Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Zużycie CPU
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Zużycie CPU

  1. #1
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    14
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Zużycie CPU

    Witam,

    Nie wiedziałem w jakim dziale napisać ten post, ale przypuszczam że mój problem jest związany z oprogramowaniem więc postanowiłem napisać tutaj. Jeśli to nie ten dział to proszę o przeniesienie postu.
    Otóż zainstalowałem Mandrivę 2009.1 na swoim komputerze - P4 2.6GHz, 2GB RAM. Niestety strasznie mi przymula sprzęt. Przykładowo kasowanie postów w KMail trwa strasznie długo. Jeden post kasuje mi się kilka - kilkanaście sekund. Włączyłem top i obserwowałem. Co aktualnie używam to zżera CPU w dużych ilościach. KMail nie zużywa prawie wcale CPU, a podczas zwykłego kasowania postów skacze mi do 80 - 90%. To samo inne procesy. Knotify4 cały czas bierze 30% albo i więcej. Firefox też nie gardzi CPU. Sumując zużycie ogólne to min. te 60 - 70% bierze non stop. Jest to dość uciążliwe, wszystko się spowalnia, a ja nie mam pojęcia o co chodzi. Mandriva 2008.0 śmigała mi bez problemów. Co może być problemem?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Zużycie CPU

    Czyżby DMA? Pokaż
    Kod:
    hdparm -i /dev/sda
    Jeśli nie masz hdparm, doinstaluj. A jeśli masz dysk inny, niż sda, zmień to.

  4. #3
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    460
    Reputacja
    6435

    Odp: Zużycie CPU

    Stwórz testowo nowe konto i porównaj obciążenie.
    Uruchom na swoim koncie
    Kod:
    $ kcmshell4 kcm_nepomuk
    i wyłącz nepomuk/strigi
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  5. #4
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    14
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Zużycie CPU

    mr_x
    Moje hdparm:

    Kod:
    hdparm -i /dev/sda
    
     Model=Maxtor, FwRev=YAR41BW0, SerialNo=Y2814BCE
     Config={ Fixed }
     RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=57
     BuffType=DualPortCache, BuffSize=2048kB, MaxMultSect=16, MultSect=?16?
     CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=160086528
     IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
     PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
     DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
     UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 *udma5 udma6
     AdvancedPM=yes: disabled (255) WriteCache=enabled
     Drive conforms to: ATA/ATAPI-7 T13 1532D revision 0:  ATA/ATAPI-1,2,3,4,5,6,7
    
     * signifies the current active mode
    redflow
    Nepomuk i strigi mam wyłączone. Na drugim koncie wcale nie jest lepiej... Muli go coś. Nawet jak się kliknie menu to wyskakuje z opóźnieniem. Podświetlanie pozycji menu też nie następuje od razu. Jak coś piszę i chcę skasować tekst np. przez backspace to też nie idzie płynnie tylko skokami. Ogólnie mam spowolniony komputer.

  6. #5
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Zużycie CPU

    Pokaż plik konfiguracyjny Gruba lub Lilo w zależności co używasz - niektóre opcje dla kernela dają takie efekty. Wklej też lub załącz /var/log/dmesg zaraz po uruchomieniu kompa.
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  7. #6
    Avatar bear
    bear jest nieaktywny Dyżurny Miś Zakładowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Ascrock ConRoseXFire-eSATA2 Intel 945P
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E6400 2,13GB
      • Karta Graficzna:
      • Ati Radeon X1600Pro 256MB/128Bit
      • Monitor:
      • Belinea 12035W
      • Kernel:
      • 2.6.17-13mdv
    Dystrybucja: Mandriva 2007.1Spring
    Polska
    Dołączył
    Feb 2007
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Wiek
    46
    Postów
    1,340
    Wątków
    31
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    357
    Reputacja
    5002

    Odp: Zużycie CPU

    Brak właściwego sterownika do grafiki też może powodować dużo większe zużycie CPU. Takie coś przynajmniej zaobserwowałem kiedyś na ATI.

  8. #7
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    14
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Zużycie CPU

    Używam GRUB-a. Ostatnio aktualizowałem system i kernel też. Ale bez efektów. Plik menu.lst wygląda tak:
    Kod:
    timeout 10
    color black/cyan yellow/cyan
    gfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenu
    default 0
    
    title linux
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c splash=silent vga=788
    initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
    
    title linux-nonfb
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c 
    initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
    
    title failsafe
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c failsafe
    initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
    
    title windows
    root (hd1,0)
    map (0x81) (0x80)
    map (0x80) (0x81)
    makeactive
    chainloader +1
    
    title desktop 2.6.29.1-4mnb
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-2.6.29.1-desktop-4mnb BOOT_IMAGE=desktop_2.6.29.1-4mnb root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c splash=silent vga=788
    initrd (hd0,0)/boot/initrd-2.6.29.1-desktop-4mnb.img
    
    title desktop 2.6.29.3-1mnb
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-2.6.29.3-desktop-1mnb BOOT_IMAGE=desktop_2.6.29.3-1mnb root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c splash=silent vga=788
    initrd (hd0,0)/boot/initrd-2.6.29.3-desktop-1mnb.img
    Dmesg jest w załączniku.

    Jeśli chodzi o sterowniki to nie wiem czy tu jest problem. Zaraz po instalacji zanim zainstalowałem stery NVIDII było to samo.
    Attached Files
    Ostatnio edytowane przez szod ; 24.05.2009 o 21:21

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •