Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

  1. #1
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Witam!
    z Wi-Fi dałem sobie spokój...
    Niestety z LAN-em tez mam problem.
    Internet mam na laptopie z neostrady (modem).
    Chce go udostępnić komputerowi stacjonarnemu.

    konfiguracja laptopa:

    /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

    Kod:
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=10.0.0.1
    NETMASK=255.255.255.0
    NETWORK=10.0.0.0
    BROADCAST=10.0.0.255
    ONBOOT=yes
    METRIC=10
    ifconfig -a:

    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1F:C6:7A:F0:15  
              inet addr:10.0.0.1  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.255.255.0
              inet6 addr: fe80::21f:c6ff:fe7a:f015/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:1664 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:15
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:139416 (136.1 KiB)
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:21696 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:21696 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:1252401 (1.1 MiB)  TX bytes:1252401 (1.1 MiB)
    
    ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol  
              inet addr:83.22.34.1  P-t-P:213.25.2.189  Mask:255.255.255.255
              UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:11693 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:11395 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:3 
              RX bytes:10357396 (9.8 MiB)  TX bytes:1316144 (1.2 MiB)
    
    sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4  
              NOARP  MTU:1480  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1F:3C:02:47:AC  
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    wmaster0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-1F-3C-02-47-AC-90-22-00-00-00-00-00-00-00-00  
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    /etc/sysconfig/network

    Kod:
    NETWORKING=yes
    HOSTNAME=marseel-Laptop
    CRDA_DOMAIN=PL
    FORWARD_IPV4=true
    /etc/resolv.conf

    Kod:
    nameserver 194.204.159.1
    nameserver 217.98.63.164
    Konfiguracja klienta:

    /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

    Kod:
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=10.0.0.17
    NETMASK=255.255.255.0
    GATEWAY=10.0.0.1
    ONBOOT=yes
    METRIC=10
    MII_NOT_SUPPORTED=no
    USERCTL=yes
    DNS1=194.204.159.1
    DNS2=217.98.63.164
    RESOLV_MODS=no
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    ifconfig -a:

    Kod:
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr FF:FF:FF:FF:FF:FF  
              BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
              Interrupt:11 Base address:0xc000 
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:1856 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:1856 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0 
              RX bytes:102220 (99.8 KiB)  TX bytes:102220 (99.8 KiB)
    /etc/sysconfig/network:

    Kod:
    HOSTNAME=Duron
    NETWORKING=yes
    CRDA_DOMAIN=PL
    /etc/resolv.conf:

    puste

    Na obu komputerach jest mandriva 2009.
    Starałem się robić wg. tego opisu :
    http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=99598

    Marseel

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Robiłeś w/g How-To, ale wprowadziłeś "własną" modernizację.
    Na laptopie (udostępniającym) interfejs, na którym masz internet to ppp0
    Zatem /etc/sysconfig/network
    Kod:
    NETWORKING=yes
    GATEWAYDEV=ppp0
    FORWARD_IPV4=true
    Nie stosuj HOSTNAME i CRDA_DOMAIN.
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Ok poprawione... Ale połączenia jak nie było tak nie ma....


    Na stacjonarnym tez zmieniłem na

    Kod:
    NETWORKING=yes
    GATEWAY=10.0.0.1
    GATEWAYDEV=eth0
    ale nic to nie dało
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 16.06.2009 o 22:02

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Sprawdź ze stacjonarnego ping
    Kod:
    ping -c5 10.0.0.17
    ping -c5 10.0.0.1
    Wynik ifconfig -a na stacjonarnym wskazuje na wyłączony interfejs eth0 na stacjonarnym.
    Czy nie masz uszkodzonego kabelka LAN ?

    =================
    Na stacjonarnym jako root daj
    Kod:
    /etc/init.d/network restart
    ifconfig -a
    Dawałeś polecenie :
    Kod:
    msec 1
    ?
    Co z zaporą shorewall ?
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 16.06.2009 o 22:17
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Dawałem polecenia:

    Kod:
    msec 1
    Ale wywalało na obu komputerach:

    Kod:
    Traceback (most recent call last):
      File "/usr/lib/python2.6/logging/__init__.py", line 765, in emit
        self.stream.write(fs % msg.encode("UTF-8"))
    UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 29: ordinal not in range(128)
    INFO: No changes in system files
    Po:
    Kod:
    ping -c5 10.0.0.17
    ping -c5 10.0.0.1
    Wyrzuciło:

    Kod:
    connect: Sieć jest niedostępna
    Wynik /etc/init.d/network restart
    Kod:
    Bring up interface eth0:  Sorry, there is already an instance of ifplugd for eth0 running
    Ostatnio edytowane przez marseel ; 17.06.2009 o 11:40

  7. #6
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    223
    Reputacja
    2988

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Spróbuj:

    Kod:
     ifdown eth0
    a następnie:

    Kod:
     ifup eth0
    Kontrolka karty sieciowej w ogóle się świeci?

  8. #7
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Jeżeli na
    Kod:
    ping -c5 10.0.0.17
    otrzymujesz
    Kod:
    connect: Sieć jest niedostępna
    , gdzie 10.0.0.17 to IP stacjonarnego, to pozostaje konfiguracja interfejsu eth0 na stacjonarnym.
    Zrób to przez mcc (drakconnect).
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  9. #8
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Wcześniej przy konfiguracji nic nie wywalało a teraz:

    Kod:
    Nie odnaleziono interfejsu sieciowego dla wybranego urządzenia

    Mam kartę:

    Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+

    Jakich sterowników mogę użyć

    Edit:
    Po restarcie już nie wywala, że nie odnaleziono interfejsu...itd
    Edit2:
    Ale i tak nie chce się połączyć po ponownym skonfigurowaniu

    Kontrolka świeci na zielono.

    Kod:
    ifdown eth0
    się udało.
    po
    Kod:
    ifup eth0
    wywaliło:
    Kod:
    RTNETLINK answers: Cannot assign requested address
    Failed to bring up eth0
    Edit3:

    Zastanawia mnie jeszcze to:

    Kod:
    HWaddr FF:FF:FF:FF:FF:FF
    Czy to tak powinno być ?

    Edit4:

    Dopisałem do ifcfg-eth0:

    Kod:
    MACaddr:AA:BB:CC:DD:EE:FF
    i już ping na siebie działa.
    ale
    Kod:
    ping 10.0.0.1
    wywala
    Kod:
    Destination Host Unreachable
    A na laptopie nie widać żeby się połączył, a na stacjonarnym wyświetla się ikonka, że jest połączony.

    A teraz taka ciekawostka:
    Jak wypnę kabel LAN to i tak się łączy
    Ostatnio edytowane przez marseel ; 18.06.2009 o 09:08

  10. #9
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Co się łączy po wypięciu kabelka LAN ?

    Karta sieciowa jest powszechnie znana i obsługiwana przez system.
    Coś jest nie tak, że sam nie podaje adresu MAC karty.

    W stacjonarnym masz IP 10.0.0.17
    IP 10.0.0.1 to laptop i zarazem brama do internetu.
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 18.06.2009 o 11:41
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  11. #10
    Avatar marseel
    marseel jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008/2009
    Dołączył
    May 2009
    Skąd
    Jaworzno
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Problem z udostepnieniem polaczenia internetowego

    Pomimo odpięcia kabelka LAN w komputerze stacjonarnym da się niby połączyć ale z czym się łączy to nie wiem...

    Przepiąłem kartę do innego gniazda(czy tam wtyczki) i udało mi się spingować na stacjonarnym laptopa.
    Ale internetu jak nie było tak nie ma....
    Ostatnio edytowane przez marseel ; 18.06.2009 o 21:06 Powód: Automerged Doublepost

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •