Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Wybór dysku w grubie???
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wybór dysku w grubie???

  1. #1
    Avatar Quindy
    Quindy jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865GBF
      • Procesor:
      • Intel Celeron D
      • Karta Graficzna:
      • 82865G Integrated Graphics Controller
      • Karta Dźwiękowa:
      • 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster T190
    Dystrybucja: Mandriva
    Dołączył
    Feb 2009
    Skąd
    Malbork
    Wiek
    27
    Postów
    66
    Wątków
    15
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    20
    Reputacja
    32

    Wybór dysku w grubie???

    Witam,

    Mam problem z dyskiem, mianowicie swego czasu na mały dysk nagrałem windowsa z programami do odzyskiwania danych, jednak wrzuciłem go do szafki żeby mi nie przeszkadzał. Do tej pory miałem jeden dysk - z mandrivą oczywiście.

    Problem pojawił się gdy moja mama zachciała korzystać z worda na moim komuterze. Teraz tak: wszystkie emulatory odpadają - bo nie wytłumaczę tego mamie. Potrafię uruchomić windowsa jednak tylko zmieniając główny dysk w biosie. Tego mojej mamie jednak nie pozwolę robić bo coś może zepsuć. Zostaje prościutki grub, jednak nie wiem jak skonfigurować go żebym miał też do wyboru windowsa. Otóż jako dysk z którego ma czytać jest ustawiony /dev/sda (dysk z linuxem) a jak dodaje w następnym okienku możliwość odpalenia windowsa z /dev/sdb to po włączeniu odpala się tylko czarne okienko z jakimś napisem.

    Co robię nie tak

    Proszę o szybką pomoc

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar darcnet
    darcnet jest nieaktywny Seksowna Goldnerka
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DFI LanParty X48-T2R
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E8600
      • Karta Graficzna:
      • GeForce GTX 280
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 920NW
    Dystrybucja: #!, Emacs
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Kraków
    Postów
    2,453
    Wątków
    63
    Downloads
    4
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    528
    Reputacja
    7514

    Odp: Wybór dysku w grubie???

    Może byś podał treść tego "jakiegoś napisu"?...
    RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie
    NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU (bo i raczej nie bywam)
    Linux Registered User #440416

  4. #3
    Avatar sillon
    sillon jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte GA-K8NS S754
      • Procesor:
      • AMD Sempron 2800+ 64bit
      • Karta Graficzna:
      • Gigabyte Redeon 9550
      • Karta Dźwiękowa:
      • AC'97 Audio Controller (rev a1; nForce3 250Gb)
      • Monitor:
      • LG W2052V (20'')
      • Kernel:
      • 2.6.26.5
    Dystrybucja: Debian squeeze
    Dołączył
    Mar 2005
    Skąd
    Jelenia Góra/Warszawa
    Wiek
    33
    Postów
    140
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    114
    Reputacja
    1331

    Odp: Wybór dysku w grubie???

    ...a jak już będziesz "przepisywał" treść to podaj jeszcze wyniki:
    Kod:
    cat /boot/grub/menu.lst
    Kod:
    fdisk -l
    Kod:
    ls -l /dev/disk/by-uuid
    Linux Registered User #383385
    "(...) I staniemy sie pasterzami na Twoją Panie chwałę, od Ciebie pochodzi moc nasza, Twoją wypełniamy wolę, do Ciebie kierujemy swe kroki by u Twojego zasiąść tronu...In nomine patri et filii et spiriti sanctum..."
    "The Boondock Saints"

  5. #4
    Avatar Quindy
    Quindy jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865GBF
      • Procesor:
      • Intel Celeron D
      • Karta Graficzna:
      • 82865G Integrated Graphics Controller
      • Karta Dźwiękowa:
      • 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster T190
    Dystrybucja: Mandriva
    Dołączył
    Feb 2009
    Skąd
    Malbork
    Wiek
    27
    Postów
    66
    Wątków
    15
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    20
    Reputacja
    32

    Odp: Wybór dysku w grubie???

    Dobra poradziłem sobie... Podaje rozwiązanie dla innych:

    w /boot/grub/menu.lst miałem:
    Kod:
    title        Windows XP
    root        (hd1,0)
    chainloader    +1
    zamieniłem to na:

    Kod:
    title        Windows XP
    root        (hd1,0)
    map    (hd0) (hd1)
    map    (hd1) (hd0)
    savedefault
    makeactive
    chainloader    +1
    i śmiga





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 31

    Komentarze:
     Lutek  zgadza się   Za samodzielność

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •