Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Brak dostępu do NTFS
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Brak dostępu do NTFS

  1. #1
    Avatar szuwa 64
    szuwa 64 jest nieaktywny Mugol chmielowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865 PERL
      • Procesor:
      • Intel P4 HT 2.8 GHz(PC),AMD X2(na lapie)
      • Karta Graficzna:
      • MSI GeForce 5200 FX
      • Karta Dźwiękowa:
      • with board
      • Monitor:
      • Belinea 101750
      • Kernel:
      • kernel-2.6.31.-5 (na siduxie)
    Dystrybucja: MDV 2008.1 ,lap - Aptosid "Κῆρες
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    53
    Postów
    841
    Wątków
    68
    Siła Reputacji
    62
    Reputacja
    551

    Brak dostępu do NTFS

    Coś mi się Mandiva skopała bo nie mam dostępu do dysków logicznych na partycjach rozszerzonych obu dysków ( NTFS ):
    http://img355.imageshack.us/img355/4779/brakdyskw.png

    Do Visty dostęp jest, do XP nie ma bo jest w hibernacji ( zawsze jest z tym problem ) ale niezrozumiałe dla mnie jest, że brak jest dosŧępu do innych partycji.
    Dla porównania znalazłem jakiś stary zrzucik :
    http://img523.imageshack.us/img523/1...wanedyski2.png

    wtedy z kolei jedna tylko partycja NTFS była zamontowana a pozostałe miały z tym jakiś problem.Te akurat co widać, że są zamontowane to /root i /home. (
    A nic nie robiłem...

    Oczywiście po poleceniu :
    Kod:
     [root@localhost waldemar]#   mount -t ntfs-3g /dev/hdc10 /media/hd9 -o force
    $LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
    WARNING: Forced mount, reset $LogFile.
    dysk sie montuje, ale to trochę upierdliwe robić to za każdym razem
    Coś z /etc/fstab trzeba naprawić czy cóś?
    Co ciekawe - jeżeli zaloguję się w X-ach na koncie roota to zwykłym kliknięciem montuję inne partycje linuksowe jakie posiadam na compie:

    http://img188.imageshack.us/img188/9272/brakdyskw2.png

    ale partycje windowsowe zaś są "głuche " na zabiegi...
    ______________
    Po zamontowaniu ręcznie w sposób opisany wyżej:

    Kod:
      [waldemar@localhost ~]$ cat /etc/fstab
    # Entry for /dev/hdc5 :
    UUID=affb0fda-d986-4b01-a163-dc29a48f54e6 / ext2 relatime 1 1
    # Entry for /dev/hdc6 :
    UUID=6a887bde-2603-427a-9344-549d68c8a7d0 /home ext2 relatime 1 2
    /dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
    /dev/fd0 /media/floppy auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
    /dev/sda1 /media/hd ntfs umask=0022,nls=utf8,sync,ro 0 0
    # Entry for /dev/hdc11 :
    UUID=88F85ADCF85AC7D9 /media/hd10 ntfs-3g defaults 0 0
    /dev/sda5 /media/hd2 ntfs-3g defaults 0 0
    # Entry for /dev/sda9 :
    UUID=0A40CED240CEC423 /media/hd5 ntfs-3g defaults 0 0
    # Entry for /dev/hdc1 :
    UUID=6EE0CDC0E0CD8F31 /media/hd6 ntfs-3g defaults 0 0
    # Entry for /dev/hdc10 :
    UUID=40702A87702A842E /media/hd9 ntfs-3g defaults 0 0
    none /proc proc defaults 0 0
    none /tmp tmpfs defaults 0 0
    Ostatnio edytowane przez szuwa 64 ; 12.06.2009 o 22:08
    Linux user :407394
    "Napić się i jechać ? po co ? kiedy można zajarać i odlecieć..."

    [jabber]cw12@debian.linux.pl[/jabber]


  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Siła Reputacji
    461
    Reputacja
    6435

    Odp: Brak dostępu do NTFS

    Problem leży po stronie windowsa:
    Kod:
    $LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
    Przy niepoprawnym zamknięciu systemu z redmont ntfs-3g zawsze nie zezwala na montowanie systemu plików.
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  4. #3
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Siła Reputacji
    282
    Reputacja
    3732

    Odp: Brak dostępu do NTFS

    Możesz użyć opcji force (-o force) przy montowaniu, powinna skasować flagę tylko do odczytu.
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  5. #4
    Avatar szuwa 64
    szuwa 64 jest nieaktywny Mugol chmielowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865 PERL
      • Procesor:
      • Intel P4 HT 2.8 GHz(PC),AMD X2(na lapie)
      • Karta Graficzna:
      • MSI GeForce 5200 FX
      • Karta Dźwiękowa:
      • with board
      • Monitor:
      • Belinea 101750
      • Kernel:
      • kernel-2.6.31.-5 (na siduxie)
    Dystrybucja: MDV 2008.1 ,lap - Aptosid "Κῆρες
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    53
    Postów
    841
    Wątków
    68
    Siła Reputacji
    62
    Reputacja
    551

    Odp: Brak dostępu do NTFS

    Jakaś głupia sprawa, zresetowałem kompa i już jest w porządku ( poza XP - ale to jak mówiłem: gdy jest w hibernacji to jest niedostępny z poziomu MDV).

    Problem leży po stronie windowsa:
    Kod:
    $LogFile indicates unclean shutdown (0, 1)
    Przy niepoprawnym zamknięciu systemu z redmont ntfs-3g zawsze nie zezwala na montowanie systemu plików.
    Co masz na myśli, pisząc o niepoprawnym zamknięciu? Czy ntfs-3g uważa hibernację za niepoprawne zamknięcie OS?

    Możesz użyć opcji force (-o force) przy montowaniu, powinna skasować flagę tylko do odczytu.
    może nie będę musiał, z powodu jak wyżej...
    Najwyżej sprawdzę na XP, właczę go i wyłączę i wrócę do MDV. Ale ciekawi mnie , że nic nie wpisałem dodatkowo w /etc/fstab a po restarcie wszystkie partycje NTFS na obu dyskach fizycznych są zamontowane.Hmm, ale może ta 2008.1 tak ma?
    Na Siduxie we wcześniejszych wersjach też był ten sam problem ale już w Ouranos'sie na dzień dobry do całego dysku jest dostęp.
    Linux user :407394
    "Napić się i jechać ? po co ? kiedy można zajarać i odlecieć..."

    [jabber]cw12@debian.linux.pl[/jabber]


Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •