Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

  1. #1
    Dołączył
    Mar 2006
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    36
    Postów
    136
    Wątków
    49
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Witajcie,
    przeinstalowałem sobie niedawno Mandrivę na najnowszą (Mandriva Linux Free 2009), podczas instalacji pozostawiłem folder /home nienaruszony.

    Niestety po tej instalacji nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową. Szukając rozwiązania spróbowałem zamknąć interfejs sieciowy poleceniem
    Kod:
    ifconfig eth0 down
    , najpierw ten z radiówką (wifi0), a później przewodowy(eth0) i ... nic!

    Posiadam następujące interfejsy: eth0, lo, wlan0, wifi0
    z tym, że wlan0 i wifi0 to prawie to samo, mają prawie takie same adresy MAC, różnica polega na tym, że wlan0 ma poszczególne sekwencje adresu oddzielone znakiem ":", a wifi0 znakiem "-" oraz do adresu wifi0 jest dopisane jeszcze "-E0-D9-00-00-00-00-00-00-00-00", tak więc ten adres składa się z 32znaków, a nie tak jak większość kart z 12.

    Nie wiem skąd się wziął interfejs wifi0, który jest nieaktywny.

    Czy ktoś wie dlaczego nie mogę zamknąć żadnego interfejsu?


    p.s.
    oto ifconfig -a:
    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:09:6B:90:08:06  
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:310 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:310 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:24216 (23.6 KiB)  TX bytes:24216 (23.6 KiB)
    
    wifi0     Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-20-E0-8E-79-27-E0-D9-00-00-00-00-00-00-00-00  
              BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:132 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:38 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:43892 (42.8 KiB)  TX bytes:0 (0.0 b)
              Interrupt:11 
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:20:E0:8E:79:27  
              inet6 addr: fe80::220:e0ff:fe8e:7927/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:130 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:29 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:40806 (39.8 KiB)  TX bytes:8856 (8.6 KiB)
              Interrupt:11
    Ostatnio edytowane przez ublizzard ; 03.03.2009 o 07:12

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Siła Reputacji
    224
    Reputacja
    2988

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Spróbuj:

    Kod:
     ifdown eth0

  4. #3
    Dołączył
    Mar 2006
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    36
    Postów
    136
    Wątków
    49
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Niestety ifdown eth0 również nie działa i nie wyświetlają się żadne komunikaty (tak samo jak przy komendzie ifconfig eth0)

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Jako root
    Kod:
    /etc/rc.d/init.d/network stop
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar Frank
    Frank jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008.1
    Dołączył
    Oct 2005
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    63
    Postów
    116
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    56
    Reputacja
    467

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Z tego co pokazałeś po poleceniu ifconfig wynika, że interfejs eth0 jest nieaktywny; nie ma adresu sieciowego i nie pokazuje żadnego ruchu.
    U mnie instalacja Mdv 2009 spowodowała totalny "miszmasz" w nazwach interfejsów sieciowych, a miałem na tym akurat komputerze kolejno instalowane wersje zaczynając od 2006.0.
    Pomogła edycja plików interfejsów w
    Kod:
    /etc/sysconfig/network-scripts/

  7. #6
    Dołączył
    Mar 2006
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    36
    Postów
    136
    Wątków
    49
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Z tym network stop udało się
    [root@localhost blizz4rd]# /etc/rc.d/init.d/network stop
    Zatrzymywanie interfejsu eth0: [ OK ]
    Zatrzymywanie interfejsu wlan0: [ OK ]
    Zatrzymywanie interfejsu lokalnego: [ OK ]
    [root@localhost blizz4rd]# ifconfig
    [root@localhost blizz4rd]# ifconfig wlan0 up
    [root@localhost blizz4rd]# ifconfig
    wifi0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-20-E0-8E-79-27-10-77-00-00-00-00-00-00-00-00
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:3 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:13 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:299 (299.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
    Interrupt:11

    wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:20:E0:8E:79:27
    inet6 addr: fe80::220:e0ff:fe8e:7927/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:2736 (2.6 KiB)
    Interrupt:11
    ale dziwne jest to, że przy podnoszeniu interfejsu wlan0 sam się podnosi wifi0. Poza tym interfejs wifi0 mogę zamknąć komendą ifconfig wifi0 down a interfejsu wlan0 nie mogę.

    Nadal nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową i myślę, że to przez ten podwójny interfejs. Przez kabel na interfejsie eth0 normalnie się łączę, tylko, że wcześniej nie miałem podłączonego kabla.

  8. #7
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    34
    Postów
    437
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    116
    Reputacja
    1321

    Odp: Dlaczego nie mogę zamknąć interfejsu sieciowego?

    Cytat Napisał ublizzard
    Nadal nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową i myślę, że to przez ten podwójny interfejs.
    Nie myśl tyle, bo zostaniesz myśliwym. Zajrzyj do innych postów, w których opisane są problemy z wifi i podaj dane, o które się tam woła Później zajrzyj do google i dowiedz się dlaczego dla wifi są 2 interfejsy.
    registered Linux user #364828
    Każdy staje się beta-testerem Microsoftu kiedy uruchamia Windows. ISTQB certified tester
    Acer Aspire R.I.P. Lenovo R.I.P. gegu vs. laptopy 2:0

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •