Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Brak dostępu do NTFS
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Brak dostępu do NTFS

  1. #1
    Avatar szuwa 64
    szuwa 64 jest nieaktywny Mugol chmielowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865 PERL
      • Procesor:
      • Intel P4 HT 2.8 GHz(PC),AMD X2(na lapie)
      • Karta Graficzna:
      • MSI GeForce 5200 FX
      • Karta Dźwiękowa:
      • with board
      • Monitor:
      • Belinea 101750
      • Kernel:
      • kernel-2.6.31.-5 (na siduxie)
    Dystrybucja: MDV 2008.1 ,lap - Aptosid "Κῆρες
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    53
    Postów
    841
    Wątków
    68
    Downloads
    49
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    61
    Reputacja
    551

    Brak dostępu do NTFS

    Coś mi się Mandiva skopała bo nie mam dostępu do dysków logicznych na partycjach rozszerzonych obu dysków ( NTFS ):
    http://img355.imageshack.us/img355/4779/brakdyskw.png

    Do Visty dostęp jest, do XP nie ma bo jest w hibernacji ( zawsze jest z tym problem ) ale niezrozumiałe dla mnie jest, że brak jest dosŧępu do innych partycji.
    Dla porównania znalazłem jakiś stary zrzucik :
    http://img523.imageshack.us/img523/1...wanedyski2.png

    wtedy z kolei jedna tylko partycja NTFS była zamontowana a pozostałe miały z tym jakiś problem.Te akurat co widać, że są zamontowane to /root i /home. (
    A nic nie robiłem...

    Oczywiście po poleceniu :
    Kod:
     [root@localhost waldemar]#   mount -t ntfs-3g /dev/hdc10 /media/hd9 -o force
    $LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
    WARNING: Forced mount, reset $LogFile.
    dysk sie montuje, ale to trochę upierdliwe robić to za każdym razem
    Coś z /etc/fstab trzeba naprawić czy cóś?
    Co ciekawe - jeżeli zaloguję się w X-ach na koncie roota to zwykłym kliknięciem montuję inne partycje linuksowe jakie posiadam na compie:

    http://img188.imageshack.us/img188/9272/brakdyskw2.png

    ale partycje windowsowe zaś są "głuche " na zabiegi...
    ______________
    Po zamontowaniu ręcznie w sposób opisany wyżej:

    Kod:
      [waldemar@localhost ~]$ cat /etc/fstab
    # Entry for /dev/hdc5 :
    UUID=affb0fda-d986-4b01-a163-dc29a48f54e6 / ext2 relatime 1 1
    # Entry for /dev/hdc6 :
    UUID=6a887bde-2603-427a-9344-549d68c8a7d0 /home ext2 relatime 1 2
    /dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
    /dev/fd0 /media/floppy auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
    /dev/sda1 /media/hd ntfs umask=0022,nls=utf8,sync,ro 0 0
    # Entry for /dev/hdc11 :
    UUID=88F85ADCF85AC7D9 /media/hd10 ntfs-3g defaults 0 0
    /dev/sda5 /media/hd2 ntfs-3g defaults 0 0
    # Entry for /dev/sda9 :
    UUID=0A40CED240CEC423 /media/hd5 ntfs-3g defaults 0 0
    # Entry for /dev/hdc1 :
    UUID=6EE0CDC0E0CD8F31 /media/hd6 ntfs-3g defaults 0 0
    # Entry for /dev/hdc10 :
    UUID=40702A87702A842E /media/hd9 ntfs-3g defaults 0 0
    none /proc proc defaults 0 0
    none /tmp tmpfs defaults 0 0
    Ostatnio edytowane przez szuwa 64 ; 12.06.2009 o 22:08
    Linux user :407394
    "Napić się i jechać ? po co ? kiedy można zajarać i odlecieć..."

    [jabber]cw12@debian.linux.pl[/jabber]


  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    460
    Reputacja
    6435

    Odp: Brak dostępu do NTFS

    Problem leży po stronie windowsa:
    Kod:
    $LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
    Przy niepoprawnym zamknięciu systemu z redmont ntfs-3g zawsze nie zezwala na montowanie systemu plików.
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  4. #3
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: Brak dostępu do NTFS

    Możesz użyć opcji force (-o force) przy montowaniu, powinna skasować flagę tylko do odczytu.
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  5. #4
    Avatar szuwa 64
    szuwa 64 jest nieaktywny Mugol chmielowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865 PERL
      • Procesor:
      • Intel P4 HT 2.8 GHz(PC),AMD X2(na lapie)
      • Karta Graficzna:
      • MSI GeForce 5200 FX
      • Karta Dźwiękowa:
      • with board
      • Monitor:
      • Belinea 101750
      • Kernel:
      • kernel-2.6.31.-5 (na siduxie)
    Dystrybucja: MDV 2008.1 ,lap - Aptosid "Κῆρες
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    53
    Postów
    841
    Wątków
    68
    Downloads
    49
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    61
    Reputacja
    551

    Odp: Brak dostępu do NTFS

    Jakaś głupia sprawa, zresetowałem kompa i już jest w porządku ( poza XP - ale to jak mówiłem: gdy jest w hibernacji to jest niedostępny z poziomu MDV).

    Problem leży po stronie windowsa:
    Kod:
    $LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
    Przy niepoprawnym zamknięciu systemu z redmont ntfs-3g zawsze nie zezwala na montowanie systemu plików.
    Co masz na myśli, pisząc o niepoprawnym zamknięciu? Czy ntfs-3g uważa hibernację za niepoprawne zamknięcie OS?

    Możesz użyć opcji force (-o force) przy montowaniu, powinna skasować flagę tylko do odczytu.
    może nie będę musiał, z powodu jak wyżej...
    Najwyżej sprawdzę na XP, właczę go i wyłączę i wrócę do MDV. Ale ciekawi mnie , że nic nie wpisałem dodatkowo w /etc/fstab a po restarcie wszystkie partycje NTFS na obu dyskach fizycznych są zamontowane.Hmm, ale może ta 2008.1 tak ma?
    Na Siduxie we wcześniejszych wersjach też był ten sam problem ale już w Ouranos'sie na dzień dobry do całego dysku jest dostęp.
    Linux user :407394
    "Napić się i jechać ? po co ? kiedy można zajarać i odlecieć..."

    [jabber]cw12@debian.linux.pl[/jabber]


Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •