Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

  1. #1
    Avatar tarna
    tarna jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: 2010.0 Free walcze xD
    Dołączył
    Feb 2005
    Skąd
    Mikołów
    Wiek
    37
    Postów
    85
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    9

    Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Witam dawno mnie tu nie było, ale postanowiłem wrócić xD

    Zmieniłem kompa i pojawił się problem: ani 2006 PP ani 2009 Free nie chcą się zainstalować na moim kompie. Padają zaraz po bootowaniu i wgrywaniu sterów.
    Próbowałem z debianem 5.0, ale ten też padał, ale dopiero po podziale dysku, wiec trochę dalej.

    OK teraz krótki opis co mnie gnębi a dokładnie kompa:
    wsadzam płytkę, bootuje, obojętnie czy wybiorę opcje instalacji ze sterami/bez sterów, czy w trybie graficznym czy w konsoli - zawsze na tym samym sie konczy:





    Przyznaje się jedynie, że nie zmieniałem opcji jadra, z tym się nie bawiłem.

    Konfiguracja:
    Kod:
    System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
           System Model: GA-MA790X-DS4
                   BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
              Processor: AMD Phenom(tm) II X4 940 Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
                 Memory: 8190MB RAM
              Card name: ATI Radeon HD 4870 
                    HDD: ST3160815AS ATA Device
                    HDD: SAMSUNG SP2504C ATA Device
                    Opt: Optiarc DVD RW AD-7201S ATA Device
    =================
    /Edit:
    Aktualnie zasysam ftp://ftp.tpnet.pl/d8/MandrivaLinux/...9.1-x86_64.iso z data kwietniową.

    Hmm to jest dość ciekawe, że linki na strefamandrivy.pl są przestarzałe bo odnoszą się do wersji 2009.0. i jak podejrzewam to właśnie to będzie moim problemem.

    =================
    Od PP 2006 miałem 64bitówki i wszystko normalnie działało, wiec nie miałem za bardzo powodów instalowania 32 bitówek, jednak przyznaje iż nie powinno mieć to aż takiego znaczenia (i tak większość potrzebnych programów mam w wersji 32 bit)

    Hehe a to, że wylądowałem na "starcie" na strefamandrivy.pl i klikłem pobierz to już moja wina - zamiast sprawdzić czy na serwach nie ma nic nowszego.
    Tak to jest jak człowiek wyjdzie z obiegu na 3 lata w 98% poświęcone WOW (rzuciłem granie to teraz mam czas na zabawę z systemami i trza się trochę na nowo wdrożyć)


    Interpunkcja.
    darcnet
    Ostatnio edytowane przez tarna ; 19.05.2009 o 14:13

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Zaproponuję test z instalacją MDV2009.1 (spring).
    Na wcześniejszych wersjach możesz mieć problem z instalacją.

    Możesz spróbować z wersją ONE. Jak uruchomisz LIVE, to spróbuj instalacji na dysku.

    ==============================
    /Edit :
    Dlaczego bazujesz na torrent ?
    ftp

    Nie upieraj się przy wersji x86_64
    Wersja 32bit jest dobra i jest mniej z nią problemów niż z 64bit.
    mandriva-linux-free-2009.1-i586.iso
    mandriva-linux-free-2009.1-i586.iso.md5

    mandriva-linux-one-2009.1-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso
    mandriva-linux-one-2009.1-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso.md5

    README-iso.txt





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 9

    Komentarze:
     tarna  zgadza się   Przydało się
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 19.05.2009 o 13:36
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Siła Reputacji
    273
    Reputacja
    3619

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    A czy pod 32 Bit obsłuzy mu 8GB ramu które ma?

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    A czy to zależy o wersji 32 czy 64 bit?
    Mam przekonanie, że zależy to od kompilacji kernela.
    Przy i586
    Kod:
    kernel-tmb-server-2.6.29.1-3mdv-1-1mdv2009.1.i586: Jądro Linuksa do użycia w desktopie dla i686 i 64GB Ram
    kernel-server-2.6.29.1-4mnb-1-1mnb2: Jądro Linuksa do użycia serwerowego dla i686 i 4GB RAM
    Kod:
    uname -a
    Linux localhost 2.6.29.1-server-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 20:10:24 EDT 2009 i686 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E8400  @ 3.00GHz GNU/Linux
    Kod:
    free
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:       4145064    1762620    2382444          0     345668     582436
    Coś jeszcze podać ?
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 19.05.2009 o 17:41
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar tarna
    tarna jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: 2010.0 Free walcze xD
    Dołączył
    Feb 2005
    Skąd
    Mikołów
    Wiek
    37
    Postów
    85
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    9

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Serdecznie dziękuję za pomoc POL, to ty mnie naprowadziłeś, a bardziej może przypomniałeś, by poszukać, a nie liczyć, ze to co dają gotowe na stronie takiej nawet jak strefamandrivy bylo najnowszą wersją.
    Jeszcze raz dzieki.

    PS: Ten post już jest pisany spod 2009.1 Spring

    Czy w wersji Spring 2009.1 nie działa klawisz ze znaczkiem przecinka
    V.
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 19.05.2009 o 20:48

  7. #6
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Pokaż teraz wynik
    Kod:
    lspci
    Będzie to informacja dla następnych.
    ================
    Kod:
    free
    Kod:
    uname -a
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 19.05.2009 o 20:49
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  8. #7
    Avatar tarna
    tarna jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: 2010.0 Free walcze xD
    Dołączył
    Feb 2005
    Skąd
    Mikołów
    Wiek
    37
    Postów
    85
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    9

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    lspci
    Kod:
    00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RD780 Northbridge only dual slot PCI-e_GFX and HT1 K8 part
    00:02.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (external gfx0 port A)
    00:0a.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port F)
    00:12.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA
    00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0)
    00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1)
    00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI2)
    00:13.3 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI3)
    00:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4)
    00:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI)
    00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 14)
    00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE
    00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
    00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge
    00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
    00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] HyperTransport Configuration
    00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Address Map
    00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] DRAM Controller
    00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Miscellaneous Control
    00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Link Control
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV770 [Radeon HD 4870]
    01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc HD48x0 audio
    02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
    free
    Kod:
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:       8197576     884796    7312780          0      34172     399776
    -/+ buffers/cache:     450848    7746728
    Swap:      4088500          0    4088500
    uname -a
    Kod:
    Linux localhost 2.6.29.1-desktop-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 17:02:53 EDT 2009 x86_64 AMD Phenom(tm) II X4 940 Processor GNU/Linux
    Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję.
    Dodatkowo przepraszam za interpunkcję ale naprawdę się staram i tak jej używać, to zawsze była moja pięta Achillesowa.

    Teraz czas na "walke" z sterownikami ATi, ale najpierw szukaj na google i forum.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •