Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Problem z urpmi
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Problem z urpmi

  1. #1
    Avatar maly_wariat
    maly_wariat jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock 4CoreDual-VSTA
      • Procesor:
      • celeron 3,2 Ghz
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • E-MU 0404
      • Monitor:
      • Acer Al 1916w
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: Mandriva Free 2009
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Wykrzyknik Problem z urpmi

    Witam wszystkich.
    No to tak od początku zacznę. Mandrive mam tak od kilku dni. Kiedy już to co chciałem mniej więcej na modziłem namieszałem i system sobie skonfigurowałem. Problem polega na tym że nie mogę dodać żadnych nośników (mirrorów). Kiedy wchodzę w nośniki aktualizacji klikam dodaj potem połącz z stroną czy tam serwisem mandriva i w tedy program sobie wisi i nie ciągnie żadnych adresów. Próbowałem też ręcznie dodawać mirrory przez konsole, ale w ten sposób tez nic nie daje. Porostu staje na poleceniu i puki nie przerwę to nic nie robi. Więc jakbyście mogli to poradźcie co zrobić z tym fantem aby to chodziło?

    Dobra mała poprawka teraz w dodawaniu nośników po dłuższej chwili wyskoczył mi błąd. Nie można pobrać jakiegoś tam pliki cz czy jakoś tak. To chyba serwer siedzi u nich, ale w takim razie co mam zrobić aby dodać jakieś nowe repozytoria?
    Ostatnio edytowane przez maly_wariat ; 18.04.2009 o 15:00

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Problem z urpmi

    easyurpmi.zarb.org
    Dokładne komunikaty błędów proszę.
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Avatar maly_wariat
    maly_wariat jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock 4CoreDual-VSTA
      • Procesor:
      • celeron 3,2 Ghz
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • E-MU 0404
      • Monitor:
      • Acer Al 1916w
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: Mandriva Free 2009
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z urpmi

    Komunikat błędu w Konfiguracji nośników
    ...pobieranie nie powiodło się: aria2 nie powiodło się: Zakończono z 2 uzyskanie dostępu do nośnika dystrybucji było niemożliwe (nie odnaleziono pliku media.cfg) Nośnik : Official2009.0-()

    zaraz dodam wynik z konsoli. Po próbie dodania esyurpmi. Bo jak na razie stoi.
    Ostatnio edytowane przez maly_wariat ; 18.04.2009 o 15:59

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: Problem z urpmi

    A jak dodajesz z konsoli, jakie są błędy?

  6. #5
    Avatar maly_wariat
    maly_wariat jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock 4CoreDual-VSTA
      • Procesor:
      • celeron 3,2 Ghz
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • E-MU 0404
      • Monitor:
      • Acer Al 1916w
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: Mandriva Free 2009
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z urpmi

    [root@serwer wrj]# urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist'$MIRRORLIST'
    ...pobieranie nie powiodło się: aria2 nie powiodło się: zakończono z 2

    uzyskanie dostępu do nośnika dystrybucji było niemożliwe(nie odnaleziono pliku media.cfg)
    [root@serwer wrj]# urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist'http://plf.zarb.org/mirrors/$RELEASE.$ARCH.list
    >
    po tej strzałce niby można coś pisać ale nie mam zielonego pojęcia co.

  7. #6
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Siła Reputacji
    273
    Reputacja
    3619

    Odp: Problem z urpmi

    Usuń wpierw wszystkie nośniki , a później dodaj automatycznie (np przez ff) ze strony którą podali koledzy powyżej.

  8. #7
    Avatar maly_wariat
    maly_wariat jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock 4CoreDual-VSTA
      • Procesor:
      • celeron 3,2 Ghz
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • E-MU 0404
      • Monitor:
      • Acer Al 1916w
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: Mandriva Free 2009
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z urpmi

    usunąłem wszystkie nośniki, (płyty też). Lecz problem wciąż pozostaje. Nośniki nie chcą się dodawać. Komunikaty błędów. Takie same jak podałem wyżej.

  9. #8
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Siła Reputacji
    273
    Reputacja
    3619

    Odp: Problem z urpmi

    Wybierz ręcznie inne źródło.

  10. #9
    Avatar maly_wariat
    maly_wariat jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock 4CoreDual-VSTA
      • Procesor:
      • celeron 3,2 Ghz
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • E-MU 0404
      • Monitor:
      • Acer Al 1916w
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: Mandriva Free 2009
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z urpmi

    Dobra nie wiem czy mówiłem ale jeśli chodzi o Linux -a jestem laikiem wiec nie za bardzo wiem jak mam to zrobić ręcznie (jeśli nie przez konsole).

  11. #10
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Siła Reputacji
    273
    Reputacja
    3619

    Odp: Problem z urpmi

    Wygeneruje ci osobną komendę dla każdego nośnika . Możesz też wybrać serwer ręcznie.
    Kod:
    urpmi.addmedia main ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...a/main/release with media_info/synthesis.hdlist.cz 
    urpmi.addmedia --update main_updates ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...a/main/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz 
    urpmi.addmedia contrib ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...ontrib/release with media_info/synthesis.hdlist.cz 
    urpmi.addmedia --update contrib_updates ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m...ontrib/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz 
    urpmi.addmedia --update plf-free ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandriva/20...e/binary/i586/ with media_info/synthesis.hdlist.cz 
    urpmi.addmedia --update plf-nonfree ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandriva/20...e/binary/i586/ with media_info/synthesis.hdlist.cz






    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 0

    Komentarze:
     maly_wariat  neutralny  
    Ostatnio edytowane przez DRACO_WAHATEVER ; 19.04.2009 o 10:34

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •