Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Czas na 64bit ?
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Czas na 64bit ?

  1. #1
    Avatar mariusz-platek
    mariusz-platek jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte MA78GM-S2H
      • Procesor:
      • Phenom X3 8450@2,3 GHz
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 3200 IGP
      • Karta Dźwiękowa:
      • Realtec 889A
      • Monitor:
      • Samsung 173P+ 17"LCD
      • Kernel:
      • 3.1.4-desktop.69mib
    Dystrybucja: Mandriva 2011.0 32bit
    Dołączył
    Jan 2006
    Wiek
    38
    Postów
    137
    Wątków
    30
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    17

    Czas na 64bit ?

    Zbliża się nowa Mandriva. Zastanawiam się na d instalacją wersji 64 bitowej. Jak myślicie czy już czas ? Jak zachowuje się oprogramowanie 32 bit na wersji 64 bitowej ?
    Kto pyta - nie błądzi. Ale nie za często

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: Czas na 64bit ?

    Ja ponad rok używam dystrybucji 64-bitowej i nie mam żadnych problemów (co prawda Debiana, ale chyba MDV nie odstaje w tym względzie). Praktycznie są wszystkie aplikacje 64-bitowe (Flashplayer - na razie alpha, ale działa całkiem przyzwoicie; Java; chyba wszystkie kodeki, nie zdarzyło się jeszcze, bym czegoś nie odtworzył). W razie potrzeby można doinstalować biblioteki 32-bitowe, gdyby jednak jakiegoś programu nie było (u mnie w zasadzie gry).
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 27.04.2009 o 00:32

  4. #3
    Avatar Odysseusz
    Odysseusz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2010.2
    Dołączył
    Nov 2006
    Skąd
    Mazury, Garbate w dodatku
    Postów
    263
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    133
    Reputacja
    1661

    Odp: Czas na 64bit ?

    Ano, zainstalowałem 2009.1PP w wersji 64 bit. System działa sprawnie, jest bardzo dopracowany (grafika, czytelność konfiguracji), ale...
    • bardzo mało pakietów z oprogramowaniem (rozwydrzyłem się na PowerPacku, ot co...), nie ma ulubionego do prostej obróbki zdjęć showFoto, nie ma paru innych...
      mimo ślicznego konfiguratora i oczywiście wykrywania i karty i dostępnych w okolicy sieci nie łączy wi-fi...
      za żadną cholerę nie mogę dodać repozytoriów z easyurpmi, nie mówiąc już o kodekach z mopl (bo tych nie ma)
      na plus - ślicznie działa i kde4.2.2 i k3b... więcej na razie nie wiem, na drugim kompie instaluję wersję 32 bit, zobaczę

    Przy okazji - zmieniłem format plików na ext4 - wszystko OK.
    ...wszyscy szukamy Itaki...

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Czas na 64bit ?

    Dodaj do urpmi.addmedia opcję --wget
    Kod:
    urpmi.addmedia --wget --distrib --mirrorlist '$MIRRORLIST'






    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 50

    Komentarze:
     Odysseusz  zgadza się   tak - zrbiłem to przez centrum sterowania, ale nie pomaga ani wget ani curl ani aria2...
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar sizarrio
    sizarrio jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • HP Compaq nx9020
      • Procesor:
      • celeron m 1.4
      • Karta Graficzna:
      • Intel 855GM
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: Debian Lenny x86
    Dołączył
    Dec 2008
    Skąd
    Pruszków
    Postów
    78
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    21
    Reputacja
    43

    Odp: Czas na 64bit ?

    Co do 64-bit to trochę szkoda, że Adobe olewa tą architekturę. Nie mówię tu o flash-u, który jest rozwijany, ale już np. AdobeAIR jest tylko na i586, a to "środowisko" jest niezbędne, żeby uruchomić np. program do rozliczania PIT-ów.

    Jeszcze pozwolę sobie na mały off odnośnie 2009.1. Moim zdaniem system jest ogólnie niedopracowany, ma wiele wkurzających błędów (zapewne za chwilę zostanę zlinczowany ). W porównaniu do 2009, system sprawia wrażenie, jakby był nie do końca przetestowany, i wypuszczony został pod presją czasu. Zastanawiam się czym jest spowodowany brak updatów np. do Firefox'a w oficjalnych repo Mandrivy? (3.08 w repo vs 3.0.10)
    pozdr

  7. #6
    Avatar mariusz-platek
    mariusz-platek jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte MA78GM-S2H
      • Procesor:
      • Phenom X3 8450@2,3 GHz
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 3200 IGP
      • Karta Dźwiękowa:
      • Realtec 889A
      • Monitor:
      • Samsung 173P+ 17"LCD
      • Kernel:
      • 3.1.4-desktop.69mib
    Dystrybucja: Mandriva 2011.0 32bit
    Dołączył
    Jan 2006
    Wiek
    38
    Postów
    137
    Wątków
    30
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    17

    Odp: Czas na 64bit ?

    Mam 2009.1 64 od środy. Uwagi są takie:
    - muszę używać lilo, bo grub wyświetla komunikat o błędzie nr. 18 (chociaż głownym bootmanagerem jest GAG)
    - wyłączyłem PulseAudio, bo działało do pierwszego restartu
    - to ,że jest 64 bit, nie znaczy że nie trzeba instalować kupy 32bitowych bibbliotek
    - jako przeglądarkę mam Firefox Shiretoko - jakaś pre beta5, ale w wersji 64bit, do tego 64bit flash - instalowana wersja 3.0.8 jest powolna w porównaniu z tą
    - KDE mam 4.2.3 z testing - działa super.
    - start systemu jest naprawdę szybki,
    - jak włączę automatyczne logowanie to jest ciekawy bug - system startuje, leci pasek postępu, ekran miga i nagle jestem w vt6 - i tak mogę czekać do śmierci, a wystarczy nacisnąć Ctr + Alt + F7 i system juz dawno gotowy do pracy.
    i to tyle na początek. Mi tam się podoba.
    Kto pyta - nie błądzi. Ale nie za często

  8. #7
    Avatar Odysseusz
    Odysseusz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2010.2
    Dołączył
    Nov 2006
    Skąd
    Mazury, Garbate w dodatku
    Postów
    263
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    133
    Reputacja
    1661

    Odp: Czas na 64bit ?

    u mnie żaden z powyższych błędów nie wystąpił, ale nie mogę niczego doinstalować (poza zawartością płyty) - ale to samo mam i w 32b... Nie dodają się żadne repozytoria z easyurpmi.
    Aha - żadnej zmiany szybkości uruchamiania nie dostrzegam...
    PS. Nie, jednak po wielu cierpieniach (dłuuuugo to trwało) w 32bit się dodały - niektóre ze trzy razy. Próbuję z 64 na lapku.
    Ostatnio edytowane przez Odysseusz ; 13.05.2009 o 21:27
    ...wszyscy szukamy Itaki...

  9. #8
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Czas na 64bit ?

    Spróbuj tak
    Kod:
    urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://api.mandriva.com/mirrors/basic.$RELEASE.x86_64.list'
    urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://plf.zarb.org/mirrors/$RELEASE.x86_64.list'
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  10. #9
    Avatar Odysseusz
    Odysseusz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2010.2
    Dołączył
    Nov 2006
    Skąd
    Mazury, Garbate w dodatku
    Postów
    263
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    133
    Reputacja
    1661

    Odp: Czas na 64bit ?

    Dzięki, OK, dziś poukładam na pececie 32bity, czy zostawię 64 na laptopie będzie głównie zależało od wi-fi (widzi kartę widzi wszystkie sieci w okolicy, pada na negocjacji adresu IP)
    ...wszyscy szukamy Itaki...

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •