Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Autostart hotkeys - o dziwo nie działa
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

  1. #1
    Avatar pawelst81
    pawelst81 jest nieaktywny Anticristianos
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ECS K7S5A
      • Procesor:
      • AMD Athlon(tm) XP 1700+
      • Karta Graficzna:
      • GF FX 5200
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB Live! 5.1
      • Monitor:
      • Getaway FPD1730
      • Kernel:
      • 2.6.27.19
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2009
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    36
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    77
    Reputacja
    681

    Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Witam.
    Do katalogu:
    Kod:
    home/user/.kde4/Autostart
    zrobiłem dowiązanie pliku:
    Kod:
    /usr/bin/hotkeys
    W ksysguard widzę, że program działa, lecz skróty (poprawnie zdefiniowane) nie działają. Działają natomiast dopiero wtedy, gdy ręcznie poprzez dwuklik uruchomię program hotkeys (dwuklik na plik-dowiązanie a katalogu autostartu kde4). Uprawnienia dowiązania są identyczne jak np. dla kmail, które działa i startuje poprawnie po uruchomieniu kde. Dlaczego więc hotkeys tak dziwnie reaguje?
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar kiko80
    kiko80 jest nieaktywny Borsuk
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ??
      • Procesor:
      • i3 2410
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GT 540M
      • Kernel:
      • 3.6
    Dystrybucja: Kanotix x64
    Polska
    Dołączył
    Apr 2005
    Skąd
    /mnt/podlasie
    Wiek
    37
    Postów
    474
    Wątków
    12
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    110
    Reputacja
    1281

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Ja używam xbindkeys i u mnie działa opisałem co i jak tu
    Aptosid | Kernel-3.11 | KDE4.6| i3 2310 | DDR3 8 GB | nvidia GT 540M |
    Filefox.pl

  4. #3
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Skoro program działa, to może chodzić o plik konfiguracyjny. Dla mnie hotkeys kojarzą się wyłącznie z akcjami klawiszowymi w KDE 3.5 - tylko je modyfikuję.
    Akcje klawiszowe działają tylko wtedy kiedy do klawiszy przypisana jest jakaś funkcja w stylu XF86Mail, np:
    Kod:
    keycode 236 = XF86Mail
    Jeśli funcja nie jest przypisana nie działają akcje klawiszowe. U mnie te funkcje muszę przypisać sam przez xmodmap. W Mandrivie jest to pewnie robione z automatu, ale może dopiero po tym jak załaduje się hotkeys. Może to trzeba jakoś zgrać, albo czytany jest inny konfig.

    Tylko zgaduję, sam korzystałem z xbindkeys i akcji klawiszowych.

    Dopisane
    W programie xev podejrzysz co kryje się pod danym klawiszem, tylko co to da...
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 30.04.2009 o 20:38
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  5. #4
    Avatar pawelst81
    pawelst81 jest nieaktywny Anticristianos
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ECS K7S5A
      • Procesor:
      • AMD Athlon(tm) XP 1700+
      • Karta Graficzna:
      • GF FX 5200
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB Live! 5.1
      • Monitor:
      • Getaway FPD1730
      • Kernel:
      • 2.6.27.19
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2009
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    36
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    77
    Reputacja
    681

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Roblem nie tkwi w niepoprawnej definicji klawiszy lub ich nie czytaniu. Problem to brak działania po autostarcie. Jak kliknę hotkeys dwa razy, to wszystko wtedy działa - każdy przypisany skrót. Ale... Wtedy są w ksysguard 2 procesy o nazwie hotkeys (logiczne - jeden z autostartu, drugi po dwukliku). I jak wcisnę np. klawisz uruchamiający aterm'a, to odpalają się dwa atermy - dublowanie, bo 2 procesy takie same działają. Dlaczego nie ma akcji klawiszy z tego pierwszego procesu - ładowanego z autostartu KDE?
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

  6. #5
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Dwa procesy uruchamiają dwie akcje, logiczne, ale może pierwszy proces nie czyta konfigu lub ten konfig jest czytany w nieodpowiednim czasie. Skupiłbym się na procedurze wskazania i wywołania konfigu oraz prawach do niego. Być może dopiero druga instancja programu czyta konfig.

    Trudno mi coś więcej radzić, słabo znam idee hotkeys.

    Dopisane
    Tylko zastanawiam się czy dwie instancje tego samego programu mogą korzystać z różnych konfigów lub jedna z konfigu czytanego przez drugą. Zakręcona sytuacja.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 30.04.2009 o 21:01
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  7. #6
    Avatar pawelst81
    pawelst81 jest nieaktywny Anticristianos
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ECS K7S5A
      • Procesor:
      • AMD Athlon(tm) XP 1700+
      • Karta Graficzna:
      • GF FX 5200
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB Live! 5.1
      • Monitor:
      • Getaway FPD1730
      • Kernel:
      • 2.6.27.19
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2009
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    36
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    77
    Reputacja
    681

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Cytat Napisał suncez
    Dwa procesy uruchamiają dwie akcje, logiczne, ale może pierwszy proces nie czyta konfigu lub ten konfig jest czytany w nieodpowiednim czasie.
    Tylko gdzie ten czas znaleźć lub ustalić?
    Cytat Napisał suncez
    Skupiłbym się na procedurze wskazania i wywołania konfigu oraz prawach do niego.
    Wskazanie i prawa są chyba bez zarzutu, skoro z ręcznego dwuklikowego uruchomienia wszystko działa poprawnie.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

  8. #7
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Dziwna sytuacja. Może spróbuj dodać polecenie sleep tu_jakiś_czas przed właściwym odpaleniem programu hotkeys. W ten sposób może coś się rozjaśni.

    Dopisane
    Nie wiem jak masz literalnie rozwiązany start hotkeys, sprawdziłem dwa pierwsze linki z google i okazuje się, że można się pomylić, wpisując nazwę klawiatury z końcówką .def, znak & itp. drobiazgi. Dla formalności podaję dwa linki. Wiem, wszystko działa po ręcznym uruchomieniu... Czasem warto uruchomić program z wiersza poleceń i obserwować co wypisuje konsola, np. przy próbie użycia skrótu.
    http://kaka.ovh.org/howto/hotkeys/
    http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=214
    http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6468

    No ok 3
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 30.04.2009 o 21:28
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  9. #8
    Avatar pawelst81
    pawelst81 jest nieaktywny Anticristianos
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ECS K7S5A
      • Procesor:
      • AMD Athlon(tm) XP 1700+
      • Karta Graficzna:
      • GF FX 5200
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB Live! 5.1
      • Monitor:
      • Getaway FPD1730
      • Kernel:
      • 2.6.27.19
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2009
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    36
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    77
    Reputacja
    681

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Uruchomienie hotkeys z konsoli:
    Kod:
    [pawel@localhost:~$ ]hotkeys -t TRACER
    [pawel@localhost:~$ ]hotkeys started successfully.
    i wszystko działa dobrze (każdy zdefiniowany klawisz).

    W pliku:
    Kod:
    /etc/hotkeys.conf
    mam dodany wspi:
    Kod:
    Kbd=TRACER
    czyli nazwę mojej klawiatury zdefiniowanych przycisków. Zgodnie z przytoczonymi linkami - właśnie tak od zawsze to robiłem. Tylko dlaczego teraz jest brak reakcji autostaru klawiatury?Mam taki skrypt w folderze autostartu KDE:
    Kod:
    #!/bin/bash
    hotkeys
    A nawet jak jest treść:
    [code]
    Kod:
    #!/bin/bash
    hotkeys -t TRACER
    to też bez zmian.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

  10. #9
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Spróbuj dodać opóźnienie uruchamiania hotkeys, do skrypu w autostarcie dodaj jako drugą linię sleep x. Za x wstaw czas zwłoki zgodnie z opisem do polecenia. Aktualnie z musu używam Visty, nie podejrzę jak i co podać. Jeśli po np. 45 sekundach zwłoki będą działać skróty...





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 79

    Komentarze:
     pawelst81  zgadza się   Dzięki za pomoc!
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  11. #10
    Avatar pawelst81
    pawelst81 jest nieaktywny Anticristianos
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ECS K7S5A
      • Procesor:
      • AMD Athlon(tm) XP 1700+
      • Karta Graficzna:
      • GF FX 5200
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB Live! 5.1
      • Monitor:
      • Getaway FPD1730
      • Kernel:
      • 2.6.27.19
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2009
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    36
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    77
    Reputacja
    681

    Odp: Autostart hotkeys - o dziwo nie działa

    Dzięki Sleep pomogło! Ale dlaczego tak się dzieje?
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •