Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
System przy 256MB RAM?
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: System przy 256MB RAM?

  1. #1
    Avatar sizarrio
    sizarrio jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • HP Compaq nx9020
      • Procesor:
      • celeron m 1.4
      • Karta Graficzna:
      • Intel 855GM
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: Debian Lenny x86
    Dołączył
    Dec 2008
    Skąd
    Pruszków
    Postów
    78
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    21
    Reputacja
    43

    System przy 256MB RAM?

    Witam,

    Chciałbym Was zapytać jakie distro / środowisko graficzne może "chodzić" w miarę płynnie przy następującej konfiguracji:
    - Procek 1,3MHz Celeron,
    - Pamięć 256 MB RAM, (efektywnie 215MB + rezerwa na grafikę intela)
    - Dysk 4200 RPM.

    W chwili obecnej zainstalowałem na tym komputerze MDV2009.1+LXDE, ale użycie pamięci jest w granicach maksymalnego poziomu (ok 200MB), więc partycja SWAP jest w ciągłym użyciu, co obniża wydajność kompa. Praca w GNOME lub XFCE nie jest również specjalnie komfortowa.

    Warunki dodatkowe:
    - Nie jest możliwy w chwili obecnej upgrade kompa (pamięci),
    - Środowisko graficzne musi być jak najbardziej zbliżone do windy - użytkownikiem będzie osoba wyjątkowa oporna na wiedzę informatyczną (nie mówię o sobie ). Odpada więc WM lub Fluxbox.
    - Zastosowanie systemu to Firefox (lub inna przeglądarka) + java + flash.

    Oczywiście najprostszym rozwiązaniem byłaby wymiana pamięci + postawienie XFCE / GNOME, ale na chwilę obecną jest to niemożliwe.

    Będę wdzięczny za sugestie.

    pozdr
    Ostatnio edytowane przez sizarrio ; 17.06.2009 o 13:30

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar konopia
    konopia jest nieaktywny demon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • EeePC 1005PE
      • Procesor:
      • atom n450
      • Karta Graficzna:
      • integra
      • Karta Dźwiękowa:
      • fiio e07k
      • Monitor:
      • 1024x600
      • Kernel:
      • 3.16.0-30-generic
    Dystrybucja: lubunutu
    England
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    DN36
    Wiek
    41
    Postów
    1,001
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    184
    Reputacja
    2338

    Odp: System przy 256MB RAM?

    W ubiegłym roku na 256RAM RAM i 1,6Ghz miałem MDV 2008 i KDE 3.x.
    FF chodził płynnie, standardowe aplikacje multimedialne też.

    Powalcz z konfiguracją KDE (oczywiście zamiast 4.x wybierz 3.x)
    wpisz w konsoli:
    kdepersonalize (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie, wpisz początek a system podpowie nazwę po naciśnięciu "tab"
    ta komenda powinna działać w starszych wersjach kde, w 4.x jej brak)
    i powyłączaj zbędne bajery.
    Wyłącz wszystkie zbędne usługi i demony.
    Cytat Napisał H.L.Mencken
    Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci są bardzo mądre.

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2004
    Postów
    751
    Wątków
    101
    Siła Reputacji
    143
    Reputacja
    1723

    Odp: System przy 256MB RAM?

    Lenny z kde3 da rade. Pewnie nawet compiz poleci. Sam tak mam 256 ram i geforce 2 mx 400 z 64 i chodzi dosyć szybko. Za wyjątkiem sytaucji gdy załaczysz: opera, ktorrent, thunderbird, kadu, konqueror i jeszcze coś paralelnie.





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 35

    Komentarze:
     szuwa 64  zgadza się   za paralernie...
    Ceterum censeo Debian optimus est. |http://ludolfina.pl
    Esta chica tiene una sonrisa muy dulce.

  5. #4
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    35
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Siła Reputacji
    224
    Reputacja
    2988

    Odp: System przy 256MB RAM?

    Przy podobnym sprzęcie i umiejętnościach userów zainstalowałem Xubuntu w najnowszej wersji i chodzi całkiem sprawnie. Xfce można w miare ustawić tak, że będzie bardzo intuicyjne w obsłudze. Gdyby pozbyć się warunki zbliżonego interfejsu do Windowsa to polecałbym środowisko Fluxbox...





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 3

    Komentarze:
     sizarrio  zgadza się   właśnie zainstalowałem Xubuntu - chodzi gładko

  6. #5
    Avatar sizarrio
    sizarrio jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • HP Compaq nx9020
      • Procesor:
      • celeron m 1.4
      • Karta Graficzna:
      • Intel 855GM
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: Debian Lenny x86
    Dołączył
    Dec 2008
    Skąd
    Pruszków
    Postów
    78
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    21
    Reputacja
    43

    Odp: System przy 256MB RAM?

    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Na chwilę obecną wybór padł na Xubuntu. Pierwsze wrażenia moje - jest szybsze niż MDV+XFCE, usera - całkiem fajny ten linuks.

    pozdr

  7. #6
    Avatar robdorob
    robdorob jest nieaktywny Początkujący
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva Free 2009.0
    Dołączył
    Jun 2009
    Postów
    2
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: System przy 256MB RAM?

    Ja mam Celeron 800Mhz 256MB RAM GF MX220z64MB. Zainstalowałem MDV 2009.0 Free i okazuje się że KDE i GNOME działają dość powoli (ale nie dziwota bo to "kombajny"). Doinstalowałem XFCE i LXDE (malutkie "kosiarki") i jeśli chcę szybkości to włączam LXDE (po prostu śmiga - ale wydaje mi się dość oschłe, może to wina OpenBoxa ), a jeśli chcę przytulności to włączam XFCE (przy zachowaniu normalnej szybkości).
    Ogólnie rzecz biorąc przy takich konfiguracjach należy pamiętać żeby odpalać jeden program naraz (chociaż u mnie w tle ciągle działa SETI@home i muzyka z Rhythmbox'a). Po za tym dobrze jest pogrzebać w MCC > System > Usługi bo dzięki temu można zaoszczędzić sporo zasobów systemu.
    Nadmienię tylko że jeszcze kilka dni temu miałem Celeron 300MHz 192MB RAM RIVA ZXz8MB HD-4GB oraz MDV-2008.1-Free i spokojnie pracowałem na XFCE i LXDE (oprócz OpenOffice'a - ale to odpalałem pod dwm). Na tym kompie walczyłem z MDV(MDK) od Mandrake 8.0 i zawiesił się tylko 3 razy i to z mojej winy.
    Proponuję więc MDV z LXDE (bo oprócz lekkości jest winzgrozowo-podobne) a użytkownik będzie zadowolony.
    Pozdrawiam.

  8. #7
    Avatar bear
    bear jest nieaktywny Dyżurny Miś Zakładowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Ascrock ConRoseXFire-eSATA2 Intel 945P
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E6400 2,13GB
      • Karta Graficzna:
      • Ati Radeon X1600Pro 256MB/128Bit
      • Monitor:
      • Belinea 12035W
      • Kernel:
      • 2.6.17-13mdv
    Dystrybucja: Mandriva 2007.1Spring
    Polska
    Dołączył
    Feb 2007
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Wiek
    46
    Postów
    1,340
    Wątków
    31
    Siła Reputacji
    358
    Reputacja
    5002

    Odp: System przy 256MB RAM?

    Ja mam Celeron 800Mhz 256MB RAM GF MX220z64MB
    Na czymś takim MDV 2007 albo 2007.1 z KDE 3.5 chodzi płynnie i nie trzeba uruchamiać tylko jednego programu
    Wiem z praktyki. Jakiś czas temu instalowałem znajomym na kompie o takich parametrach i sobie chwalą.

  9. #8
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    637
    Reputacja
    9135

    Odp: System przy 256MB RAM?

    Osobiście muszę przyznać, że Debian Lenny + KDE 3.5 to idealne połączenie. Sam zainstalowałem na netbooku (a ten nie jest przecież demonem szybkości) i działa szybko i w dodatku ładnie wygląda. Jedyną wadą (dla mnie zaletą) jest to, że prawie wszystko trzeba samemu zainstalować i skonfigurować.

  10. #9
    Avatar sizarrio
    sizarrio jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • HP Compaq nx9020
      • Procesor:
      • celeron m 1.4
      • Karta Graficzna:
      • Intel 855GM
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: Debian Lenny x86
    Dołączył
    Dec 2008
    Skąd
    Pruszków
    Postów
    78
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    21
    Reputacja
    43

    Odp: System przy 256MB RAM?

    Porównanie MDV+LXDE (lub XFCE) wypada w przypadku mojego komputera na niekorzyść MDV. Może jest to spowodowane tym, że nie zagłębiałem się mocniej w system i pozostawiłem konfigurację domyślną.

    Na chwilę obecną, użytkownik korzysta z Xubuntu i nie ma większych zastrzeżeń.

    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez paseczek ; 27.06.2009 o 14:35

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •