Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Dźwięk - jeden program blokuje inne programy
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Dźwięk - jeden program blokuje inne programy

  1. #1
    Avatar Quindy
    Quindy jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva
    Dołączył
    Feb 2009
    Skąd
    Malbork
    Wiek
    28
    Postów
    66
    Wątków
    15
    Siła Reputacji
    22
    Reputacja
    32

    Dźwięk - jeden program blokuje inne programy

    Witam,

    Zastanawiam się dlaczego mając włączony dźwięk w jednym programie, automatycznie nie mam dźwięku w drugim. Dla przykładu gdy słucham muzyki (XMMS), nie ma dźwięków komunikatora (Tlen). Gdy wyłączę muzykę, znowu słyszę powiadomienia dźwiękowe o nowej rozmowie lub gdy ktoś jest dostępny.

    Domyślam się, że to przez jeden sterownik (ALSA)... Czy jest możliwość, żeby programy te nie przeszkadzały sobie w odtwarzaniu swoich dźwięków i żebym w trakcie słuchania muzyki słyszał dźwięki komunikatora
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 07.04.2009 o 20:27

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    530
    Reputacja
    7514

    Odp: Dźwięk - jeden program blokuje inne programy

    http://www.mrubuntu.com/?p=32 podpowiada, żeby wyłączyć PulseAudio. Jeśli to nic nie da, prawdopodobnym stanie się, że karta twa sprzętowego miksowania nie obsługuje. Wtedy spróbuj tego: http://forums.fedoraforum.org/archiv...p/t-18522.html. Zwróć uwagę, że zawartość pliku zaczyna się od "pcm.!default {".
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Avatar Quindy
    Quindy jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva
    Dołączył
    Feb 2009
    Skąd
    Malbork
    Wiek
    28
    Postów
    66
    Wątków
    15
    Siła Reputacji
    22
    Reputacja
    32

    Odp: Dźwięk - jeden program blokuje inne programy

    PulseAudio mam wyłączone... Natomiast jeżeli chodzi o dodanie wpisu w pliku /etc/asound.conf - to nie mam takiego pliku. Mam plik aspund.state, ale wszystkie polecenia w nim zaczynają się od 'control.x' gdzie x to po prostu liczba od 1 do 50.

    Treść którą miałbym dodać zaczyna się 'pcm.!default' więc wątpię że to do tego pliku...

  5. #4
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    530
    Reputacja
    7514

    Odp: Dźwięk - jeden program blokuje inne programy

    Plik ten utwórz więc. Wkleić do niego masz dokładnie to:
    Kod:
    pcm.!default {
    type plug
    slave.pcm "swmixer"
    }
                                                                                    
    pcm.swmixer {
    type dmix
    ipc_key 1234
    slave {
    pcm "hw:0,0"
    period_time 0
    period_size 1024
    buffer_size 4096
    rate 44100
    }
    }
    Inny przykład masz na wiki PLD. Rozdział "Zaawansowana obsługa miksera". W ogóle przejrzyj sobie google pod tym kątem. Nawet hinta Ci dam - zapytanie "software mixing alsa".
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •