Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
polaczenie wifi - ad hoc
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: polaczenie wifi - ad hoc

  1. #1
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    polaczenie wifi - ad hoc

    Witam!
    Chciałbym połączyć dwa komputery przez wifi.
    Staram się skonfigurować je przez narzędzia pod KDE.
    Oto co robię na pierwszym komputerze:
    Klikam konfiguracja nowego interfejsu sieciowego.
    Wybieram bezprzewodowy.
    Wybieram interfejs wlan0.
    Potem wybieram "Nie wypisane-zmodyfikuj ręcznie".
    Następnie tryb operacyjny Ad-hoc
    Nazwa sieci: marseel
    Tryb szyfrowania brak.
    Potem klikam konfiguracja ręczna.
    I ustawiam:
    Adres IP 198.168.1.1
    Maska: 255.255.255.0
    Router: 198.168.1.1
    Serwer DNS:198.168.1.1
    Nazwa komputera: Duron
    i jeszcze zaznaczam uruchom połączenie przy starcie systemu.
    Wyświetla się, ze był problem podczas połączenia itd.
    Na drugim komputerze robię podobnie.
    Na liście sieci w zasięgu mam siec marseel i ja wybieram.
    Daje konfiguracje ręczną.
    Adres IP 198.168.1.0
    Maska: 255.255.255.0
    Router: 198.168.1.1
    Serwer DNS:198.168.1.1
    Nazwa komputera: marseel-Laptop
    Podczas testu połączenia wyświetla:
    "Wystąpił problem podczas testu połączenia sieciowego."

    Co robię źle
    Z góry dziękuję

    Marseel

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Pokaż
    Kod:
    cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0
    Kod:
    uname -a
    lspci
    lsusb
    Kod:
    iwconfig
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 09.06.2009 o 16:45
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Cytat Napisał marseel
    Daje konfiguracje ręczną.
    Adres IP 198.168.1.0
    Maska: 255.255.255.0
    Router: 198.168.1.1
    Serwer DNS:198.168.1.1
    Nazwa komputera: marseel-Laptop
    Podczas testu połączenia wyświetla:
    "Wystąpił problem podczas testu połączenia sieciowego."
    Takiego adresu nie możesz ustawić (zakończonego na 0). Jest on zarezerwowany.

  5. #4
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Ogólnie to chcę mieć na drugim komputerze(Duron) internet. Na laptopie mam internet z neostrady...
    A to konfiguracja laptopa:

    ifcfg-wlan0:

    Kod:
    DEVICE=wlan0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=198.168.1.1
    NETMASK=255.255.255.0
    GATEWAY=198.168.1.1
    ONBOOT=yes
    METRIC=35
    MII_NOT_SUPPORTED=no
    USERCTL=no
    DNS1=198.168.1.1
    RESOLV_MODS=no
    WIRELESS_MODE=Ad-hoc
    WIRELESS_ESSID=marseel2
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    iwconfig:
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11abg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
              Tx-Power=15 dBm   
              Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B   
              Encryption key:off
              Power Management:off
              Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
    lspci:
    Kod:
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 03)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 PCI Express Root Port (rev 03)
    00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
    00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
    00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
    00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
    00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
    00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
    00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
    00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
    00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
    00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
    00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f3)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HEM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 03)
    00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller (rev 03)
    00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA AHCI Controller (rev 03)
    01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9300M G (rev a1)
    02:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter (rev b0)
    03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)
    09:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
    09:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
    09:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12)
    09:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
    09:01.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff)
    lsusb:
    Kod:
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 006 Device 002: ID 04f3:0213 Elan Microelectronics Corp. 
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 005 Device 003: ID 1110:9021 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn) ADSL WAN Adapter
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 04f2:b012 Chicony Electronics Co., Ltd 1.3 MPixel UVC Webcam
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    uname -a:
    Kod:
    Linux marseel-Laptop 2.6.29.1-desktop-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 18:57:56 EDT 2009 i686 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T5550  @ 1.83GHz GNU/Linux
    Konfiguracja Durona:

    ifcfg-wlan0:
    Kod:
    DEVICE=wlan0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=198.168.1.11
    NETMASK=255.255.255.0
    GATEWAY=198.168.1.1
    ONBOOT=yes
    METRIC=35
    MII_NOT_SUPPORTED=no
    USERCTL=no
    DNS1=198.168.1.1
    RESOLV_MODS=no
    WIRELESS_MODE=Ad-hoc
    WIRELESS_ESSID=marseel2
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    iwconfig:
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
              Tx-Power=7 dBm   
              Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B   
              Encryption key:off
              Power Management:off
              Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

    lspci:
    Kod:
    00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
    00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
    00:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08)
    00:0a.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 08)
    00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
    00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
    00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
    00:11.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]
    01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] (Secondary)
    lsusb:
    Kod:
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 148f:2573 Ralink Technology, Corp. RT2501USB Wireless Adapter
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    uname -a :
    Kod:
    Linux Duron 2.6.29.1-desktop-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 18:57:56 EDT 2009 i686 AMD Duron(tm) processor GNU/Linux
    Troche sie bawilem i teraz laptop nawet nie znajduje sieci(stacjonarny-Duron nie daje sygnalu)

  6. #5
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Masz ...
    laptop : IPADDR=198.168.1.1
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11abg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed
    Duron : IPADDR=198.168.1.11
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed
    To gdzie ten tryb Ad-hoc ?
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  7. #6
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Wpisałem w konsoli:

    Kod:
    iwconfig wlan0 Mode Ad-Hoc
    ale wywalilo:

    Kod:
    Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :
        SET failed on device wlan0 ; Device or resource busy.
    Co musze zrobic jakos odmontowac sprzet
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 09.06.2009 o 23:45

  8. #7
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Opis zmiany trybu na ad-hoc jest na forum.
    Przy podniesionym interfejsie nie zmienisz trybu pracy.
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Brno
    Wiek
    35
    Postów
    1,449
    Wątków
    35
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    192
    Reputacja
    2462

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Cytat Napisał marseel
    Co musze zrobic jakos odmontowac sprzet
    Wykonać polecenie:
    Kod:
    #ifconfig wlan0 down
    Pozdrawiam

    marmal
    "Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu:
    że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością
    wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to
    najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy."

    Albert Einstein

  10. #9
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Może być mało skuteczne :
    Cytat Napisał longos
    Kod:
    # ifconfig wlan1 down
    # iwconfig wlan1 mode ad-hoc
    Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :
        SET failed on device wlan1 ; Device or resource busy
    Może potrzebny będzie :
    Kod:
    /etc/init.d/network stop
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 09.06.2009 o 22:24
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Brno
    Wiek
    35
    Postów
    1,449
    Wątków
    35
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    192
    Reputacja
    2462

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Sprawdziłem na swoim systemie i wystarczyło tylko wyłączyć interfejs.
    Innymi słowy, standardowa odpowiedź admina - u mnie działa
    Trochę bardziej na poważnie, to może być prawda, aczkolwiek z punktu widzenia funkcjonalności jest niedorzeczne, aby dla zmiany trybu pracy jednej karty wyłączać całą sieć...
    "Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu:
    że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością
    wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to
    najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy."

    Albert Einstein

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •