Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
W poszukiwaniu sprzętu.
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: W poszukiwaniu sprzętu.

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    24
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    217
    Reputacja
    2971

    W poszukiwaniu sprzętu.

    Witam. Zastanawiam się nad zmianą sprzętu w moim komputerze (głównie karta graficzna, ram i procesor). Zajmuję się m.in. tworzeniem grafiki 3D i gdy renderuję filmik pięciominutowy przez 2 godziny to naprawdę mam dość, więc proszę was o porady. Powiedzcie mi co byście mi zaproponowali (oczywiście tak żeby współgrało ze sobą) w cenie nie wyższej niż 1300 Z góry dzięki za odpowiedzi
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    1. Czy "soft", z którego korzystasz da rade obsłużyć 4 rdzenie?

    2. Jakiego OSu używasz 32 czy 64 bity? Linux czy win?

    3. Renderowanie jest realizowane tylko przez procek czy karta graficzna też ma tam coś do roboty?

    4. Gigabyte ga-81915p duo - nie wymieniasz?
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  4. #3
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    24
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    217
    Reputacja
    2971

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    1. Linux chyba obsługuje 4 rdzenie, a w 99% z niego korzystam.
    2. Używam w tym momencie Ubuntu 32bit ale przeniesienie się na 64 to chyba nie będzie duży problem dla mnie.
    3. Zależy, w większości korzystam z Blendera, a w nim głównie pod uwagę bierze się procek, ale karta też mocna będzie mi potrzebna, bo jeżeli kiedyś skorzystam z innego oprogramowania (czasami pod windą korzystam z 3ds max), to może być problem, poza tym mam zamiar pisać coś w C++ wykorzystującego kartę w OpenGL.
    4. Jeżeli sprzęt który będę miał kupić nie będzie obsługiwany przez tą płytę to wymieniam.

    Mam jeszcze jedno pytanie, zauważyłem, że karty ATI są tańsze niż GeForce. Jak jest z ich kompatybilnością z Linuksem
    Spotkałem np. taką kartę Sapphire Radeon HD 4830 Dual Slot Fansink 512MB DDR3 PCI-E OEM która jest tańsza od niejednego GeForc'a i nawet wydajniejsza.
    Ostatnio edytowane przez bleake ; 08.04.2009 o 21:20
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

  5. #4
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    Do 1300 to wziąłbym(biorąc pod uwage że obudowe,zasilacz,hdd i napęd już masz) 3 jajowego phenoma, do tego 4GB ramu i GF9600GT lub jak znajdziesz gdzieś tanio to radeona HD4850(znacznie potężniejsza karta). HD4850 jest ciut droższy od 4830 ,ale ma znacznie wiecej potoków. Robi to sporą różnicę.

    Ostatnio AMD/ATI mocno sie poprawia jeżeli idzie o linuksa i najnowsze karty(te juz produkcji AMD czyli HD2xxx i wzwyż)

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    24
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    217
    Reputacja
    2971

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    biorąc pod uwage że obudowe,zasilacz,hdd i napęd już masz
    Tak, mam.
    A Gigabyte GeForce 9600 GT Zalman 512MB DDR3 PCI-E BOX? Jest dużo tańszy a parametry tak mocno się chyba nie różnią.
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

  7. #6
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    od HD4850? nawet nie bardzo jest co porównywać. HD4850 to HD4870 z pamięciami gddr3 (zamiast gddr5) i lekko niższym taktowaniem. Wzgledem 9600GT to jest odstrzał w kosmos. 9600GT to tak naprawde ciut przyśpieszone 8600GT . Radek natomiast w testach w grach (nie w smarkach) potrafi siedzieć na plecach GF8800/9800 . do tego dodaj obsługe DX10.1 ,czego nawet najnowsze nvidie nie potrafią.

    http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...3DMark_06.html przejrzyj tabelki.roznica miedzy 4850 a 9600GT jest spora, dodatkowo układ 4850 można podkręcić do wartości 4870 (ale trzeba zapewnić lepsze chłodzenie). Ofkołz nie wiem jak ma się wydajność sterów linux nvidia vs linux ati.
    Ostatnio edytowane przez DRACO_WAHATEVER ; 08.04.2009 o 22:19

  8. #7
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    24
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    217
    Reputacja
    2971

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    No, faktycznie, chyba zdecyduję się na .

    DirectX 10.1 nie dla mnie i tak w 99% siedzę na Linuksie, poza tym większość firm olała DX10.
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

  9. #8
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    Nie wiem jak to karta graficzna ma się do renderowania,
    zawsze mi się wydało ze w stacje robocze wkłada się karty inne niż "zwykłe" np. Nvidia quadro,
    czym one się różnią od "cywilnych" wersji - nie mam pojęcia, może tylko sterownikami.


    Jeśli nie wymieniasz płyty głównej to kup najmocniejszy procesor na jaki cię stać (jaki jest w stanie obsłużyć płyta) i daj ramu na maksa (również uwzględniając możliwości płyty).


    Jeśli oprogramowanie potrafi skorzystać z 4 rdzeni to warto kupić 4 rdzenie.
    Nie wiem dokładnie jak działa linux na systemach wielordzeniowych, czy faktycznie wystarczy tylko tyle że kernel jest odpowiedni...
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  10. #9
    Dołączył
    Nov 2008
    Skąd
    Rybnik
    Wiek
    24
    Postów
    632
    Wątków
    76
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    217
    Reputacja
    2971

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    Płytę główną będę musiał zmienić, bo przeczytałem, że ta max obsłuży Intel 4 którego właśnie mam.
    #make ..

    Linux Registered User:#485710 | Systemowiec.pl
    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.

  11. #10
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: W poszukiwaniu sprzętu.

    Plyty pod amd są tanie. A i amd nie zmienia podstawki od lat (AM2,AM2
    + i AM3 sa ze soba kompatybilne). Jeżeli masz P4 to i tak musisz zmienić płyte , bo :
    1)nowe grafiki od lat sa tylko na pcie-e
    2)stare plyty to ddr1 które teraz są 2-3 razy droższe od DDR2
    3) nie obsłuży ci żadnego nowego proca , intel ->nowy proc-> nowa podstawka

    Najlepsza będzie mobo z AM2+ bo jest cenowo najkorzystniejsza ,AM3 wymagają już pamięci DDR3

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •