Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
xawtv nie działa
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: xawtv nie działa

  1. #1
    Avatar avc
    avc jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Power Pack 2008 Spring
    Dołączył
    Jan 2005
    Postów
    21
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    xawtv nie działa

    Jak w temacie.
    Kod:
    [avc@nowy ~]$ xawtv
    This is xawtv-3.95, running on Linux/i686 (2.6.24.4-desktop-1mnb)
    xinerama 0: 1680x1050+0+0
    X Error of failed request:  XF86DGANoDirectVideoMode
      Major opcode of failed request:  137 (XFree86-DGA)
      Minor opcode of failed request:  1 (XF86DGAGetVideoLL)
      Serial number of failed request:  69
      Current serial number in output stream:  69
    Karta TV - AVerMedia. Proszę o pomoc.

    tvtime zgłasza się tak:

    Kod:
    [avc@nowy ~]$ tvtime
    Uruchomione tvtime 1.0.2.
    Czytanie konfiguracji z /etc/tvtime/tvtime.xml
    Czytanie konfiguracji z /home/avc/.tvtime/tvtime.xml
    videoinput: Can't get tuner info: Zły argument
    videoinput: Can't get tuner info: Zły argument
    videoinput: Can't get tuner info: Zły argument
    Dziekujemy za używanie tvtime.
    Ostatnio edytowane przez avc ; 09.03.2009 o 19:24

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    283
    Reputacja
    3732

    Odp: xawtv nie działa

    Te błędy to nic takiego (w Mandrivie ), prawdopodobnie nie masz odpowiedniego wpisu w /etc/modprobe.conf
    W wątkach dotyczących xawtv znajdziesz przykłady, może nawet dla swojej karty, np dla mojej, obsługiwanej przez moduł bttv to:
    Kod:
    options bttv radio=1 card=78 tuner=5 gbuffers=4
    Listę kart i tunerów z odpowiadającymi im numerkami znajdziesz w sieci (strona domowa projektu sterownika) lub np. w dokumentacji kernela, np. u mnie dla bttv
    Kod:
    /usr/src/linux-source-2.6.26/Documentation/video4linux
    /usr/src/linux-source-2.6.26/Documentation/video4linux/CARDLIST.bttv
    W podanej wyżej lokalizacji jest info dla wielu sterowników (kernel-source trzeba doinstalować). Możesz też z ręki ładować moduł do obsługi kart:
    Kod:
    modprobe nazwa_modułu card=numere_karty tuner=numerek_tunera radio=1_lub_0
    Wyładowanie przed próbą z kolejnym numerkiem:
    Kod:
    modprobe -r nazwa_modułu
    Czasem przed właściwym modułem trzeba będzie wyładować inny, który będzie go używał, sprawdzisz jaki to poleceniem:
    Kod:
    lsmod | grep nazwa_modułu_karty_tv
    Oprócz tego w /etc/X11/xorg.conf w sekcji Module trzeba dodać ładowanie v4l
    Kod:
    Section "Extensions"
        Option 		"Composite" "false"
    EndSection
    
    Section "Module"
        Load		"glx"
        Load		"v4l"
    EndSection
    A jak chcesz mieć w xawtv fullscreen przy zainstalowanych dla karty graficznej sterownikach z akceleracją, to opcja Composite jest potrzebna. Tvtime nie ma takich wymagań. Przypuszczam, że wkrótce zrezygnujesz z xawtv, bo ten program zaczął, przynajmniej u mnie, miewać straszne humory. Zacząłem doceniać tvtime - łatwo się konfiguruje, daje ładny obraz, proste sterowanie z pilota i nie miewa prawie kaprysów.

    Musisz znać model karty, model tunera i moduł obsługujący kartę, potem przyporządkować im numerki i dalej z górki, nic trudnego .
    Przydatne polecenia
    Kod:
    lspci
    lspci -n
    Powodzenia!

    Dopisane
    Jeśli masz kamerkę internetową lub inne urządzenie wideo sprawdź w wyniku polecenia, które video jest przypisane dla karty
    Kod:
    xawtv -hwscan
    Domyślnie xawtv szuka /dev/video0
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 09.03.2009 o 21:12
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  4. #3
    Dołączył
    Mar 2007
    Wiek
    57
    Postów
    1,205
    Wątków
    104
    Siła Reputacji
    156
    Reputacja
    1950

    Odp: xawtv nie działa

    A jak chcesz mieć w xawtv fullscreen przy zainstalowanych dla karty graficznej sterownikach z akceleracją, to opcja Composite jest potrzebna. Tvtime nie ma takich wymagań. Przypuszczam, że wkrótce zrezygnujesz z xawtv, bo ten program zaczął, przynajmniej u mnie, miewać straszne humory. Zacząłem doceniać tvtime - łatwo się konfiguruje, daje ładny obraz, proste sterowanie z pilota i nie miewa prawie kaprysów.
    To wszystko potrafi XawTV, tylko podzielony jest na małe programiki, które pozwalają na oglądanie TV we framebuferze, w trybie overlay, obsługa o niebo lepsza, potrafi nagrywać filmy, ma telegazetę, pilota, wykrzystuje 0 mocy procesora, łatwe zrzuty ekranu i jest niezbędny do usawień niektórych kart. Trudno tu wymienić jego zalety, wraz gv4l staje się magnetowidem, który o zadanej porze zaczyna nagrywać programy TV z listy XawTV, a na razie wystarczy ....Jan

    Czasami należy go odpalać, bo potrafi wyświetlać obraz z kilku kart, oczywiście posiada podgląd kanałów.
    xawtv -d /dev/video0 ##1,2, lub
    xawtv -xvport numer_portu #### z komendy -hwscan
    Ostatnio edytowane przez JanlllSobieski ; 09.03.2009 o 21:29
    Nagradzam firmy produkujące sprzęt zgodny z Mandriva Linuks

    Dźwięk zawodowców Mandriva-linux-Xfce4-One-2009

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •