Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Czas na 64bit ?
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Czas na 64bit ?

  1. #1
    Avatar mariusz-platek
    mariusz-platek jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte MA78GM-S2H
      • Procesor:
      • Phenom X3 8450@2,3 GHz
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 3200 IGP
      • Karta Dźwiękowa:
      • Realtec 889A
      • Monitor:
      • Samsung 173P+ 17"LCD
      • Kernel:
      • 3.1.4-desktop.69mib
    Dystrybucja: Mandriva 2011.0 32bit
    Dołączył
    Jan 2006
    Wiek
    38
    Postów
    137
    Wątków
    30
    Downloads
    7
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    17

    Czas na 64bit ?

    Zbliża się nowa Mandriva. Zastanawiam się na d instalacją wersji 64 bitowej. Jak myślicie czy już czas ? Jak zachowuje się oprogramowanie 32 bit na wersji 64 bitowej ?
    Kto pyta - nie błądzi. Ale nie za często

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Czas na 64bit ?

    Ja ponad rok używam dystrybucji 64-bitowej i nie mam żadnych problemów (co prawda Debiana, ale chyba MDV nie odstaje w tym względzie). Praktycznie są wszystkie aplikacje 64-bitowe (Flashplayer - na razie alpha, ale działa całkiem przyzwoicie; Java; chyba wszystkie kodeki, nie zdarzyło się jeszcze, bym czegoś nie odtworzył). W razie potrzeby można doinstalować biblioteki 32-bitowe, gdyby jednak jakiegoś programu nie było (u mnie w zasadzie gry).
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 27.04.2009 o 00:32

  4. #3
    Avatar Odysseusz
    Odysseusz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2010.2
    Dołączył
    Nov 2006
    Skąd
    Mazury, Garbate w dodatku
    Postów
    263
    Wątków
    13
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    132
    Reputacja
    1661

    Odp: Czas na 64bit ?

    Ano, zainstalowałem 2009.1PP w wersji 64 bit. System działa sprawnie, jest bardzo dopracowany (grafika, czytelność konfiguracji), ale...
    • bardzo mało pakietów z oprogramowaniem (rozwydrzyłem się na PowerPacku, ot co...), nie ma ulubionego do prostej obróbki zdjęć showFoto, nie ma paru innych...
      mimo ślicznego konfiguratora i oczywiście wykrywania i karty i dostępnych w okolicy sieci nie łączy wi-fi...
      za żadną cholerę nie mogę dodać repozytoriów z easyurpmi, nie mówiąc już o kodekach z mopl (bo tych nie ma)
      na plus - ślicznie działa i kde4.2.2 i k3b... więcej na razie nie wiem, na drugim kompie instaluję wersję 32 bit, zobaczę

    Przy okazji - zmieniłem format plików na ext4 - wszystko OK.
    ...wszyscy szukamy Itaki...

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Czas na 64bit ?

    Dodaj do urpmi.addmedia opcję --wget
    Kod:
    urpmi.addmedia --wget --distrib --mirrorlist '$MIRRORLIST'






    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 50

    Komentarze:
     Odysseusz  zgadza się   tak - zrbiłem to przez centrum sterowania, ale nie pomaga ani wget ani curl ani aria2...
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar sizarrio
    sizarrio jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • HP Compaq nx9020
      • Procesor:
      • celeron m 1.4
      • Karta Graficzna:
      • Intel 855GM
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: Debian Lenny x86
    Dołączył
    Dec 2008
    Skąd
    Pruszków
    Postów
    78
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    20
    Reputacja
    43

    Odp: Czas na 64bit ?

    Co do 64-bit to trochę szkoda, że Adobe olewa tą architekturę. Nie mówię tu o flash-u, który jest rozwijany, ale już np. AdobeAIR jest tylko na i586, a to "środowisko" jest niezbędne, żeby uruchomić np. program do rozliczania PIT-ów.

    Jeszcze pozwolę sobie na mały off odnośnie 2009.1. Moim zdaniem system jest ogólnie niedopracowany, ma wiele wkurzających błędów (zapewne za chwilę zostanę zlinczowany ). W porównaniu do 2009, system sprawia wrażenie, jakby był nie do końca przetestowany, i wypuszczony został pod presją czasu. Zastanawiam się czym jest spowodowany brak updatów np. do Firefox'a w oficjalnych repo Mandrivy? (3.08 w repo vs 3.0.10)
    pozdr

  7. #6
    Avatar mariusz-platek
    mariusz-platek jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte MA78GM-S2H
      • Procesor:
      • Phenom X3 8450@2,3 GHz
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 3200 IGP
      • Karta Dźwiękowa:
      • Realtec 889A
      • Monitor:
      • Samsung 173P+ 17"LCD
      • Kernel:
      • 3.1.4-desktop.69mib
    Dystrybucja: Mandriva 2011.0 32bit
    Dołączył
    Jan 2006
    Wiek
    38
    Postów
    137
    Wątków
    30
    Downloads
    7
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    17

    Odp: Czas na 64bit ?

    Mam 2009.1 64 od środy. Uwagi są takie:
    - muszę używać lilo, bo grub wyświetla komunikat o błędzie nr. 18 (chociaż głownym bootmanagerem jest GAG)
    - wyłączyłem PulseAudio, bo działało do pierwszego restartu
    - to ,że jest 64 bit, nie znaczy że nie trzeba instalować kupy 32bitowych bibbliotek
    - jako przeglądarkę mam Firefox Shiretoko - jakaś pre beta5, ale w wersji 64bit, do tego 64bit flash - instalowana wersja 3.0.8 jest powolna w porównaniu z tą
    - KDE mam 4.2.3 z testing - działa super.
    - start systemu jest naprawdę szybki,
    - jak włączę automatyczne logowanie to jest ciekawy bug - system startuje, leci pasek postępu, ekran miga i nagle jestem w vt6 - i tak mogę czekać do śmierci, a wystarczy nacisnąć Ctr + Alt + F7 i system juz dawno gotowy do pracy.
    i to tyle na początek. Mi tam się podoba.
    Kto pyta - nie błądzi. Ale nie za często

  8. #7
    Avatar Odysseusz
    Odysseusz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2010.2
    Dołączył
    Nov 2006
    Skąd
    Mazury, Garbate w dodatku
    Postów
    263
    Wątków
    13
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    132
    Reputacja
    1661

    Odp: Czas na 64bit ?

    u mnie żaden z powyższych błędów nie wystąpił, ale nie mogę niczego doinstalować (poza zawartością płyty) - ale to samo mam i w 32b... Nie dodają się żadne repozytoria z easyurpmi.
    Aha - żadnej zmiany szybkości uruchamiania nie dostrzegam...
    PS. Nie, jednak po wielu cierpieniach (dłuuuugo to trwało) w 32bit się dodały - niektóre ze trzy razy. Próbuję z 64 na lapku.
    Ostatnio edytowane przez Odysseusz ; 13.05.2009 o 21:27
    ...wszyscy szukamy Itaki...

  9. #8
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Czas na 64bit ?

    Spróbuj tak
    Kod:
    urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://api.mandriva.com/mirrors/basic.$RELEASE.x86_64.list'
    urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://plf.zarb.org/mirrors/$RELEASE.x86_64.list'
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  10. #9
    Avatar Odysseusz
    Odysseusz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2010.2
    Dołączył
    Nov 2006
    Skąd
    Mazury, Garbate w dodatku
    Postów
    263
    Wątków
    13
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    132
    Reputacja
    1661

    Odp: Czas na 64bit ?

    Dzięki, OK, dziś poukładam na pececie 32bity, czy zostawię 64 na laptopie będzie głównie zależało od wi-fi (widzi kartę widzi wszystkie sieci w okolicy, pada na negocjacji adresu IP)
    ...wszyscy szukamy Itaki...

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •