Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

  1. #1
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Na początku zadam pytanie. Czy komuś udało się przechwycić płynnie nieskompresowane klatki z karty telewizyjnej?


    Ostatnio eksperymentuje z przechwytywaniem z karty TV a raczej z przechwytywaniem nieskompresowanych klatek które potem chciałbym poddać obróbce. Przy okazji chciałbym nauczyć się posługiwać mencoderem dlatego proszę mi nie proponować żadnych nakładek pod gui.

    A więc po kolei.

    Z tego co wyczytałem to:

    Składnia wygląda tak

    Kod:
    mencoder -źródło:parametry_źródła -oac kodek_dźwięku -ovc kodek_wideo -o plik końcowy
    Przygotowałem takie polecenie

    Kod:
    mencoder tv:// -tv channel=0:driver=v4l2:device=/dev/video0:normid=5:input=1:width=768:height=576: -oac pcm -ovc raw -o /multimedia/Torrent/test.avi
    Po kolei

    1. channel=0 - numer kanału. Moim zdaniem nie potrzebne bo przechwytuje z wejścia AV karty telewizyjnej ale bez tego nie wiem czemu wywalało mi błąd

    2. driver=v4l2:device=/dev/video0 - sterownik mojej karty telewizyjnej

    3. normid=5 - standard nadawania. W Polsce programy nadawane są w systemie D/K z kodowaniem kolorów PAL a więc w mencoder przedstawia to jako PAL D/K i przypisuje temu cyferkę 5

    4. input=1 - wskazujemy dla mencodera skąd chcemy przechwytywać nasz strumień: 0 wejście antenowe, 1 wejście AV, 2 wejście SVHS

    5. width=768 - parametr który mencoder przekazuje do karty telewizyjnej mówiący jej o jakiej szerokości ma nam przekazywać obraz. W tym przypadku 768 pikseli

    6. height=576 - parametr który mencoder przekazuje do karty telewizyjnej mówiący jej o jakiej wysokości ma nam przekazywać obraz. W tym przypadku 576 pikseli

    7. -oac pcm - użyty kodek audio. Chcę przechwytywać nieskompresowany dźwięk dokumentacja (a przynajmniej jej polska wersja bo angielskiego nie rozumiem wcale. W końcu tu mamy Polskę i mówimy po polsku choć o gramatyce zapominamy ) podpowiada nam, żeby wpisać pcm

    8. -ovc raw - użyty kodek video. Chcę przechwytywać nieskompresowany obraz. Dokumentacja (a przynajmniej jej polska wersja bo angielskiego nie rozumiem wcale. W końcu tu mamy Polskę i mówimy po polsku choć o gramatyce zapominamy ) podpowiada nam, żeby wpisać raw

    9. -o /multimedia/Torrent/test.avi - ścieżka dostępu do pliku w którym zapiszemy nasz film


    Wszystko byłoby pięknie i ładnie gdyby nagrywało płynnie. Nagrany film idzie strasznie skokami naprzód choć mam komputer o średnich parametrach.

    Intel Core i7 920
    3GB RAM
    Dysk na który przechwytuję Maxtor® DiamondMax® 23 1TB (STM31000528AS) posiada jakieś tam kolejkowanie i interfejs SATA II. Nie znam się na tym zbytnio
    Karta telewizyjna Aver Media 303 (czy jakoś tak) Na chipsecie cx8800

    Dałoby się jakoś zmodyfikować powyższe polecenie, żeby umożliwić płynne zgrywanie nieskompresowanego obrazu z karty telewizyjnej?

    Jakie parametry można dodać do pcm i raw?

    Kiedyś jak bawiłem się w przechwytywanie video jeszcze na o wiele słabszym komputerze i windowsie to zauważyłem, że obraz zapisywany w postaci RGB zajmuje o wiele więcej niż w YUV Co należy dopisać do powyższego polecenia, żeby przechwycony obraz zapisywać w YUV

    Podobno karty telewizyjne Nvidia mogą wspomagać kompresję obrazu. Nazywa się to chyba CUDA. Jak ją zmusić do tego?

    POMOCY


    Jak za pomocą mencodera przechwytywać sam obraz bez dźwięku?

    Próbuję tak


    Kod:
    [gienek@stacjonarny ~]$ mencoder -noaudio tv:// -tv channel=0:driver=v4l2:device=/dev/video0:normid=5:input=1:width=768:height=576:  -ovc raw -o /multimedia/Torrent/test.avi
    MEncoder SVN-1.rc2.23.r28791.2plf2009.1-4.3.2 (C) 2000-2009 MPlayer Team
    -noaudio is not an MEncoder option
    
    Exiting... (error parsing command line)
    Jak widać z marnym efektem
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 24.06.2009 o 02:55 Powód: Automerged Doublepost

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    45
    Postów
    2,290
    Wątków
    0
    Downloads
    17
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    360
    Reputacja
    4946

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    U mnie:
    Kod:
    mencoder tv://R7 -tv driver=v4l2:device=/dev/video0:norm=PAL:input=1:width=768:height=576 -oac copy -ovc copy -o test.avi
    nagrany materiał jest bardzo płynny, a komputer mam słabszy niż Twój.

    Cytat Napisał amator
    Jak za pomocą mencodera przechwytywać sam obraz bez dźwięku?
    Dodajesz -nosound :
    Kod:
    mencoder tv://R7 -tv driver=v4l2:device=/dev/video0:norm=PAL:input=1:width=768:height=576 -oac copy -ovc copy -nosound -o test.avi
    Pozdrawiam

  4. #3
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Cytat Napisał Hagal
    U mnie:
    Kod:
    mencoder tv://R7 -tv driver=v4l2:device=/dev/video0:norm=PAL:input=1:width=768:height=576 -oac copy -ovc copy -o test.avi
    nagrany materiał jest bardzo płynny, a komputer mam słabszy niż Twój.
    To pewnie coś nie taku mnie jest z mencoderem. Nie pomogło. Jest dokładnie tak samo

    Do czego służy parametr R7?

    Czy mencoder wykorzystuje 4 jądra w procesorze? Jeśli nie to da się jego do tego jakoś zmusić?
    Ostatnio edytowane przez amator ; 24.06.2009 o 07:37

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    45
    Postów
    2,290
    Wątków
    0
    Downloads
    17
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    360
    Reputacja
    4946

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Cytat Napisał amator
    Do czego służy parametr R7?
    To kanał z jakiego nagrywałem próbkę - u mnie jest to TVN

  6. #5
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Cytat Napisał Hagal
    To kanał z jakiego nagrywałem próbkę - u mnie jest to TVN

    To już wszystko wiem. Skoro daje się input=1 to ten parametr jest do niczego niepotrzebny. Odpuściłem sobie nagrywanie nieskompresowanych klatek. Nagrywam i koduję w mpeg4 z bitrate 9500 i jakość jest a zarazem nie gubi klatek. Potem film poddam dalszej obróbce. Nie wiem czemu ale jakość przechwyconego w ten sposób obrazu jest lepsza niż podczas kompresowania kodekiem mjpeg.

    Czy jest jakaś bezstratna metoda kompresji obrazu? Jeśli tak to jak miałoby wyglądać polecenie w mencoderze?

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    45
    Postów
    2,290
    Wątków
    0
    Downloads
    17
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    360
    Reputacja
    4946

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Cytat Napisał amator
    Czy jest jakaś bezstratna metoda kompresji obrazu? Jeśli tak to jak miałoby wyglądać polecenie w mencoderze?
    man mencoder podaje:
    ffv1 bezstratny kodek video FFmpeg
    Pokombinuj więc z
    Kod:
    -ovc lavc -lavcopts vcodec=ffv1
    no i czytaj man mencoder.

    Pozdrawiam

  8. #7
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Cytat Napisał Hagal
    man mencoder podaje:

    Pokombinuj więc z
    Kod:
    -ovc lavc -lavcopts vcodec=ffv1
    no i czytaj man mencoder.

    Pozdrawiam
    Spróbowałem pobawić się z tym bezstratnym kodekiem. Obraz jest super i bardzo płynny. Przy okazji trochę zmieniłem ustawienia kontrastu i jaskrawości. kwestia gustu

    Skrypt wygląda tak:

    Kod:
    mencoder tv:// -tv driver=v4l2:device=/dev/video0:normid=5:input=1:width=768:height=576:brightness=-2:contrast=0:hue=0:saturation=10:fps=25 -endpos 00:01:10 -oac lavc -lavcopts acodec=mp2:abitrate=128 -ovc lavc -lavcopts vcodec=ffv1 -o /multimedia/Torrent/test.avi
    Niestety pojawił się problem z opóźnianiem dźwięku względem obrazu. Czy da się jakoś zmusić mencoder to zsynchronizowania dźwięku z obrazem?

    EDIT

    Za pomocą jakiego narzędzie potem mogę przesówać obraz względem dźwięku? Czy można to zrobić na przykład za pomocą Avidemux?
    Ostatnio edytowane przez amator ; 24.06.2009 o 20:27

  9. #8
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Cytat Napisał amator
    Czy można to zrobić na przykład za pomocą Avidemux?
    Tak, Avidemux pozwala na przesuwanie dźwięku względem obrazu.

  10. #9
    Avatar amator
    amator jest nieaktywny Konto nie aktywowane
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus P6X58D Premium
      • Procesor:
      • Intel Core i7 920
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GeForce GTX285
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowaną z płytą
      • Monitor:
      • Samsung SyncMaster 223BW
      • Kernel:
      • 3.1.9-1.4-desktop
    Dystrybucja: OpenSuSE 12.1 64bit
    Dołączył
    May 2005
    Wiek
    41
    Postów
    946
    Wątków
    185
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    990

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Cytat Napisał mr_x
    Tak, Avidemux pozwala na przesuwanie dźwięku względem obrazu.
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

    Co oznacza jeśli w czasie przechwytywania mencoderem pojawia się co jakiś czas takie coś

    Kod:
    ODML: Starting new RIFF chunk at 7166MB.   0min   0mb  A-V:0.000 [49167:128]

  11. #10
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    460
    Reputacja
    6435

    Odp: Jescze raz o przechwytywaniu z karty TV

    Standardowa informacja o zapisie kolejnego pakietu danych wewnątrz danego pliku.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Resourc...ge_File_Format
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •