Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Tło konsoli
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Tło konsoli

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Tło konsoli

    Witam wszystkich.
    Otuż mam takie pytanie. Jak zmienić tło konsoli. Np na takie jak jest w Xtreme 2.1?
    Chciałbym mieć takie tło zamiast nudnego czarnego, gdy jeszcze nie włączę serwera graficznego
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 21.04.2009 o 17:33 Powód: Akcja "Oszukani przez szkołę"

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Sep 2004
    Skąd
    /dev/Elbląg_&_Żuławy
    Wiek
    34
    Postów
    2,519
    Wątków
    213
    Siła Reputacji
    182
    Reputacja
    2232

    Odp: Tło konsoli

    Uzupełnij profil sprzętowy, masz czas do końca tygodnia, inaczej ban.

    Poczytaj o przezroczystości w konsoli.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Tło konsoli

    Czytałem na temat przezroczystości konsoli, lecz z tego co rozumiem (a nie wiem czy dobrze), to wszystko dotyczy się konsoli pod uruchomionym serwerem graficznym. Mi chodzi o to aby tło było bez niego. Akurat w pracy chce sobie zaszpanować. Udało mi się tam złożyć jako tako komputer który jak na razie nie obsługuje środowiska graficznego zbyt dobrze. Więc bazuje głównie tylko na trybie poleceń.
    Ostatnio edytowane przez maly_wariat ; 21.04.2009 o 21:30

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    32
    Postów
    2,573
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    639
    Reputacja
    9135

    Odp: Tło konsoli

    A co to za sprzęt, że środowisko graficzne nie chodzi? Ten z profilu?
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 21.04.2009 o 21:15

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Tło konsoli

    Ten z profilu to domowy. Ten w pracy to nie wiem jak. Ale procek ma 300mhz, 98 MB Ram i nie całe 5GB dysk. Na grafikę szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi więc nie mam pojęcia. To komputer taki ze złomowania. Jak na razie nic innego do własnych zabaw nie dostane. Po za tym lepiej poznam konsole.
    Ostatnio edytowane przez maly_wariat ; 21.04.2009 o 21:30

  7. #6
    Avatar vorlog
    vorlog jest nieaktywny Hiperadministrator(ka)
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian8 Jessie
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    54
    Postów
    3,795
    Wątków
    109
    Siła Reputacji
    863
    Reputacja
    12400

    Odp: Tło konsoli

    Nie wiem, czy już wyszło Yakuake dla KDE4, ale to świetna sprawa, nawet dla szpanu.
    V.

    Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart


  8. #7
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    32
    Postów
    2,573
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    639
    Reputacja
    9135

    Odp: Tło konsoli

    Cytat Napisał maly_wariat
    Ten z profilu to domowy. Ten w pracy to nie wiem jak. Ale procek ma 300mhz, 98 MB Ram i nie całe 5GB dysk. Na grafikę szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi więc nie mam pojęcia. To komputer taki ze złomowania. Jak na razie nic innego do własnych zabaw nie dostane. Po za tym w ten sposób lepiej poznam konsole.
    Na tak stary sprzęt nie instaluj KDE, czy GNOME.
    Polecam wypróbowanie dystrybucji DSL. Bardzo lekka i szybka. Kiedyś testowałem na Pentium MMX 200MHz i grafice S3 2MB, jak na taki sprzęt chodziła dość szybko.
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 21.04.2009 o 21:31

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2008
    Postów
    18
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Tło konsoli

    Postawiłem na tym Mandrive Free 2009 bez KDE i GNOME. Tam jest sam tryb tekstowy.

  10. #9
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    32
    Postów
    2,573
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    639
    Reputacja
    9135

    Odp: Tło konsoli

    Jak chcesz tryb graficzny, to spróbuj któryś z lekkich menedżerów okien, np. Fluxbox, LXDE, IceWM itp. Powinny dość płynnie chodzić na takiej konfiguracji.

  11. #10
    Avatar vorlog
    vorlog jest nieaktywny Hiperadministrator(ka)
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian8 Jessie
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    54
    Postów
    3,795
    Wątków
    109
    Siła Reputacji
    863
    Reputacja
    12400

    Odp: Tło konsoli

    W trybie tekstowym zapomnij o efektach tła.
    V.

    Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart


Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •