Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

  1. #1
    Avatar tarna
    tarna jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: 2010.0 Free walcze xD
    Dołączył
    Feb 2005
    Skąd
    Mikołów
    Wiek
    36
    Postów
    85
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    9

    Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Witam dawno mnie tu nie było, ale postanowiłem wrócić xD

    Zmieniłem kompa i pojawił się problem: ani 2006 PP ani 2009 Free nie chcą się zainstalować na moim kompie. Padają zaraz po bootowaniu i wgrywaniu sterów.
    Próbowałem z debianem 5.0, ale ten też padał, ale dopiero po podziale dysku, wiec trochę dalej.

    OK teraz krótki opis co mnie gnębi a dokładnie kompa:
    wsadzam płytkę, bootuje, obojętnie czy wybiorę opcje instalacji ze sterami/bez sterów, czy w trybie graficznym czy w konsoli - zawsze na tym samym sie konczy:





    Przyznaje się jedynie, że nie zmieniałem opcji jadra, z tym się nie bawiłem.

    Konfiguracja:
    Kod:
    System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
           System Model: GA-MA790X-DS4
                   BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
              Processor: AMD Phenom(tm) II X4 940 Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
                 Memory: 8190MB RAM
              Card name: ATI Radeon HD 4870 
                    HDD: ST3160815AS ATA Device
                    HDD: SAMSUNG SP2504C ATA Device
                    Opt: Optiarc DVD RW AD-7201S ATA Device
    =================
    /Edit:
    Aktualnie zasysam ftp://ftp.tpnet.pl/d8/MandrivaLinux/...9.1-x86_64.iso z data kwietniową.

    Hmm to jest dość ciekawe, że linki na strefamandrivy.pl są przestarzałe bo odnoszą się do wersji 2009.0. i jak podejrzewam to właśnie to będzie moim problemem.

    =================
    Od PP 2006 miałem 64bitówki i wszystko normalnie działało, wiec nie miałem za bardzo powodów instalowania 32 bitówek, jednak przyznaje iż nie powinno mieć to aż takiego znaczenia (i tak większość potrzebnych programów mam w wersji 32 bit)

    Hehe a to, że wylądowałem na "starcie" na strefamandrivy.pl i klikłem pobierz to już moja wina - zamiast sprawdzić czy na serwach nie ma nic nowszego.
    Tak to jest jak człowiek wyjdzie z obiegu na 3 lata w 98% poświęcone WOW (rzuciłem granie to teraz mam czas na zabawę z systemami i trza się trochę na nowo wdrożyć)


    Interpunkcja.
    darcnet
    Ostatnio edytowane przez tarna ; 19.05.2009 o 14:13

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Zaproponuję test z instalacją MDV2009.1 (spring).
    Na wcześniejszych wersjach możesz mieć problem z instalacją.

    Możesz spróbować z wersją ONE. Jak uruchomisz LIVE, to spróbuj instalacji na dysku.

    ==============================
    /Edit :
    Dlaczego bazujesz na torrent ?
    ftp

    Nie upieraj się przy wersji x86_64
    Wersja 32bit jest dobra i jest mniej z nią problemów niż z 64bit.
    mandriva-linux-free-2009.1-i586.iso
    mandriva-linux-free-2009.1-i586.iso.md5

    mandriva-linux-one-2009.1-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso
    mandriva-linux-one-2009.1-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso.md5

    README-iso.txt





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 9

    Komentarze:
     tarna  zgadza się   Przydało się
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 19.05.2009 o 13:36
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    A czy pod 32 Bit obsłuzy mu 8GB ramu które ma?

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    A czy to zależy o wersji 32 czy 64 bit?
    Mam przekonanie, że zależy to od kompilacji kernela.
    Przy i586
    Kod:
    kernel-tmb-server-2.6.29.1-3mdv-1-1mdv2009.1.i586: Jądro Linuksa do użycia w desktopie dla i686 i 64GB Ram
    kernel-server-2.6.29.1-4mnb-1-1mnb2: Jądro Linuksa do użycia serwerowego dla i686 i 4GB RAM
    Kod:
    uname -a
    Linux localhost 2.6.29.1-server-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 20:10:24 EDT 2009 i686 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E8400  @ 3.00GHz GNU/Linux
    Kod:
    free
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:       4145064    1762620    2382444          0     345668     582436
    Coś jeszcze podać ?
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 19.05.2009 o 17:41
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar tarna
    tarna jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: 2010.0 Free walcze xD
    Dołączył
    Feb 2005
    Skąd
    Mikołów
    Wiek
    36
    Postów
    85
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    9

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Serdecznie dziękuję za pomoc POL, to ty mnie naprowadziłeś, a bardziej może przypomniałeś, by poszukać, a nie liczyć, ze to co dają gotowe na stronie takiej nawet jak strefamandrivy bylo najnowszą wersją.
    Jeszcze raz dzieki.

    PS: Ten post już jest pisany spod 2009.1 Spring

    Czy w wersji Spring 2009.1 nie działa klawisz ze znaczkiem przecinka
    V.
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 19.05.2009 o 20:48

  7. #6
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    Pokaż teraz wynik
    Kod:
    lspci
    Będzie to informacja dla następnych.
    ================
    Kod:
    free
    Kod:
    uname -a
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 19.05.2009 o 20:49
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  8. #7
    Avatar tarna
    tarna jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: 2010.0 Free walcze xD
    Dołączył
    Feb 2005
    Skąd
    Mikołów
    Wiek
    36
    Postów
    85
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    9

    Odp: Phenom i problem z instalka 64bit 2009 Free

    lspci
    Kod:
    00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RD780 Northbridge only dual slot PCI-e_GFX and HT1 K8 part
    00:02.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (external gfx0 port A)
    00:0a.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port F)
    00:12.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA
    00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0)
    00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1)
    00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI2)
    00:13.3 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI3)
    00:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4)
    00:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI)
    00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 14)
    00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE
    00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
    00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge
    00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
    00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] HyperTransport Configuration
    00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Address Map
    00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] DRAM Controller
    00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Miscellaneous Control
    00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Link Control
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV770 [Radeon HD 4870]
    01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc HD48x0 audio
    02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
    free
    Kod:
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:       8197576     884796    7312780          0      34172     399776
    -/+ buffers/cache:     450848    7746728
    Swap:      4088500          0    4088500
    uname -a
    Kod:
    Linux localhost 2.6.29.1-desktop-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 17:02:53 EDT 2009 x86_64 AMD Phenom(tm) II X4 940 Processor GNU/Linux
    Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję.
    Dodatkowo przepraszam za interpunkcję ale naprawdę się staram i tak jej używać, to zawsze była moja pięta Achillesowa.

    Teraz czas na "walke" z sterownikami ATi, ale najpierw szukaj na google i forum.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •