Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Nie działa środowisko graficzne
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Nie działa środowisko graficzne

  1. #1
    Dołączył
    Apr 2005
    Postów
    7
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Nie działa środowisko graficzne

    Witam,
    od chyba już półtora roku korzystałem z mandrivy, aż do czasu kiedy przy próbie uruchomienia komputera zamiast ładowania się KDE pojawił się monit X Window System o użytkownika i hasło. Podałem login i hasło, ale x-sy się nie ładowały, lecz tylko pojawił się wiersz poleceń z kilkoma liniami:
    Kod:
    xterm: Can't execute /usr/x11R6/bin/luit:No such file or direct..
    xterm: Cannot support your locale
    -bash: /etc/profile:Invalid argument
    -bash: /etc/profile.d/10.mandriva-release.sh:zły argument
    -bash: /etc/profile.d/inputrc.sh:zły argument
    -bash: /etc/profile.d/kde3.sh:zły argument
    -bash: /etc/profile.d/less.sh:zły argument
    -bash: /etc/profile.d/mc.sh:zły argument
    -bash: /etc/profile.d/python.sh:zły argument
    -bash: /etc/profile.d/ssh-client.sh:zły argument
    -bash: /etc/profile.d/tmpdir.sh:zły argumen
    Proszę o radę jak można to naprawić.

    Stosuj znaczniki vBCode!
    darcnet

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    530
    Reputacja
    7514

    Odp: Nie działa środowisko graficzne

    Ten komunikat raczej nie wziął się "z nikąd". Robiłeś wcześniej aktualizację systemu czy prowadziłeś jakieś inne zabawy z systemem? Wygląda toto jakbyś zepsuł pliki systemowe jakimś sposobem.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Dołączył
    Apr 2005
    Postów
    7
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Nie robiłem niczego "w tym" kierunku, moje działania ograniczały się jedynie do "normalnego" korzystania z komputera, tzn net, i praktycznie maszyna do pisania, nawet niczego nie doinstalowywałem z płyty czy repozytoriów...System miałem już dawno skonfigurowany, tzn stery nvidii, komunikatory itp. Nie mam bladego pojęcia co mogło się wydarzyć. Czy możliwe są jakieś wirusy itp.?

    Przepraszam, ale czy jest ktoś na forum aby cokolwiek doradzić w tym temacie albo mam sobie dać spokój z Linuxem...?
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 01.06.2009 o 17:58 Powód: doublepost

  5. #4
    Avatar dudik
    dudik jest nieaktywny Borsuk
    Mężczyzna
    Dystrybucja: mandriva 2010.2; Arch
    Dołączył
    Oct 2005
    Skąd
    Sosnowiec
    Postów
    400
    Wątków
    22
    Siła Reputacji
    96
    Reputacja
    1043

    Odp: Nie działa środowisko graficzne

    W pierwszej linijce masz napisane
    Kod:
     xterm: Can't execute /usr/x11R6/bin/luit:No such file or direct..
    Sprawdź więc czy rzeczywiście go tam nie ma (ewentualnie jakie są prawa do pliku - ale chyba nie, bo w przypadku błędnych uprawnień napisałby - permission denied)
    Jeśli pliku nie ma to spróbuj odinstalować(pewnie z ocją --nodeps) i ponownie zainstalować pakiet luit. Pliki tak same z siebie nie znikają. Może przez nieuwagę coś usunąłeś albo padło zasilanie w jakimś pechowym momencie.
    P.S.
    U mnie (mdv2008.1) plik luit jest w /usr/bin.
    Ostatnio edytowane przez dudik ; 01.06.2009 o 17:59
    --
    Pozdrawiam

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •