Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Wybór dysku w grubie???
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wybór dysku w grubie???

  1. #1
    Avatar Quindy
    Quindy jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865GBF
      • Procesor:
      • Intel Celeron D
      • Karta Graficzna:
      • 82865G Integrated Graphics Controller
      • Karta Dźwiękowa:
      • 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster T190
    Dystrybucja: Mandriva
    Dołączył
    Feb 2009
    Skąd
    Malbork
    Wiek
    27
    Postów
    66
    Wątków
    15
    Siła Reputacji
    21
    Reputacja
    32

    Wybór dysku w grubie???

    Witam,

    Mam problem z dyskiem, mianowicie swego czasu na mały dysk nagrałem windowsa z programami do odzyskiwania danych, jednak wrzuciłem go do szafki żeby mi nie przeszkadzał. Do tej pory miałem jeden dysk - z mandrivą oczywiście.

    Problem pojawił się gdy moja mama zachciała korzystać z worda na moim komuterze. Teraz tak: wszystkie emulatory odpadają - bo nie wytłumaczę tego mamie. Potrafię uruchomić windowsa jednak tylko zmieniając główny dysk w biosie. Tego mojej mamie jednak nie pozwolę robić bo coś może zepsuć. Zostaje prościutki grub, jednak nie wiem jak skonfigurować go żebym miał też do wyboru windowsa. Otóż jako dysk z którego ma czytać jest ustawiony /dev/sda (dysk z linuxem) a jak dodaje w następnym okienku możliwość odpalenia windowsa z /dev/sdb to po włączeniu odpala się tylko czarne okienko z jakimś napisem.

    Co robię nie tak

    Proszę o szybką pomoc

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Wybór dysku w grubie???

    Może byś podał treść tego "jakiegoś napisu"?...
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Avatar sillon
    sillon jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte GA-K8NS S754
      • Procesor:
      • AMD Sempron 2800+ 64bit
      • Karta Graficzna:
      • Gigabyte Redeon 9550
      • Karta Dźwiękowa:
      • AC'97 Audio Controller (rev a1; nForce3 250Gb)
      • Monitor:
      • LG W2052V (20'')
      • Kernel:
      • 2.6.26.5
    Dystrybucja: Debian squeeze
    Dołączył
    Mar 2005
    Skąd
    Jelenia Góra/Warszawa
    Wiek
    33
    Postów
    140
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    115
    Reputacja
    1331

    Odp: Wybór dysku w grubie???

    ...a jak już będziesz "przepisywał" treść to podaj jeszcze wyniki:
    Kod:
    cat /boot/grub/menu.lst
    Kod:
    fdisk -l
    Kod:
    ls -l /dev/disk/by-uuid
    Linux Registered User #383385
    "(...) I staniemy sie pasterzami na Twoją Panie chwałę, od Ciebie pochodzi moc nasza, Twoją wypełniamy wolę, do Ciebie kierujemy swe kroki by u Twojego zasiąść tronu...In nomine patri et filii et spiriti sanctum..."
    "The Boondock Saints"

  5. #4
    Avatar Quindy
    Quindy jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865GBF
      • Procesor:
      • Intel Celeron D
      • Karta Graficzna:
      • 82865G Integrated Graphics Controller
      • Karta Dźwiękowa:
      • 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster T190
    Dystrybucja: Mandriva
    Dołączył
    Feb 2009
    Skąd
    Malbork
    Wiek
    27
    Postów
    66
    Wątków
    15
    Siła Reputacji
    21
    Reputacja
    32

    Odp: Wybór dysku w grubie???

    Dobra poradziłem sobie... Podaje rozwiązanie dla innych:

    w /boot/grub/menu.lst miałem:
    Kod:
    title        Windows XP
    root        (hd1,0)
    chainloader    +1
    zamieniłem to na:

    Kod:
    title        Windows XP
    root        (hd1,0)
    map    (hd0) (hd1)
    map    (hd1) (hd0)
    savedefault
    makeactive
    chainloader    +1
    i śmiga





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 31

    Komentarze:
     Lutek  zgadza się   Za samodzielność

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •