Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Dolphin - w trybie root'a.
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Dolphin - w trybie root'a.

  1. #1
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Dolphin - w trybie root'a.

    MDV 2009.

    Ja uruchomić dolphin'a (czy cokolwiek innego) jako "root"?

    W MDV 2008 ("stare"KDE) wystarczyło wcisnąć "alt+F2" wybrać uruchom jako root podać hasło i można było mieć uruchomiony dowolny program jako root, co umożliwiało komfortowe grzebanie w systemie.

    Teraz nie mam pojęcia jak to zrobić -
    głupich praw do katalogu zmienić nie potrafię, zawsze to sobie wyklikiwałem, za stary jestem by uczyć się magicznych składni do wpisywania poleceń w konsoli.

    Pomożecie?
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Dolphin - w trybie root'a.

    W KDE 3 można to było jeszcze robić tak: alt+f2 i kdesu polecenie. W KDE 4 prawdopodobnie tak samo.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    24
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    217
    Reputacja
    2971

    Odp: Dolphin - w trybie root'a.

    Ja kiedyś do grzebania w systemie korzystałem z mc w trybie root, teraz korzystam z krusadera (coś podobnego do total comander). Instalujesz go i w menu powinna się pojawić ikonka do odpalenia jako root, a jeżeli nie, to w konsoli logujesz się jako root i wpisujesz krusader.
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Dolphin - w trybie root'a.

    W konsoli
    Kod:
    su -
    Zobacz





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 67

    Komentarze:
     konopia  zgadza się   to działa !
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Odp: Dolphin - w trybie root'a.

    Cytat Napisał darcnet
    W KDE 3 można to było jeszcze robić tak: alt+f2 i kdesu polecenie. W KDE 4 prawdopodobnie tak samo.
    nie działa

    ale sposób POL_ED działa!
    Jestem uratowany
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  7. #6
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Dolphin - w trybie root'a.

    A propos kdesu znalazłem coś takiego: https://lists.ubuntu.com/archives/ub...er/004721.html.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •