Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE

  1. #1
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Cyberspace
    Wiek
    33
    Postów
    1,721
    Wątków
    395
    Siła Reputacji
    140
    Reputacja
    1700

    Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE

    Chciałem zainstalować wersje one 2009.1, bo wyszła ostatnio w wersji RC1. Ściągnąłem więc one, bo waży najmniej. Nie było problemów ze ściąganiem, z wypalaniem też nie. Płyta bootuje się poprawnie, bez jakichkolwiek errorów, do chwili, gdy powinno się uruchomić środowisko graficzne. Wtedy po prostu miga mi czarny kursor i nic się nie dzieje. Żadnego komunikatu o błędzie, napęd też nie słychać, żeby miał jakiś problem z odczytem. Nie pomaga zmiana rozdzielczości przez rozpoczęciem bootowania. Testowałem na 2 kompach i efekt ten sam.

    Czyżby jednak błąd CRC?
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 14.03.2009 o 18:15 Powód: Interpunkcja
    Linux registered user #440406

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Przemcio
    Przemcio jest nieaktywny Mandrake 10.1 PP User
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus z serii 8N jakiś
      • Procesor:
      • AMD
      • Karta Graficzna:
      • nVidia 7300
      • Karta Dźwiękowa:
      • on board
      • Monitor:
      • LCD Gateway 19 ''
      • Kernel:
      • 2.6.19
    Dystrybucja: MDK10.1, jakakolwiek
    Polska
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Wielkopolska
    Wiek
    46
    Postów
    1,027
    Wątków
    78
    Siła Reputacji
    58
    Reputacja
    437

    Odp: Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE

    To raczej nie jest błąd CRC.
    Szybciej ONE nie zatrybia, co masz za kartę graficzną i ma problem z dobraniem rozdzielczości wyświetlania.
    Brak danych w Twoim profilu, co masz w skrzynce.

    Jaką wersję MDV 2009 używałeś do tej pory ?

    Pozdrawiam
    P.

  4. #3
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Cyberspace
    Wiek
    33
    Postów
    1,721
    Wątków
    395
    Siła Reputacji
    140
    Reputacja
    1700

    Odp: Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE

    Ja mam geforce 4 MX 440, a drugi komp, na którym sprawdzałem to NVIDIA MSI 6800 GS. Do tej pory na obydwu kompach botował się każdy Linux, zarówno wersje live jak i inne.

    Ja teraz mam mdv 2009 free, ale wcześniej testowałem wersje live 2009 i pamiętam, że się botowała.

    Więc czy można jakoś ustawić tą wersję live, żeby się botowała?
    Linux registered user #440406

  5. #4
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    25
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Siła Reputacji
    218
    Reputacja
    2971

    Odp: Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE

    Maiłem podobny problem, tyle, że moja mandriva (Xtreme) była zainstalowana i chodziła dobrze, dopiero po jakimś czasie coś się zepsuło.
    Wpisałem w konsoli XFdrake (chyba jako root trzeba) i od razu wyświetliło mi, że są sterowniki dla mojej karty. Gdy je zainstalowałem wszystko po ponownym uruchomieniu było ok.
    PS. Gdy wejdziesz w XFdrake kliknij test, będziesz widział co ci wypluje.
    Ostatnio edytowane przez bleake ; 15.03.2009 o 11:14
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

  6. #5
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Cyberspace
    Wiek
    33
    Postów
    1,721
    Wątków
    395
    Siła Reputacji
    140
    Reputacja
    1700

    Odp: Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE

    No ale tu nie o to chodzi, ja nawet tej wersji ONE nie zainstalowałem, mówię o pierwszym uruchomieniu z płyty, tam na początku uruchamia się taki konfigurator, przynajmniej tak powinno być jak w poprzednich wersjach. A mi właśnie w tym momencie kiedy powinien się odpalić tryb graficzny wyświetla się tylko migoczący kursor.
    Linux registered user #440406

  7. #6
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Nie odpala się środowisko graficzne w mdv 2009.1 ONE

    Sprawdź sumy MD5 płyty (płyty!, nie obrazu). W dziale how-to siedzi temacik o tym traktujący przez jakubosa napisany.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •