Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Kilka błędów w KDE4
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Kilka błędów w KDE4

  1. #1
    Avatar Miechu
    Miechu jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.1, 2010.2 Free
    Dołączył
    May 2005
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    44
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Kilka błędów w KDE4

    Witam Forumowiczów.

    Może koś miałby jakiś pomysł jak rozwiązać, może trywialne, ale denerwujące mnie, problemy z kde 4.2.2 Zainstalowałem 2009.1, skonfigurowałem i mam zgrzyt w kilku miejscach ( w kde3 i 2008.0 wszystko to działało).

    1. Nie mogę w fstab skonfigurować, aby zwykłu user mógł automatycznie montować pena usb po włożeniu (może to tylko root). Różnych wpisów próbowałem i nic. Może tutaj w 200.9.1 jest jakać "magiczna formułka"?

    2. Na panelu pojawiają się po najechaniu na ikonki myszą denerwujące duże podpowiedzi, których za nic nigdzie nie mogę wyłączyć (chodzi o ikonę K-menu, pokaż pulpit...).

    3. Za nic też nie mogę ustawić różnych tapet dla różnych pulpitów. Robię w prawym górnym rogu pomniejsz - pojawiają się wtedy pomniejszone pulpity w liczbie 8 niezależnie ile ja mam i zmieniając grafikę na jednym zmieniam na wszystkich.

    4. Nie mogę też ustawić bootsplasha. Ustawiam wszystko w MCC, ale nic nie działa, bo: nie chce w ogóle zapisywać nowego tematu (krzyczy, żeby podać nazwę, która już jest podana) i cokolwiek zrobię w edytorze bootsplasha to i tak wyświetla domyślny ekran, jakby był głuchy na to co robię.

    Trochę tego dużo i w różnych tematach, ale może ktoś rozwiązał takie przypadłości KDE4 przede mną i mi coś podpowie...

    Dzięki za każdą wskazówkę.
    Ostatnio edytowane przez Miechu ; 17.06.2009 o 00:11

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar kiko80
    kiko80 jest nieaktywny Borsuk
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ??
      • Procesor:
      • i3 2410
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GT 540M
      • Kernel:
      • 3.6
    Dystrybucja: Kanotix x64
    Polska
    Dołączył
    Apr 2005
    Skąd
    /mnt/podlasie
    Wiek
    37
    Postów
    474
    Wątków
    12
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    110
    Reputacja
    1281

    Odp: Kilka błędów w KDE4

    Próbowałeś dodać owego usera np do grupy plugdev
    Aptosid | Kernel-3.11 | KDE4.6| i3 2310 | DDR3 8 GB | nvidia GT 540M |
    Filefox.pl

  4. #3
    Avatar Miechu
    Miechu jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.1, 2010.2 Free
    Dołączył
    May 2005
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    44
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Odp: Kilka błędów w KDE4

    Dzięki za zainteresowanie...

    Nie mam takiej grupy. Mam grupę: "usb" i do niej dodałem zwykłego usera, ale nic to nie zmieniło.

    To jest mój wpis w fstab dotyczący pena:
    Kod:
    /dev/sdf1 /mnt/usb01 auto umask=0,users,uid=miechu,noauto,gid=miechu 0 0
    co mogę tu zmienić (w 2008.0 działało)?

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Kilka błędów w KDE4

    Kod:
    $ cat /etc/fstab
    # Entry for /dev/sda5 :
    LABEL=System / ext4 relatime 1 1
    # Entry for /dev/sda6 :
    LABEL=Home /home ext4 relatime 1 2
    /dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
    # Entry for /dev/sda7 :
    LABEL=Dane1 /mnt/dane1 ext4 relatime 1 2
    # Entry for /dev/sdb1 :
    UUID=5ee0adf3-dcf8-4cbb-8387-2ebaeafd490a /mnt/dane2 ext3 relatime 1 2
    # Entry for /dev/sdb5 :
    UUID=95dac235-0c31-47b1-94ac-33b5e6675d63 /mnt/dane3 ext3 relatime 1 2
    # Entry for /dev/sda3 :
    UUID=0438546938545C2C /mnt/win_d ntfs-3g defaults,umask=000 0 0
    none /proc proc defaults 0 0
    To mój fstab. Jak widać nie ma wpisu dotyczącego urządzeń USB. Może więc usuń ten wpis, przeloguj system i wtedy zobacz.

  6. #5
    Avatar Miechu
    Miechu jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.1, 2010.2 Free
    Dołączył
    May 2005
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    44
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Odp: Kilka błędów w KDE4

    Tego też próbowałem - też nic. Ciągle jest tak, że root bez problemu montuje, a zwykły nie może. Najpierw prosi o podanie sytemu plików (po komendzie mount /dev/sdf1 /mnt/usb01), a jak mu podam parametr -t vfat to krzyczy o roota.
    Może coś muszę doinstalować? Mam ivmana, ale gdy go nie miałem było podobnie.

  7. #6
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Kilka błędów w KDE4

    Teraz mam chwilowo Mandrivę 2009.1 i gdy włożę do USB pendrive, pokazuje się monit o tym i pytanie, co chcę zrobić z urządzeniem (np. otwarcie w Dolphin).

    Nie masz podobnej informacji po włożeniu pendrive?
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 17.06.2009 o 00:27

  8. #7
    Avatar Miechu
    Miechu jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.1, 2010.2 Free
    Dołączył
    May 2005
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    44
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Odp: Kilka błędów w KDE4

    Nie, nic takiego mi nie wyskakuje. Jest po prostu cisza na zwykłym, ale gdy jestem na roocie to też jest cisza, ale montuje bez problemu (w Krusaderze) - czyżby jakiś pakiecik jednak...?

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •