Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Zużycie CPU
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Zużycie CPU

  1. #1
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    14
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Zużycie CPU

    Witam,

    Nie wiedziałem w jakim dziale napisać ten post, ale przypuszczam że mój problem jest związany z oprogramowaniem więc postanowiłem napisać tutaj. Jeśli to nie ten dział to proszę o przeniesienie postu.
    Otóż zainstalowałem Mandrivę 2009.1 na swoim komputerze - P4 2.6GHz, 2GB RAM. Niestety strasznie mi przymula sprzęt. Przykładowo kasowanie postów w KMail trwa strasznie długo. Jeden post kasuje mi się kilka - kilkanaście sekund. Włączyłem top i obserwowałem. Co aktualnie używam to zżera CPU w dużych ilościach. KMail nie zużywa prawie wcale CPU, a podczas zwykłego kasowania postów skacze mi do 80 - 90%. To samo inne procesy. Knotify4 cały czas bierze 30% albo i więcej. Firefox też nie gardzi CPU. Sumując zużycie ogólne to min. te 60 - 70% bierze non stop. Jest to dość uciążliwe, wszystko się spowalnia, a ja nie mam pojęcia o co chodzi. Mandriva 2008.0 śmigała mi bez problemów. Co może być problemem?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: Zużycie CPU

    Czyżby DMA? Pokaż
    Kod:
    hdparm -i /dev/sda
    Jeśli nie masz hdparm, doinstaluj. A jeśli masz dysk inny, niż sda, zmień to.

  4. #3
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Siła Reputacji
    461
    Reputacja
    6435

    Odp: Zużycie CPU

    Stwórz testowo nowe konto i porównaj obciążenie.
    Uruchom na swoim koncie
    Kod:
    $ kcmshell4 kcm_nepomuk
    i wyłącz nepomuk/strigi
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  5. #4
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    14
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Zużycie CPU

    mr_x
    Moje hdparm:

    Kod:
    hdparm -i /dev/sda
    
     Model=Maxtor, FwRev=YAR41BW0, SerialNo=Y2814BCE
     Config={ Fixed }
     RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=57
     BuffType=DualPortCache, BuffSize=2048kB, MaxMultSect=16, MultSect=?16?
     CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=160086528
     IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
     PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
     DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
     UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 *udma5 udma6
     AdvancedPM=yes: disabled (255) WriteCache=enabled
     Drive conforms to: ATA/ATAPI-7 T13 1532D revision 0:  ATA/ATAPI-1,2,3,4,5,6,7
    
     * signifies the current active mode
    redflow
    Nepomuk i strigi mam wyłączone. Na drugim koncie wcale nie jest lepiej... Muli go coś. Nawet jak się kliknie menu to wyskakuje z opóźnieniem. Podświetlanie pozycji menu też nie następuje od razu. Jak coś piszę i chcę skasować tekst np. przez backspace to też nie idzie płynnie tylko skokami. Ogólnie mam spowolniony komputer.

  6. #5
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    282
    Reputacja
    3732

    Odp: Zużycie CPU

    Pokaż plik konfiguracyjny Gruba lub Lilo w zależności co używasz - niektóre opcje dla kernela dają takie efekty. Wklej też lub załącz /var/log/dmesg zaraz po uruchomieniu kompa.
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  7. #6
    Avatar bear
    bear jest nieaktywny Dyżurny Miś Zakładowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Ascrock ConRoseXFire-eSATA2 Intel 945P
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E6400 2,13GB
      • Karta Graficzna:
      • Ati Radeon X1600Pro 256MB/128Bit
      • Monitor:
      • Belinea 12035W
      • Kernel:
      • 2.6.17-13mdv
    Dystrybucja: Mandriva 2007.1Spring
    Polska
    Dołączył
    Feb 2007
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Wiek
    46
    Postów
    1,340
    Wątków
    31
    Siła Reputacji
    358
    Reputacja
    5002

    Odp: Zużycie CPU

    Brak właściwego sterownika do grafiki też może powodować dużo większe zużycie CPU. Takie coś przynajmniej zaobserwowałem kiedyś na ATI.

  8. #7
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    14
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Zużycie CPU

    Używam GRUB-a. Ostatnio aktualizowałem system i kernel też. Ale bez efektów. Plik menu.lst wygląda tak:
    Kod:
    timeout 10
    color black/cyan yellow/cyan
    gfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenu
    default 0
    
    title linux
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c splash=silent vga=788
    initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
    
    title linux-nonfb
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c 
    initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
    
    title failsafe
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c failsafe
    initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
    
    title windows
    root (hd1,0)
    map (0x81) (0x80)
    map (0x80) (0x81)
    makeactive
    chainloader +1
    
    title desktop 2.6.29.1-4mnb
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-2.6.29.1-desktop-4mnb BOOT_IMAGE=desktop_2.6.29.1-4mnb root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c splash=silent vga=788
    initrd (hd0,0)/boot/initrd-2.6.29.1-desktop-4mnb.img
    
    title desktop 2.6.29.3-1mnb
    kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-2.6.29.3-desktop-1mnb BOOT_IMAGE=desktop_2.6.29.3-1mnb root=UUID=cbf1b813-1f23-4e21-8eff-201df023f36c splash=silent vga=788
    initrd (hd0,0)/boot/initrd-2.6.29.3-desktop-1mnb.img
    Dmesg jest w załączniku.

    Jeśli chodzi o sterowniki to nie wiem czy tu jest problem. Zaraz po instalacji zanim zainstalowałem stery NVIDII było to samo.
    Attached Files
    Ostatnio edytowane przez szod ; 24.05.2009 o 21:21

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •