E0:8E:79:27  
              inet6 addr: fe80::220:e0ff:fe8e:7927/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:130 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:29 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:40806 (39.8 KiB)  TX bytes:8856 (8.6 KiB)
              Interrupt:11
    Ostatnio edytowane przez ublizzard ; 03.03.2009 o 07:12

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Spróbuj:

    Kod:
     ifdown eth0

  4. #3
    Dołączył
    Mar 2006
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    36
    Postów
    136
    Wątków
    49
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    24
    Reputacja
    1

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Niestety ifdown eth0 również nie działa i nie wyświetlają się żadne komunikaty (tak samo jak przy komendzie ifconfig eth0)

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Jako root
    Kod:
    /etc/rc.d/init.d/network stop
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar Frank
    Frank jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008.1
    Dołączył
    Oct 2005
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    63
    Postów
    116
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    56
    Reputacja
    467

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Z tego co pokazałeś po poleceniu ifconfig wynika, że interfejs eth0 jest nieaktywny; nie ma adresu sieciowego i nie pokazuje żadnego ruchu.
    U mnie instalacja Mdv 2009 spowodowała totalny "miszmasz" w nazwach interfejsów sieciowych, a miałem na tym akurat komputerze kolejno instalowane wersje zaczynając od 2006.0.
    Pomogła edycja plików interfejsów w
    Kod:
    /etc/sysconfig/network-scripts/

  7. #6
    Dołączył
    Mar 2006
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    36
    Postów
    136
    Wątków
    49
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    24
    Reputacja
    1

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Z tym network stop udało się
    [root@localhost blizz4rd]# /etc/rc.d/init.d/network stop
    Zatrzymywanie interfejsu eth0: [ OK ]
    Zatrzymywanie interfejsu wlan0: [ OK ]
    Zatrzymywanie interfejsu lokalnego: [ OK ]
    [root@localhost blizz4rd]# ifconfig
    [root@localhost blizz4rd]# ifconfig wlan0 up
    [root@localhost blizz4rd]# ifconfig
    wifi0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-20-E0-8E-79-27-10-77-00-00-00-00-00-00-00-00
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:3 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:13 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:299 (299.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
    Interrupt:11

    wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:20:E0:8E:79:27
    inet6 addr: fe80::220:e0ff:fe8e:7927/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:2736 (2.6 KiB)
    Interrupt:11
    ale dziwne jest to, że przy podnoszeniu interfejsu wlan0 sam się podnosi wifi0. Poza tym interfejs wifi0 mogę zamknąć komendą ifconfig wifi0 down a interfejsu wlan0 nie mogę.

    Nadal nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową i myślę, że to przez ten podwójny interfejs. Przez kabel na interfejsie eth0 normalnie się łączę, tylko, że wcześniej nie miałem podłączonego kabla.

  8. #7
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    33
    Postów
    437
    Wątków
    9
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    115
    Reputacja
    1321

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Cytat Napisał ublizzard
    Nadal nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową i myślę, że to przez ten podwójny interfejs.
    Nie myśl tyle, bo zostaniesz myśliwym. Zajrzyj do innych postów, w których opisane są problemy z wifi i podaj dane, o które się tam woła Później zajrzyj do google i dowiedz się dlaczego dla wifi są 2 interfejsy.
    registered Linux user #364828
    Każdy staje się beta-testerem Microsoftu kiedy uruchamia Windows. ISTQB certified tester
    Acer Aspire R.I.P. Lenovo R.I.P. gegu vs. laptopy 2:0

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •