Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problemy z ifconfig
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Problemy z ifconfig

  1. #1
    Dołączył
    Mar 2009
    Postów
    7
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problemy z ifconfig

    Jestem nowym użytkownikiem linuxa i proszę bardziej doświadczonych o pomoc. Mam od niedawna Mandrive Xtreme 3. Chciałem zmienic maca na karcie wi-fi żeby połączyć sie ze swoją radiówką aby mieć neta i na laptopie. Wpisałem w konsoli ifconfig wlan0 down aby zakonczyc działanie połączenia bezprzewodowego, ale gdy ponownie wpisuje ifconfig ono dalej sie tam znajduje. Czyli uniemożliwia mi to zmiane adresu.
    Próbowałem resetować kompa ale to nic nie dało. Za pierwszym razem poszło wszystko dobrze i udało sie zmienic maca ale po jakimś czasie komputer sie zawiesił (nie wiem dla czego) i musiałem go zresetować. Od tej pory nie moge wyłaczyć zadnego połączenia sieciowego nawet eth0.

    Proszę o pomoc. Z góry dzięki.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar vorlog
    vorlog jest nieaktywny Hiperadministrator(ka)
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5L-VM 1394
      • Procesor:
      • PentiumD 3GHz
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 8500 GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs CA0106 Soundblaster
      • Monitor:
      • Iiyama ProLite B2409HDS
      • Kernel:
      • 3.16.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.16.7-ckt2-1 (2014-12-08) i686 GNU/Linux
    Dystrybucja: Debian8 Jessie
    Polska
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    53
    Postów
    3,789
    Wątków
    108
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    861
    Reputacja
    12400

    Odp: Problemy z ifconfig

    No ale w czym problem zadzwonić/napisać do MandrivaClub? Przecież skoro zakupiłeś Xtreme, to należy Ci się pomoc ze strony Centrum Pomocy Technicznej?
    V.

    Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart


  4. #3
    Dołączył
    Mar 2009
    Postów
    7
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problemy z ifconfig

    Mandrive miałem już zainstalowaną jak zakupiłem laptopa. Wiec proszę o pomoc tutaj.

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Problemy z ifconfig

    Pokaż wyniki z konsoli tego polecenia.
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 23.03.2009 o 00:18

  6. #5
    Avatar vorlog
    vorlog jest nieaktywny Hiperadministrator(ka)
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5L-VM 1394
      • Procesor:
      • PentiumD 3GHz
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 8500 GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs CA0106 Soundblaster
      • Monitor:
      • Iiyama ProLite B2409HDS
      • Kernel:
      • 3.16.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.16.7-ckt2-1 (2014-12-08) i686 GNU/Linux
    Dystrybucja: Debian8 Jessie
    Polska
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    53
    Postów
    3,789
    Wątków
    108
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    861
    Reputacja
    12400

    Odp: Problemy z ifconfig

    Dziwne.. Skoro to nowy laptop, to powinieneś otrzymać do niego płytkę/licencję na Xtreme, chyba, że zrobiono Cię na szaro sprzedając sprzęt z pirackim systemem.
    V.

    Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart


  7. #6
    Dołączył
    Mar 2009
    Postów
    7
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problemy z ifconfig

    Kod:
    [root@localhost adi]# ifconfig
    eth0        Link encap:Ethernet  HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
                  UP BRODCAST MULTICAST MTU: 1500  METRIC: 1
                  RX packets: 0 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
                  TX packets:0 errosrs: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0
                  collisions: 0 txqueuelen: 1000
                  RX bytes: 0 (0.0 b)  TX bytes: 0 (0.0 b)
                  Interrupt: 18 base addres:0xe000
    
    lo            Link encap: Local Loopback
                  iner addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
                  inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
                  UP LOOPBACK RUNNING MTU: 16436  Metric:1
                  RX packets: 37897 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
                  TX packets:37897 errosrs: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0
                  ollisions: 0 txqueuelen: 0
                  RX bytes: 10248887 (9.7 MiB)  TX bytes: 10248887 (9.7 MiB)
    
    wlan0      Link encap:Ethernet  HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
                  UP BRODCAST MULTICAST MTU: 1500  METRIC: 1
                  RX packets: 21 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
                  TX packets:35 errosrs: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0
                  collisions: 0 txqueuelen: 1000
                  RX bytes: 2468 (2.4 KiB)  TX bytes: 5795 (KiB)
    
    wmaster0 Link encap:Ethernet  HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx
                  UP BRODCAST MULTICAST MTU: 1500  METRIC: 1
                  RX packets: 0 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
                  TX packets:0 errosrs: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0
                  collisions: 0 txqueuelen: 1000
                  RX bytes: 0 (0.0 B)  TX bytes: 0 (0.0 b)

    ===========================
    Przeczytaj "Jak stosować znaczniki vbcode"
    /POL_ED
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 23.03.2009 o 00:44

  8. #7
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Problemy z ifconfig

    Cytat Napisał adriano19911
    [root@localhost adi]# ifconfig
    eth0
    Coś Ci ucięło wynik, podaj poprawnie.

  9. #8
    Dołączył
    Mar 2009
    Postów
    7
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problemy z ifconfig

    Edytowałem posta, już jest ok.
    Było jeszcze poprawić byki, skoro wiesz, jak edytować...
    Zdania zaczynamy dużą literą.
    V.
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 23.03.2009 o 00:52

  10. #9
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Problemy z ifconfig

    Pokaż
    Kod:
    cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0
    oraz wynik
    Kod:
    iwconfig
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 23.03.2009 o 00:46
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  11. #10
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    24
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    217
    Reputacja
    2971

    Odp: Problemy z ifconfig

    Cytat Napisał vorlog
    No ale w czym problem zadzwonić/napisać do MandrivaClub? Przecież skoro zakupiłeś Xtreme, to należy Ci się pomoc ze strony Centrum Pomocy Technicznej?
    V.
    Ja mam u nich pomoc techniczną, ale nie jestem z niej zadowolony, więcej się tutaj dowiedziałem, niż tam. Gdy miałem problem z gnome, to napisali mi, że działa ono tylko w wersji instalowanej z płyty, a nie na pobieranej. Najciekawsze, że system był zainstalowany z płyty która doszła do mnie przesyłką parę dni wcześniej. Podobnie było jak miałem problem ze sterownikami. Dostałem poradę, a na końcu "w razie problemów prosimy pisać", napisałem, miną już ponad miesiąc, problemu już nie mam, a oni dalej nie odpisali
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •