Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

  1. #1
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Siła Reputacji
    224
    Reputacja
    2988

    Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Witam,

    Instaluje xubuntu i mam problem ponieważ, chce podłączyc kamerke. Z kamerka nie ma problemu śmiga, jedynie co trzeba to uruchamiac ją z prefixem:

    Kod:
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    No i chce to dopisać do wyzwalacza. Zmieniłem wpis w:

    Kod:
    /home/ewa/.config/xfce4/desktop
    na:

    Kod:
    <app name="Skype" cmd="LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype" icon="skype.png" term="true"/>
    ale aplikacja nie startuje przy kliknieciu. Startuje z samym cmd="skype" . Próbowałem jeszcze poprzez Ustawienia->Edytor menu-> i tam zaznaczyć "uruchom w teminalu" ale wtedy włącza sie tylko terminal i cisza...wiem ze to banał ale zależy mi na czasie a nie moge teraz tego rozkminić...

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    http://wikidoc.kateos.org/index.php/...u_XFCE_-_HOWTO - a może ten sposób?
    http://regedarek.wordpress.com/2006/...e-edycja-menu/ - tutaj też fajnie napisano.

    Dawno nie korzystałem z XFCE, więc nie jestem pewien
    jak to dokładnie działa. No nie wiem ja, nie wiem.
    Ale mi się wydaje, że edycja "menju"
    tak wyglądała, jakem korzystał z systemu
    co XFCE miał na pokładzie.
    grzempku, dobrze sprawdzić Ci to radzę.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Siła Reputacji
    224
    Reputacja
    2988

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    No wlasnie, gdyby to tak działało łatwo to bym nie otwierał wątku...własnie o to chodzi ze polecenie

    Kod:
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    NIe chce sie wykonywać..tylko samo skype się wykonuje... w konsoli jak podam to polecenie to skype startuje..


    Dobra poradzilem sobie w banalny sposób: stworzyłem skrypt o nazwie skype_cam w

    Kod:
     /usr/share/bin
    który uruchamia skype z tym prefiksem :

    Kod:
    #!/bin/bash
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    A następnie zmienilem w wyzwalaczu skype w menu na skype_cam..

    Troche na okolo ale jest git
    Ostatnio edytowane przez grzempek ; 13.04.2009 o 14:49

  5. #4
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Pewnie musisz to w jakieś cudzysłowy wziąć, żeby działało. Podejrzewam, że wykonywany jest kod do spacji. Spróbuj ograniczyć to apostrofami, BASH takowe też akceptuje.
    Myślałem sobie, że jak tworzysz skrót i masz coś takiego:
    Kod:
    Exec={ komenda uruchamiająca program w terminalu }
    To wtedy zamiast wpisywać tam polecenia w ten sposób:
    Kod:
    Exec=LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    Zrobisz to tak:
    Kod:
    Exec="LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype"
    Jeśli dobrze zdiagnozowałem błąd, a XFCE działa chociaż troszkę normalnie, to powyższe rozwiązanie działać powinno.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  6. #5
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Siła Reputacji
    224
    Reputacja
    2988

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Darcnet, być moze...ale tak jak napisałem zrobiłem to na około przez skrypt basha...twoje zalecenia bedzie mi dane zastosować dopiero jak się znów w Szczecinie pojawie. Na razie cieszę się, że rodzice mojej narzeczonej poznają uroki linuksa Co do samego polecenia, to zamiast polecenia Exec= tam jest cmd= chyba od nowej wersji xfce

  7. #6
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Siła Reputacji
    224
    Reputacja
    2988

    Odp: Jak w xfce zmienić polecenie przy wyzwalaczu z prefixem

    Mam jeszcze mały problem, ponieważ Skype z prefixem startuje ale uruchamia sie tez drugi proces skype juz bez prefixa... Próbowałem wszystkich metod (zapisywanie sesji) i zawsze startuje skype bez prefixa, nawet jesli wyłącze go i zostawie tylko skype z prefixem to następne odpalanie i tak przywraca jeden proces ale bez prefixa..

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •