Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

  1. #1
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Witam,

    Instaluje xubuntu i mam problem ponieważ, chce podłączyc kamerke. Z kamerka nie ma problemu śmiga, jedynie co trzeba to uruchamiac ją z prefixem:

    Kod:
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    No i chce to dopisać do wyzwalacza. Zmieniłem wpis w:

    Kod:
    /home/ewa/.config/xfce4/desktop
    na:

    Kod:
    <app name="Skype" cmd="LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype" icon="skype.png" term="true"/>
    ale aplikacja nie startuje przy kliknieciu. Startuje z samym cmd="skype" . Próbowałem jeszcze poprzez Ustawienia->Edytor menu-> i tam zaznaczyć "uruchom w teminalu" ale wtedy włącza sie tylko terminal i cisza...wiem ze to banał ale zależy mi na czasie a nie moge teraz tego rozkminić...

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    http://wikidoc.kateos.org/index.php/...u_XFCE_-_HOWTO - a może ten sposób?
    http://regedarek.wordpress.com/2006/...e-edycja-menu/ - tutaj też fajnie napisano.

    Dawno nie korzystałem z XFCE, więc nie jestem pewien
    jak to dokładnie działa. No nie wiem ja, nie wiem.
    Ale mi się wydaje, że edycja "menju"
    tak wyglądała, jakem korzystał z systemu
    co XFCE miał na pokładzie.
    grzempku, dobrze sprawdzić Ci to radzę.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    No wlasnie, gdyby to tak działało łatwo to bym nie otwierał wątku...własnie o to chodzi ze polecenie

    Kod:
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    NIe chce sie wykonywać..tylko samo skype się wykonuje... w konsoli jak podam to polecenie to skype startuje..


    Dobra poradzilem sobie w banalny sposób: stworzyłem skrypt o nazwie skype_cam w

    Kod:
     /usr/share/bin
    który uruchamia skype z tym prefiksem :

    Kod:
    #!/bin/bash
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    A następnie zmienilem w wyzwalaczu skype w menu na skype_cam..

    Troche na okolo ale jest git
    Ostatnio edytowane przez grzempek ; 13.04.2009 o 14:49

  5. #4
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Pewnie musisz to w jakieś cudzysłowy wziąć, żeby działało. Podejrzewam, że wykonywany jest kod do spacji. Spróbuj ograniczyć to apostrofami, BASH takowe też akceptuje.
    Myślałem sobie, że jak tworzysz skrót i masz coś takiego:
    Kod:
    Exec={ komenda uruchamiająca program w terminalu }
    To wtedy zamiast wpisywać tam polecenia w ten sposób:
    Kod:
    Exec=LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    Zrobisz to tak:
    Kod:
    Exec="LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype"
    Jeśli dobrze zdiagnozowałem błąd, a XFCE działa chociaż troszkę normalnie, to powyższe rozwiązanie działać powinno.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  6. #5
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Darcnet, być moze...ale tak jak napisałem zrobiłem to na około przez skrypt basha...twoje zalecenia bedzie mi dane zastosować dopiero jak się znów w Szczecinie pojawie. Na razie cieszę się, że rodzice mojej narzeczonej poznają uroki linuksa Co do samego polecenia, to zamiast polecenia Exec= tam jest cmd= chyba od nowej wersji xfce

  7. #6
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Mam jeszcze mały problem, ponieważ Skype z prefixem startuje ale uruchamia sie tez drugi proces skype juz bez prefixa... Próbowałem wszystkich metod (zapisywanie sesji) i zawsze startuje skype bez prefixa, nawet jesli wyłącze go i zostawie tylko skype z prefixem to następne odpalanie i tak przywraca jeden proces ale bez prefixa..

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •