Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
xawtv nie działa
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: xawtv nie działa

  1. #1
    Avatar avc
    avc jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Power Pack 2008 Spring
    Dołączył
    Jan 2005
    Postów
    21
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    xawtv nie działa

    Jak w temacie.
    Kod:
    [avc@nowy ~]$ xawtv
    This is xawtv-3.95, running on Linux/i686 (2.6.24.4-desktop-1mnb)
    xinerama 0: 1680x1050+0+0
    X Error of failed request:  XF86DGANoDirectVideoMode
      Major opcode of failed request:  137 (XFree86-DGA)
      Minor opcode of failed request:  1 (XF86DGAGetVideoLL)
      Serial number of failed request:  69
      Current serial number in output stream:  69
    Karta TV - AVerMedia. Proszę o pomoc.

    tvtime zgłasza się tak:

    Kod:
    [avc@nowy ~]$ tvtime
    Uruchomione tvtime 1.0.2.
    Czytanie konfiguracji z /etc/tvtime/tvtime.xml
    Czytanie konfiguracji z /home/avc/.tvtime/tvtime.xml
    videoinput: Can't get tuner info: Zły argument
    videoinput: Can't get tuner info: Zły argument
    videoinput: Can't get tuner info: Zły argument
    Dziekujemy za używanie tvtime.
    Ostatnio edytowane przez avc ; 09.03.2009 o 20:24

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: xawtv nie działa

    Te błędy to nic takiego (w Mandrivie ), prawdopodobnie nie masz odpowiedniego wpisu w /etc/modprobe.conf
    W wątkach dotyczących xawtv znajdziesz przykłady, może nawet dla swojej karty, np dla mojej, obsługiwanej przez moduł bttv to:
    Kod:
    options bttv radio=1 card=78 tuner=5 gbuffers=4
    Listę kart i tunerów z odpowiadającymi im numerkami znajdziesz w sieci (strona domowa projektu sterownika) lub np. w dokumentacji kernela, np. u mnie dla bttv
    Kod:
    /usr/src/linux-source-2.6.26/Documentation/video4linux
    /usr/src/linux-source-2.6.26/Documentation/video4linux/CARDLIST.bttv
    W podanej wyżej lokalizacji jest info dla wielu sterowników (kernel-source trzeba doinstalować). Możesz też z ręki ładować moduł do obsługi kart:
    Kod:
    modprobe nazwa_modułu card=numere_karty tuner=numerek_tunera radio=1_lub_0
    Wyładowanie przed próbą z kolejnym numerkiem:
    Kod:
    modprobe -r nazwa_modułu
    Czasem przed właściwym modułem trzeba będzie wyładować inny, który będzie go używał, sprawdzisz jaki to poleceniem:
    Kod:
    lsmod | grep nazwa_modułu_karty_tv
    Oprócz tego w /etc/X11/xorg.conf w sekcji Module trzeba dodać ładowanie v4l
    Kod:
    Section "Extensions"
        Option 		"Composite" "false"
    EndSection
    
    Section "Module"
        Load		"glx"
        Load		"v4l"
    EndSection
    A jak chcesz mieć w xawtv fullscreen przy zainstalowanych dla karty graficznej sterownikach z akceleracją, to opcja Composite jest potrzebna. Tvtime nie ma takich wymagań. Przypuszczam, że wkrótce zrezygnujesz z xawtv, bo ten program zaczął, przynajmniej u mnie, miewać straszne humory. Zacząłem doceniać tvtime - łatwo się konfiguruje, daje ładny obraz, proste sterowanie z pilota i nie miewa prawie kaprysów.

    Musisz znać model karty, model tunera i moduł obsługujący kartę, potem przyporządkować im numerki i dalej z górki, nic trudnego .
    Przydatne polecenia
    Kod:
    lspci
    lspci -n
    Powodzenia!

    Dopisane
    Jeśli masz kamerkę internetową lub inne urządzenie wideo sprawdź w wyniku polecenia, które video jest przypisane dla karty
    Kod:
    xawtv -hwscan
    Domyślnie xawtv szuka /dev/video0
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 09.03.2009 o 22:12
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  4. #3
    Dołączył
    Mar 2007
    Wiek
    56
    Postów
    1,205
    Wątków
    104
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    154
    Reputacja
    1950

    Odp: xawtv nie działa

    A jak chcesz mieć w xawtv fullscreen przy zainstalowanych dla karty graficznej sterownikach z akceleracją, to opcja Composite jest potrzebna. Tvtime nie ma takich wymagań. Przypuszczam, że wkrótce zrezygnujesz z xawtv, bo ten program zaczął, przynajmniej u mnie, miewać straszne humory. Zacząłem doceniać tvtime - łatwo się konfiguruje, daje ładny obraz, proste sterowanie z pilota i nie miewa prawie kaprysów.
    To wszystko potrafi XawTV, tylko podzielony jest na małe programiki, które pozwalają na oglądanie TV we framebuferze, w trybie overlay, obsługa o niebo lepsza, potrafi nagrywać filmy, ma telegazetę, pilota, wykrzystuje 0 mocy procesora, łatwe zrzuty ekranu i jest niezbędny do usawień niektórych kart. Trudno tu wymienić jego zalety, wraz gv4l staje się magnetowidem, który o zadanej porze zaczyna nagrywać programy TV z listy XawTV, a na razie wystarczy ....Jan

    Czasami należy go odpalać, bo potrafi wyświetlać obraz z kilku kart, oczywiście posiada podgląd kanałów.
    xawtv -d /dev/video0 ##1,2, lub
    xawtv -xvport numer_portu #### z komendy -hwscan
    Ostatnio edytowane przez JanlllSobieski ; 09.03.2009 o 22:29
    Nagradzam firmy produkujące sprzęt zgodny z Mandriva Linuks

    Dźwięk zawodowców Mandriva-linux-Xfce4-One-2009

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •