Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Mandrake 9.1 i tar.gz
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Mandrake 9.1 i tar.gz

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Ryki
    Postów
    6
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Mandrake 9.1 i tar.gz

    Witam
    Po raz pierwszy na tym forum i z Mandrake'a. Mam probloem z plikami tar.gz.
    Otoz: mam taki plik z jakims programikiem. Wchodze z konsoli do katalogu, uruchamiam archiwum polecieniem: tar -zxvf nazwa_pliku.tar.gaz plik sie rozpakowuje. Potem robie to co widac ponizej:
    [piotrek@DELL Downloads]$ cd mc-4.6.0
    [piotrek@DELL mc-4.6.0]$ ./configure
    checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
    checking whether build environment is sane... yes
    checking for gawk... gawk
    checking whether make sets $(MAKE)... yes
    checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
    checking build system type... i686-pc-linux-gnuoldld
    checking host system type... i686-pc-linux-gnuoldld
    checking for style of include used by make... GNU
    checking for gcc... no
    checking for cc... no
    checking for cc... no
    checking for cl... no
    configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
    See `config.log' for more details.

    I nie wiem co mam dalej z tym zrobic:-( Moze to wydac sie smieszne ale jestem zielony w Linuxie....bardzo prosze o pomoc :-))))

    Chyba nie musze rozpakowywac plikow z konta roota?

    Dzieki

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    wpisz gcc i jeśli nie wyjdzie ci że nie masz takiego pliku to jakimś cudem udało ci się zainstalować mandraka bez kompilatora (potrzebny do robienia plików).
    sprawdź w katalogu /usr/bin pliki gcc, gcc32 itp jeśli ich nie masz musisz doinstalować odpowiednie paczki najlepiej w centrum sterowania mandrake

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Ryki
    Postów
    6
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Ok dzieki za informacja. Pomoglo. Program sie zainstalowal...tzn...bylo polecenie ./configure bylo make bylo make install i make clean. Tylko nie wiem gdzie to sie wpakowalo. Konkretnie jest to program Midnight Commander :-)

    Dziekuje

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Jeżeli nie podawałeś parametru --prefix= przy ./configure, to wszystko poszło do /usr/local. Wpisz mc (ew. /usr/local/bin/mc a uruchomisz Midnight Commandera. Jeżeli chcesz zainstalować program w innym miejscu niż domyślny /usr/local, przy /.configure dodaj: --prefix="<folder_docelowy>. Nie polecam jednak tej metody, no, chyba, że podasz jako folder docelowy: /usr. Innych ścieżek raczej nie podawaj, bo żeby uruchomić program, będziesz musiał podać pełną ścieżkę dostępu do niego, a to za dużo roboty.
    Aha, RPMy instalują się w /usr...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71

    Hmm...

    a nie lepiej bylo wpisac
    Kod:
    urpmi mc-4.6
    urpmi by wszystko zainstalowa jak potrzeba, dociagnelo potrzebne pakiety i nei trzeba by bylo nic kompilowac. No chyba ze chciales sprobowac cos skompilowac.





  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Nie zawsze jest dostępny RPM (w tym przypadku był). Niech się chłopak nauczy kompilacji, tylko na tym zyska
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71

    A ja....

    Ja sie wczoraj bawilem jadrami....
    Oczywiscie swoimi zapasowymi w domu... bawilem sie zdalnie i je kompilowalem. Waga jadra spadla z 14MB do 12MB. nie wiem czy dobrze czy nie, ale tak sie zrobilo.
    Do tego skorzystalem ze zrodel z mandrake ;-) jakis kernel-source czy kernel*.src.rpm Nie pamietam :-)

    Ale musze sie pochwalic, ze jak wrocilem do domu i odpalilem kompa z nowym jaderkiem to wstal bez najmniejszego problemu. To mnie bardzo zdziwilo bo kasowalem wszysko czego nie znalem, a to co wiedzialem ze uzywam, np. stery do sieciowek, dzwieku itp. wkompilowalem do jadra





  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Teraz tylko czas pokaże, czy na pewno wszystko działa...
    Ja prawdę mówiąc, wystrzegam się kompilacji nowego jądra, gdyż kiedyś to zrobiłem i skutki były opłakane
    Jednakże chyba będę musiał to zrobić, bo po ostatnim wyłączeniu prądu, gdzieś znikł mi DrakX i nie mogę korzystać z Centrum Sterowania
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Ryki
    Postów
    6
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Escaflowne_RCS juz sie nauczylem kompilowac..metoda prob i bledow i dzieki Waszym radom :-)
    Jak juz zainstalowalem MC to teraz zamiast startowac KDE startuje wiesz polecen...ale sobie jakos poradze....
    Po tej instalacji MC rowniez zniklo mi Centrum Strowana Mandrake:-(

    Natomiast pojawil sie problem z Kadu...instaluje z rpm-a i ni czorta nie widac go w menu Siec->Komunikatory....wczesniej sie pojawialo....


    ps. Dzieki za zrozumienie i zaangazowanie w edukacje nowego uzy(sz)kodnika Mandrake

  11. #10
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Uszkodnika... hi hi... a to dobre!
    /usr/bin/kadu
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 02:53
  2. 3 partycje - 3 systemy (w tym Mandrake)
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.05.2004, 10:31
  3. Dysk w Mandrake 10 !!!
    By Snuff in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 05.05.2004, 23:47
  4. Instalacja programów ściągniętych w tar.gz
    By Mortas in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 30.12.2003, 21:18

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •