Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?

  1. #1
    Avatar osvch
    osvch jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.2 64bit
    Dołączył
    Mar 2009
    Skąd
    Pabianice
    Wiek
    27
    Postów
    22
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?

    Witam, Linuxa mam od niedawna, szukałem na forum, szukałem u wujka googla i zaprowadziło mnie tylko do tego link. Mój problem polega na tym że jak chce wyłączyć komputer, klikam opuść i nie mam opcji żeby wyłączyć komputer, jest tylko wyloguj, zauważyłem to po tym jak aktualizowałem system i zmieniałem efekty 3D pulpitu (dopiero co zainstalowałem sterowniki do karty graf ).

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?

    Tytuł tematu niezgodny jest z regulaminem forum, przez co do Czyśćca przeniesionym zostaje.
    Autora tematu uprasza się o nadesłanie propozycji poprawnej nazwy tematu (która określałaby precyzyjniej istotę problemu) do moderatora odpowiedniego działu. Jeśli nie zrobi tego w ciągu dni siedmiu - temat ulegnie samozniszczeniu.

    Pozdrawiam,
    darcnet.

    EDYTOWANO
    Temat wraca pod nazwą nową.

    Z jakiego korzystasz środowiska graficznego? Z jakiego desktop menedżera? KDM? GDM? Jeśli nie jesteś pewien, sprawdź poprzez:
    Kod:
    ps aux | grep dm
    Uzupełnij profil sprzętowy - bardzo przydatna informacja to jaką masz kartę graficzną.
    Zobacz ten temat.
    Ostatnio edytowane przez darcnet ; 15.03.2009 o 16:16 Powód: Automerged Doublepost
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Odp: Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?

    Menu - Narzędzia - Narzędzia Systemowe - Konfiguracja Pulpitu, zakładka "zaawansowane" - Menedżer sesji

    W ogólnych zobacz czy masz zaznaczona dostępność opcji zamykania systemu.
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  5. #4
    Avatar osvch
    osvch jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.2 64bit
    Dołączył
    Mar 2009
    Skąd
    Pabianice
    Wiek
    27
    Postów
    22
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?

    Kod:
    [osvch@localhost ~]$ ps aux | grep dm
    root      2631  0.0  0.0   3540   888 ?        S    17:02   0:00 /usr/bin/kdm -nodaemon
    osvch     5298  0.0  0.0   2444   804 pts/1    R+   17:06   0:00 grep --color dm
    Domyślam się że KDE

    Cytat Napisał konopia
    Menu - Narzędzia - Narzędzia Systemowe - Konfiguracja Pulpitu, zakładka "zaawansowane" - Menedżer sesji

    W ogólnych zobacz czy masz zaznaczona dostępność opcji zamykania systemu.
    Mam zaznaczoną opcje zamykania systemu.

  6. #5
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?

    Cytat Napisał osvch
    Domyślam się że KDE
    Ale która wersja? 4 czy też 3 może?
    Uzupełnij profil sprzętowy, proszę.

    Pamiętam, że jeszcze za czasów Beryla (poprzednik Compiz-Fusion) nie było możliwości przywrócenia tych opcji do menu KDE (wersji 3), trzeba było sobie radzić jakoś bez tego. Można było dodać do paska zadań odpowiedni aplet (kliknij prawym->dodaj aplet, czy jakoś tak - nie mam akurat dostępu do komputera z KDE).
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  7. #6
    Avatar osvch
    osvch jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.2 64bit
    Dołączył
    Mar 2009
    Skąd
    Pabianice
    Wiek
    27
    Postów
    22
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem przy wyłączaniu, jedna opcja: wyloguj, gdzie wyłącz?

    Wybacz ale nie wiem jak to sprawdzić, Linuxa mam od tygodnia i siedziałem przed nim łącznie około 6h. Profil uzupełniłem


    EDIT: Zauważyłem że w opcji konfiguracji efektów pulpitu 3D wszystko jest dobrze gdy nie mam żadnych efektów, jak włączę Metisse lub Compiz Fusion to już nie mam normalnego wyłączania (brak ikonki wyłącz)
    Ostatnio edytowane przez osvch ; 01.04.2009 o 15:35

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •