Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

  1. #1
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Witam!
    z Wi-Fi dałem sobie spokój...
    Niestety z LAN-em tez mam problem.
    Internet mam na laptopie z neostrady (modem).
    Chce go udostępnić komputerowi stacjonarnemu.

    konfiguracja laptopa:

    /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

    Kod:
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=10.0.0.1
    NETMASK=255.255.255.0
    NETWORK=10.0.0.0
    BROADCAST=10.0.0.255
    ONBOOT=yes
    METRIC=10
    ifconfig -a:

    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1F:C6:7A:F0:15  
              inet addr:10.0.0.1  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.255.255.0
              inet6 addr: fe80::21f:c6ff:fe7a:f015/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:1664 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:15
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:139416 (136.1 KiB)
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:21696 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:21696 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:1252401 (1.1 MiB)  TX bytes:1252401 (1.1 MiB)
    
    ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol  
              inet addr:83.22.34.1  P-t-P:213.25.2.189  Mask:255.255.255.255
              UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:11693 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:11395 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:3 
              RX bytes:10357396 (9.8 MiB)  TX bytes:1316144 (1.2 MiB)
    
    sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4  
              NOARP  MTU:1480  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1F:3C:02:47:AC  
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    wmaster0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-1F-3C-02-47-AC-90-22-00-00-00-00-00-00-00-00  
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    /etc/sysconfig/network

    Kod:
    NETWORKING=yes
    HOSTNAME=marseel-Laptop
    CRDA_DOMAIN=PL
    FORWARD_IPV4=true
    /etc/resolv.conf

    Kod:
    nameserver 194.204.159.1
    nameserver 217.98.63.164
    Konfiguracja klienta:

    /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

    Kod:
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=10.0.0.17
    NETMASK=255.255.255.0
    GATEWAY=10.0.0.1
    ONBOOT=yes
    METRIC=10
    MII_NOT_SUPPORTED=no
    USERCTL=yes
    DNS1=194.204.159.1
    DNS2=217.98.63.164
    RESOLV_MODS=no
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    ifconfig -a:

    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr FF:FF:FF:FF:FF:FF  
              BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
              Interrupt:11 Base address:0xc000 
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:1856 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:1856 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:102220 (99.8 KiB)  TX bytes:102220 (99.8 KiB)
    /etc/sysconfig/network:

    Kod:
    HOSTNAME=Duron
    NETWORKING=yes
    CRDA_DOMAIN=PL
    /etc/resolv.conf:

    puste

    Na obu komputerach jest mandriva 2009.
    Starałem się robić wg. tego opisu :
    http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=99598

    Marseel

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Robiłeś w/g How-To, ale wprowadziłeś "własną" modernizację.
    Na laptopie (udostępniającym) interfejs, na którym masz internet to ppp0
    Zatem /etc/sysconfig/network
    Kod:
    NETWORKING=yes
    GATEWAYDEV=ppp0
    FORWARD_IPV4=true
    Nie stosuj HOSTNAME i CRDA_DOMAIN.
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Ok poprawione... Ale połączenia jak nie było tak nie ma....


    Na stacjonarnym tez zmieniłem na

    Kod:
    NETWORKING=yes
    GATEWAY=10.0.0.1
    GATEWAYDEV=eth0
    ale nic to nie dało
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 16.06.2009 o 22:02

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Sprawdź ze stacjonarnego ping
    Kod:
    ping -c5 10.0.0.17
    ping -c5 10.0.0.1
    Wynik ifconfig -a na stacjonarnym wskazuje na wyłączony interfejs eth0 na stacjonarnym.
    Czy nie masz uszkodzonego kabelka LAN ?

    =================
    Na stacjonarnym jako root daj
    Kod:
    /etc/init.d/network restart
    ifconfig -a
    Dawałeś polecenie :
    Kod:
    msec 1
    ?
    Co z zaporą shorewall ?
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 16.06.2009 o 22:17
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Dawałem polecenia:

    Kod:
    msec 1
    Ale wywalało na obu komputerach:

    Kod:
    Traceback (most recent call last):
      File "/usr/lib/python2.6/logging/__init__.py", line 765, in emit
        self.stream.write(fs % msg.encode("UTF-8"))
    UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 29: ordinal not in range(128)
    INFO: No changes in system files
    Po:
    Kod:
    ping -c5 10.0.0.17
    ping -c5 10.0.0.1
    Wyrzuciło:

    Kod:
    connect: Sieć jest niedostępna
    Wynik /etc/init.d/network restart
    Kod:
    Bring up interface eth0:  Sorry, there is already an instance of ifplugd for eth0 running
    Ostatnio edytowane przez marseel ; 17.06.2009 o 11:40

  7. #6
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Siła Reputacji
    224
    Reputacja
    2988

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Spróbuj:

    Kod:
     ifdown eth0
    a następnie:

    Kod:
     ifup eth0
    Kontrolka karty sieciowej w ogóle się świeci?

  8. #7
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Jeżeli na
    Kod:
    ping -c5 10.0.0.17
    otrzymujesz
    Kod:
    connect: Sieć jest niedostępna
    , gdzie 10.0.0.17 to IP stacjonarnego, to pozostaje konfiguracja interfejsu eth0 na stacjonarnym.
    Zrób to przez mcc (drakconnect).
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  9. #8
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Wcześniej przy konfiguracji nic nie wywalało a teraz:

    Kod:
    Nie odnaleziono interfejsu sieciowego dla wybranego urządzenia

    Mam kartę:

    Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+

    Jakich sterowników mogę użyć

    Edit:
    Po restarcie już nie wywala, że nie odnaleziono interfejsu...itd
    Edit2:
    Ale i tak nie chce się połączyć po ponownym skonfigurowaniu

    Kontrolka świeci na zielono.

    Kod:
    ifdown eth0
    się udało.
    po
    Kod:
    ifup eth0
    wywaliło:
    Kod:
    RTNETLINK answers: Cannot assign requested address
    Failed to bring up eth0
    Edit3:

    Zastanawia mnie jeszcze to:

    Kod:
    HWaddr FF:FF:FF:FF:FF:FF
    Czy to tak powinno być ?

    Edit4:

    Dopisałem do ifcfg-eth0:

    Kod:
    MACaddr:AA:BB:CC:DD:EE:FF
    i już ping na siebie działa.
    ale
    Kod:
    ping 10.0.0.1
    wywala
    Kod:
    Destination Host Unreachable
    A na laptopie nie widać żeby się połączył, a na stacjonarnym wyświetla się ikonka, że jest połączony.

    A teraz taka ciekawostka:
    Jak wypnę kabel LAN to i tak się łączy
    Ostatnio edytowane przez marseel ; 18.06.2009 o 09:08

  10. #9
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Co się łączy po wypięciu kabelka LAN ?

    Karta sieciowa jest powszechnie znana i obsługiwana przez system.
    Coś jest nie tak, że sam nie podaje adresu MAC karty.

    W stacjonarnym masz IP 10.0.0.17
    IP 10.0.0.1 to laptop i zarazem brama do internetu.
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 18.06.2009 o 11:41
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  11. #10
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Pomimo odpięcia kabelka LAN w komputerze stacjonarnym da się niby połączyć ale z czym się łączy to nie wiem...

    Przepiąłem kartę do innego gniazda(czy tam wtyczki) i udało mi się spingować na stacjonarnym laptopa.
    Ale internetu jak nie było tak nie ma....
    Ostatnio edytowane przez marseel ; 18.06.2009 o 21:06 Powód: Automerged Doublepost

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •