Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
polaczenie wifi - ad hoc
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: polaczenie wifi - ad hoc

  1. #1
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    polaczenie wifi - ad hoc

    Witam!
    Chciałbym połączyć dwa komputery przez wifi.
    Staram się skonfigurować je przez narzędzia pod KDE.
    Oto co robię na pierwszym komputerze:
    Klikam konfiguracja nowego interfejsu sieciowego.
    Wybieram bezprzewodowy.
    Wybieram interfejs wlan0.
    Potem wybieram "Nie wypisane-zmodyfikuj ręcznie".
    Następnie tryb operacyjny Ad-hoc
    Nazwa sieci: marseel
    Tryb szyfrowania brak.
    Potem klikam konfiguracja ręczna.
    I ustawiam:
    Adres IP 198.168.1.1
    Maska: 255.255.255.0
    Router: 198.168.1.1
    Serwer DNS:198.168.1.1
    Nazwa komputera: Duron
    i jeszcze zaznaczam uruchom połączenie przy starcie systemu.
    Wyświetla się, ze był problem podczas połączenia itd.
    Na drugim komputerze robię podobnie.
    Na liście sieci w zasięgu mam siec marseel i ja wybieram.
    Daje konfiguracje ręczną.
    Adres IP 198.168.1.0
    Maska: 255.255.255.0
    Router: 198.168.1.1
    Serwer DNS:198.168.1.1
    Nazwa komputera: marseel-Laptop
    Podczas testu połączenia wyświetla:
    "Wystąpił problem podczas testu połączenia sieciowego."

    Co robię źle
    Z góry dziękuję

    Marseel

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Pokaż
    Kod:
    cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0
    Kod:
    uname -a
    lspci
    lsusb
    Kod:
    iwconfig
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 09.06.2009 o 16:45
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Cytat Napisał marseel
    Daje konfiguracje ręczną.
    Adres IP 198.168.1.0
    Maska: 255.255.255.0
    Router: 198.168.1.1
    Serwer DNS:198.168.1.1
    Nazwa komputera: marseel-Laptop
    Podczas testu połączenia wyświetla:
    "Wystąpił problem podczas testu połączenia sieciowego."
    Takiego adresu nie możesz ustawić (zakończonego na 0). Jest on zarezerwowany.

  5. #4
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Ogólnie to chcę mieć na drugim komputerze(Duron) internet. Na laptopie mam internet z neostrady...
    A to konfiguracja laptopa:

    ifcfg-wlan0:

    Kod:
    DEVICE=wlan0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=198.168.1.1
    NETMASK=255.255.255.0
    GATEWAY=198.168.1.1
    ONBOOT=yes
    METRIC=35
    MII_NOT_SUPPORTED=no
    USERCTL=no
    DNS1=198.168.1.1
    RESOLV_MODS=no
    WIRELESS_MODE=Ad-hoc
    WIRELESS_ESSID=marseel2
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    iwconfig:
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11abg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
              Tx-Power=15 dBm   
              Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B   
              Encryption key:off
              Power Management:off
              Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
    lspci:
    Kod:
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 03)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 PCI Express Root Port (rev 03)
    00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
    00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
    00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
    00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
    00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
    00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
    00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
    00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
    00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
    00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
    00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f3)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HEM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 03)
    00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller (rev 03)
    00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA AHCI Controller (rev 03)
    01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9300M G (rev a1)
    02:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter (rev b0)
    03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)
    09:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
    09:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
    09:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12)
    09:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
    09:01.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff)
    lsusb:
    Kod:
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 006 Device 002: ID 04f3:0213 Elan Microelectronics Corp. 
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 005 Device 003: ID 1110:9021 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn) ADSL WAN Adapter
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 04f2:b012 Chicony Electronics Co., Ltd 1.3 MPixel UVC Webcam
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    uname -a:
    Kod:
    Linux marseel-Laptop 2.6.29.1-desktop-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 18:57:56 EDT 2009 i686 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T5550  @ 1.83GHz GNU/Linux
    Konfiguracja Durona:

    ifcfg-wlan0:
    Kod:
    DEVICE=wlan0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=198.168.1.11
    NETMASK=255.255.255.0
    GATEWAY=198.168.1.1
    ONBOOT=yes
    METRIC=35
    MII_NOT_SUPPORTED=no
    USERCTL=no
    DNS1=198.168.1.1
    RESOLV_MODS=no
    WIRELESS_MODE=Ad-hoc
    WIRELESS_ESSID=marseel2
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    iwconfig:
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
              Tx-Power=7 dBm   
              Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B   
              Encryption key:off
              Power Management:off
              Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

    lspci:
    Kod:
    00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
    00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
    00:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08)
    00:0a.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 08)
    00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
    00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
    00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
    00:11.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]
    01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] (Secondary)
    lsusb:
    Kod:
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 148f:2573 Ralink Technology, Corp. RT2501USB Wireless Adapter
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    uname -a :
    Kod:
    Linux Duron 2.6.29.1-desktop-4mnb #1 SMP Mon Apr 20 18:57:56 EDT 2009 i686 AMD Duron(tm) processor GNU/Linux
    Troche sie bawilem i teraz laptop nawet nie znajduje sieci(stacjonarny-Duron nie daje sygnalu)

  6. #5
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Masz ...
    laptop : IPADDR=198.168.1.1
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11abg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed
    Duron : IPADDR=198.168.1.11
    Kod:
    wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"marseel2"  
              Mode:Managed
    To gdzie ten tryb Ad-hoc ?
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  7. #6
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Wpisałem w konsoli:

    Kod:
    iwconfig wlan0 Mode Ad-Hoc
    ale wywalilo:

    Kod:
    Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :
        SET failed on device wlan0 ; Device or resource busy.
    Co musze zrobic jakos odmontowac sprzet
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 09.06.2009 o 23:45

  8. #7
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Opis zmiany trybu na ad-hoc jest na forum.
    Przy podniesionym interfejsie nie zmienisz trybu pracy.
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Brno
    Wiek
    36
    Postów
    1,449
    Wątków
    35
    Siła Reputacji
    193
    Reputacja
    2462

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Cytat Napisał marseel
    Co musze zrobic jakos odmontowac sprzet
    Wykonać polecenie:
    Kod:
    #ifconfig wlan0 down
    Pozdrawiam

    marmal
    "Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu:
    że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością
    wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to
    najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy."

    Albert Einstein

  10. #9
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Może być mało skuteczne :
    Cytat Napisał longos
    Kod:
    # ifconfig wlan1 down
    # iwconfig wlan1 mode ad-hoc
    Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :
        SET failed on device wlan1 ; Device or resource busy
    Może potrzebny będzie :
    Kod:
    /etc/init.d/network stop
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 09.06.2009 o 22:24
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Brno
    Wiek
    36
    Postów
    1,449
    Wątków
    35
    Siła Reputacji
    193
    Reputacja
    2462

    Odp: polaczenie wifi - ad hoc

    Sprawdziłem na swoim systemie i wystarczyło tylko wyłączyć interfejs.
    Innymi słowy, standardowa odpowiedź admina - u mnie działa
    Trochę bardziej na poważnie, to może być prawda, aczkolwiek z punktu widzenia funkcjonalności jest niedorzeczne, aby dla zmiany trybu pracy jednej karty wyłączać całą sieć...
    "Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu:
    że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością
    wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to
    najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy."

    Albert Einstein

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •