Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Nie działający skaner w urządzeniu CANON PIXMA MP 140
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Nie działający skaner w urządzeniu CANON PIXMA MP 140

  1. #1
    Avatar gruszczynskit
    gruszczynskit jest nieaktywny Początkujący
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2009 Spring
    Dołączył
    Jun 2009
    Postów
    1
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Nie działający skaner w urządzeniu CANON PIXMA MP 140

    Witam
    Mam problem ze skanerem w urządzeniu wielofunkcyjnym Canon Pixma MP 140. Skaner po prostu nie działa. Aplikacja XSANE po uruchomieniu się nie wykrywa skanera. Pojawia się komunikat: "Nie powiodło się otwarcie urządzenia 'v4l:/dev/video0': Nieprawidłowy argument".
    W konsoli wpisałem polecenie sane-find-scanner i otrzymałem taką odpowiedź:

    # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
    # result is different from what you expected, first make sure your
    # scanner is powered up and properly connected to your computer.

    # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
    # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.

    found USB scanner (vendor=0x04a9 [Canon], product=0x172b [MP140 series]) at libusb:002:005
    found USB scanner (vendor=0x08ff, product=0x1600 [Fingerprint Sensor]) at libusb:007:002
    # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
    # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

    # Not checking for parallel port scanners.

    # Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
    # can't be detected by this program.

    # You may want to run this program as root to find all devices. Once you
    # found the scanner devices, be sure to adjust access permissions as
    # necessary.
    Widać, że skaner jest widoczny, więc wpisałem polecenie scanimage -L i tym razem otrzymałem taką odpowiedź:

    device `v4l:/dev/video0' is a Noname USB2.0 1.3M UVC WebCam virtual device
    Skanera już nie widać, ale pojawia się tylko kamera internetowa wbudowana w laptop.

    Mam zainstalowaną Mandrivę 2009 Spring. Dodam jeszcze, że drukarka w tym urządzeniu drukuje prawidłowo. Poza tym na Ubuntu 9.04 prawidłowo działają i drukarka i skaner. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
    Przypuszczam, że jest to jakaś drobnostka, ale nie mogę na nią trafić.

  2. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Nie działający skaner w urządzeniu CANON PIXMA MP 140

    Pokaż
    Kod:
    cat /etc/sane.d/snapscan.conf
    Masz tam dopisane linie ?
    Kod:
    #Canon pixma mp140
    usb 0x04a9 0x172b
    Zobacz
    Szukaj cnijfilter-mp140series-2.80-1.i386.rpm

    Kod:
    #rpm -ivh scangearmp-common-1.10-1.i386.rpm 
    #rpm -ivh scangearmp-mp140series-1.10-1.i386.rpm 
    #rpm -ivh cnijfilter-common-2.80-1.i386.rpm 
    #rpm -ivh cnijfilter-mp140series-2.80-1.i386.rpm
    LINK do ftp

    Zobacz
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 07.06.2009 o 18:34
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •