Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Problem z montowaniem partycji NTFS
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem z montowaniem partycji NTFS

  1. #1
    Dołączył
    Feb 2009
    Postów
    12
    Wątków
    7
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problem z montowaniem partycji NTFS

    Po instalacji Mandrivy 2009 system widzi moje dyski NTFS, ale nie może ich zamontować przez co nie mam do nich dostępu. Za to w Centrum sterowania, Dyski lokalne, Zarządzanie partycjami dysku bez problemu mogę je zamontować oraz przeglądać. Dlaczego tam system nie ma problemów z ich montowaniem?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z montowaniem partycji NTFS

    Co to znaczy, że nie możesz montować ?
    Może nie masz do nich dostępu z zapisem jako user ?
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Dołączył
    Feb 2009
    Postów
    12
    Wątków
    7
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z montowaniem partycji NTFS

    Jako root reż nie moge zamontować

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z montowaniem partycji NTFS

    Może zacznij podawać wyniki z konsoli, bo się nie dogadamy.
    Kod:
    fdisk -l
    cat /etc/fstab
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Dołączył
    Feb 2009
    Postów
    12
    Wątków
    7
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z montowaniem partycji NTFS

    Fstab wygląda następująco:
    Kod:
    #Entry for /dev/sdb1 :
    UUID=f93b4a56-b7c1-4b11-b19f-51459f7e1c4e / ext3 relatime 1 1
    #Entry for /dev/sdb9 :
    UUID=a111fb3b-d84a-4b33-bd57-ce160a216641 /home ext3 relatime 1 2
    /dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
    #Entry for /dev/sda5 :
    UUID=EC7AA3977AA35CD8 /mnt/win_c ntfs-3g umask=000,users 0 0
    #Entry for /dev/sdc5 :
    UUID=98122FB3122F94F2 /mnt/win_c3 ntfs-3g umask=000,users 0 0
    #Entry for /dev/sdb6 :
    UUID=FE204E2E204DEE69 /mnt/win_d ntfs-3g umask=000,users 0 0
    #Entry for /dev/sdc6 :
    UUID=6082560C8255E6D6 /mnt/win_d2 ntfs-3g umask=000,users 0 0
    #Entry for /dev/sdb7 :
    UUID=1CBC74B5BC748B52 /mnt/win_e ntfs-3g umask=000,users 0 0
    #Entry for /dev/sdc7 :
    UUID=5CD67C3BD67C178A /mnt/win_e2 ntfs-3g user,locale=pl_PL.UTF-8,umask=000 0 0
    #Entry for /dev/sdb8 :
    UUID=E4C09C01C09BD85E /mnt/win_f ntfs-3g user,locale=pl_PL.UTF-8,umask=000 0 0
    #Entry for /dev/sdc8 :
    UUID=0B9BB4A55B03718A /mnt/win_f2 ntfs-3g user,locale=pl_PL.UTF-8,umask=000 0 0
    none /proc proc defaults 0 0
    #Entry for /dev/sdb5 :
    UUID=ff7f0a29-7b94-4e16-ac9d-82257cc4f129 swap swap defaults 0 0
    Doinstalowałem konfiguracje zapisu NTFS (wypadła mi z głowy nazwa paczki ) i coś się ruszyło. Mam dostęp do partycji bezpośrednio z /mnt, ale gdy klikam w lewy panel w Nautilus'ie (tam gdzie są skróty do najważniejszych katalogów/dysków), to nadal pojawia mi się info "Nie można zamontować woluminu." pomimo, że na te dyski przez /mnt mogę wejść. może nie jest to jakiś duży problem, ale czasami upierdliwe :/

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •