Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
konfiguracja routera statyczne ip
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: konfiguracja routera statyczne ip

  1. #1
    Dołączył
    Jun 2007
    Skąd
    Kęty
    Postów
    31
    Wątków
    5
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    46
    Reputacja
    382

    konfiguracja routera statyczne ip

    Pewnie to już było ale ja nie znalazłem.
    Mam router Pentagram Cerberus adsl lite i podpięte 2 kom.
    Jak ustawie na automatyczne ip (bootp/dhcp) to wszystko śmiga ale jak ustawie konfiguracje ręczną to już niewiele działa a dokładnie w trayu ikonka pokazuje że jest połączenie a po kliknięcju monitorowania pokazuje że ethernet jest nie połączony.

    Kod:
    [root@localhost maraga]# ifconfig
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:D4:8F:42:ED  
              inet addr:10.0.0.3  Bcast:255.255.255.255  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: fe80::213:d4ff:fe8f:42ed/64 Scope:Link       
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1       
              RX packets:32319 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0   
              TX packets:35348 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:9495115 (9.0 MiB)  TX bytes:3529937 (3.3 MiB)
              Interrupt:17
    
    lo        Link encap:Local Loopback
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:4195 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:4195 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:328804 (321.0 KiB)  TX bytes:328804 (321.0 KiB)
    tak wygląda przy auto ip


    a tak z ręcznego




    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:D4:8F:42:ED  
              inet addr:192.168.1.2  Bcast:192.168.31.255  Mask:255.255.224.0
              inet6 addr: fe80::213:d4ff:fe8f:42ed/64 Scope:Link             
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1             
              RX packets:32380 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0         
              TX packets:35583 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:9500064 (9.0 MiB)  TX bytes:3548925 (3.3 MiB)
              Interrupt:17
    
    lo        Link encap:Local Loopback
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:4320 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:4320 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:339060 (331.1 KiB)  TX bytes:339060 (331.1 KiB)
    p.s. Sieć działa bo w monitorowaniu są wysyłane pakiety ale nie wracają z routera.
    Czy może być coś żle z firewallem? Jest tam komunikat o braku połączenia z internetem.

    ================================================== ===
    Proszę stosować znaczniki vbcode.
    Zdania zaczyna się z dużej litery.
    / POL_ED
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 11.04.2009 o 21:30

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar kiko80
    kiko80 jest nieaktywny Borsuk
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ??
      • Procesor:
      • i3 2410
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GT 540M
      • Kernel:
      • 3.6
    Dystrybucja: Kanotix x64
    Polska
    Dołączył
    Apr 2005
    Skąd
    /mnt/podlasie
    Wiek
    37
    Postów
    474
    Wątków
    12
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    111
    Reputacja
    1281

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    Jak masz ustawione w routerze ip LAN maska
    Ten Bcast:192.168.31.255 mnie się nie podoba
    Aptosid | Kernel-3.11 | KDE4.6| i3 2310 | DDR3 8 GB | nvidia GT 540M |
    Filefox.pl

  4. #3
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    Kod:
    Mask:255.255.224.0
    Dlaczego, aż taka ?
    Zmień na 255.255.255.0

    Pierwszy wynik, to już bez komentarza
    Kod:
    Mask:255.0.0.0
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 11.04.2009 o 21:35
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    45
    Postów
    2,290
    Wątków
    0
    Downloads
    17
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    360
    Reputacja
    4946

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    Podane wyniki:

    dhcp
    Cytat Napisał maraga
    inet addr:10.0.0.3 Bcast:255.255.255.255 Mask:255.0.0.0
    static
    Cytat Napisał maraga
    inet addr:192.168.1.2 Bcast:192.168.31.255 Mask:255.255.224.0
    Tu raczej należy wybrać wpierw adres z jakiego się ma zamiar korzystać i jaki jest ustawiony w routerze.
    Bo nikt mi nie powie, że router przydziela równocześnie z zakresu 10.0.0.0/8 jak i 192.168.0.0/16
    Ostatnio edytowane przez Hagal ; 11.04.2009 o 22:24

  6. #5
    Dołączył
    Jun 2007
    Skąd
    Kęty
    Postów
    31
    Wątków
    5
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    46
    Reputacja
    382

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:D4:8F:42:ED  
              inet addr:10.0.0.4  Bcast:10.255.255.255  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: fe80::213:d4ff:fe8f:42ed/64 Scope:Link      
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1      
              RX packets:10022 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0  
              TX packets:10304 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:2751752 (2.6 MiB)  TX bytes:1090012 (1.0 MiB)
              Interrupt:17
    
    lo        Link encap:Local Loopback
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:1448 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:1448 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:110976 (108.3 KiB)  TX bytes:110976 (108.3 KiB)
    i przy takim ustawieniu jest ping do serwerów zewnętrznych ale internet nie działa.
    Może źle do tego podeszłem ..
    jak to powinno wyglądać krok po kroku i jak zmienić ten Bcast?

    Cytat Napisał POL_ED
    Kod:
    Mask:255.255.224.0
    Dlaczego aż taka ?
    Zmień na 255.255.255.0

    Pierwszy wynik, to już bez komentarza
    Kod:
    Mask:255.0.0.0
    to są fabryczne ustawienia routera przy autodhcp
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 16.04.2009 o 20:25 Powód: Automerged Doublepost

  7. #6
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    1. Do routera masz instrukcję. Skonfiguruj go poprawnie. nadając adresy IP, maski itd...
    2. Jeżeli masz odpowiedź po IP do serwerów zewnętrznych to znaczy, że nie masz podanego adresu DNS.
    Nie wiem czy ustawiłeś je w routerze. Jeżeli masz je w routerze i konfigurujesz przez dhcp, to powinno je przyjąć. Jeżeli ustawiasz statyczne IP, to musisz wpisać w konfiguracji interfejsu eth0 adresy DNS.
    3. Pokaż
    Kod:
    cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  8. #7
    Dołączył
    Jun 2007
    Skąd
    Kęty
    Postów
    31
    Wątków
    5
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    46
    Reputacja
    382

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    Jak ustawię user defined to działa i jak ustawię autoboot też jest sieć.
    Wpisałem serwery dns neo i poszło, ale mam pytanie- czy wyłączyć dhcp na routerze? Bo na razie działa z ustawieniami dhcp enabled /usere defined.

    Interpunkcja, do cholery!
    Ile razy trzeba Koledze pisać, że zdania zaczynamy dużą literą?
    Kolejny napaćkany post poleci do kosza, bez ostrzeżenia.
    V.
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 16.04.2009 o 20:24

  9. #8
    Avatar szuwa 64
    szuwa 64 jest nieaktywny Mugol chmielowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865 PERL
      • Procesor:
      • Intel P4 HT 2.8 GHz(PC),AMD X2(na lapie)
      • Karta Graficzna:
      • MSI GeForce 5200 FX
      • Karta Dźwiękowa:
      • with board
      • Monitor:
      • Belinea 101750
      • Kernel:
      • kernel-2.6.31.-5 (na siduxie)
    Dystrybucja: MDV 2008.1 ,lap - Aptosid "Κῆρες
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    53
    Postów
    841
    Wątków
    68
    Downloads
    49
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    61
    Reputacja
    551

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    Kod:
     Pentagram Cerberus adsl lite
    Czy ten model to z wi-fi?
    Ja też mam Cerberusa, chodzi jak złoto od 4 lat,a teraz nawet wpółpracuje z AP OvisLink'a.
    Jeżeli nie jest to wersja z wi-fi to bądż tak miły i mi wytłumacz : na cholerę Ci stałe IP w LAN ie? Hakierom chcesz życie utrudnić?
    Ostatnio edytowane przez szuwa 64 ; 16.04.2009 o 21:44
    Linux user :407394
    "Napić się i jechać ? po co ? kiedy można zajarać i odlecieć..."

    [jabber]cw12@debian.linux.pl[/jabber]


  10. #9
    Dołączył
    Jun 2007
    Skąd
    Kęty
    Postów
    31
    Wątków
    5
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    46
    Reputacja
    382

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    Brak wi-fi
    A co do interpunkcji to postaraj się pisać wszystko poprawnie lewą ręką a w prawej trzymaj wyrywającego się rocznego urwisa. NIE wszyscy mają w cholerę wolnego czasu.
    Stałe ip to po to bo jeszcze nie ustawiałem i może się przydać... nigdy nic nie wiadomo

  11. #10
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: konfiguracja routera statyczne ip

    [OT_MODE]
    Cytat Napisał maraga
    NIE wszyscy mają w cholerę wolnego czasu.
    Prawda. Ale mimo to pomagają na forum.
    Poprawna pisownia jest to pewien wyraz szacunku. Kiedy ktoś bazgroli wygląda to tak, jakby sobie spokojnie nas olewał.[/OT_MODE]
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •