Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Brak możliwości przeglądania stron www
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Brak możliwości przeglądania stron www

  1. #1
    Avatar webcat
    webcat jest nieaktywny Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM) i5-2550K CPU @ 3.40GHz
      • Karta Graficzna:
      • Asus GeForce GTX 560 1024MB DDR5/256bit
      • Karta Dźwiękowa:
      • HDA Intel PCH
      • Monitor:
      • LED AOC e950Swda x2
      • Kernel:
      • 3.2.8-1-ARCH
    Dystrybucja: Arch x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jan 2009
    Skąd
    Puławy / Kraków
    Wiek
    27
    Postów
    395
    Wątków
    40
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    103
    Reputacja
    1281

    Brak możliwości przeglądania stron www

    Witam, mam następujący problem:

    Posiadam zainstalowaną Mandriva 2009.1 i wszystko działało w porządku, aż nagle pojawił się problem, taki że nie mogę wejść na żadną stronę www, wpisuję adres strony i nic się nie dzieje przeglądarka myśli i myśli i nic sprawdzałem na kilku przeglądarkach i wszędzie to samo, więc to raczej nie wina ustawień przeglądarki.
    Dodam że komunikatory działają bez problemu, oraz okienko połączenia z internetem także wskazuje na to że połączenie z internetem jest.

    W ustawieniach systemu mam w zakładce zabezpieczenia ustawione na standardowe, tak jak było wcześniej, dodam też że zaraz przed tym jak zaczęły się te problemy z internetem to nic nie grzebałem w ustawieniach.

    Łączę się z internetem poprzez kabel.

    Jeszcze dodam że jak podepnę ten sam kabelek z internetem do drugiego laptopa także z mandriva 2009.1 to tam wszystko działa bez problemu.

    Próbowałem rozwiązać ten problem poprzez włożenie płyty z mandriva 2009.1 i kiedy włączyło się instalowanie systemu to zaznaczyłem by nie instalował od nowa tylko by zaktualizował system, wszystko wykonało się bardzo szybko, ponieważ system oczywiście był już zaktualizowany, po tym kiedy znów włączyłem laptopa to nagle internet zaczął poprawnie działać lecz kiedy znów zrestartowałem komputer to znów pojawił się ten sam problem ( czyli komunikatory działają ale strony www nie wchodzą ).
    Więc spróbowałem jeszcze raz włożyć płytę z mandriva 2009.1 i zrobić aktualizację, ale tym razem to już nie pomogło

    Proszę o pomoc bo już chyba wszędzie szukałem rozwiązania tego problemu, a mi się pomysły już skończyły, a nie chce mi się od nowa instalować całego systemu
    "Najważniejsze założenie projektowe polega na tym,
    że Linux powinien sprawiać frajdę."
    ~ Linus Torvalds

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar fafulek
    fafulek jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI KA790GX
      • Procesor:
      • Athlon 5600
      • Karta Graficzna:
      • Ati Radeon HD3300
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana
      • Monitor:
      • LCD Belinea 2025 S1
      • Kernel:
      • 2.6.28-11
    Dystrybucja: Ubuntu 9.04
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    40
    Postów
    694
    Wątków
    32
    Downloads
    7
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    153
    Reputacja
    1917

    Odp: Brak możliwości przeglądania stron www

    Było o tym już wielokrotnie, poczytaj o DNS.

    Pozdrawiam.
    Ja też kocham Raggusia
    http://fafulek.ovh.org/

  4. #3
    Avatar webcat
    webcat jest nieaktywny Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM) i5-2550K CPU @ 3.40GHz
      • Karta Graficzna:
      • Asus GeForce GTX 560 1024MB DDR5/256bit
      • Karta Dźwiękowa:
      • HDA Intel PCH
      • Monitor:
      • LED AOC e950Swda x2
      • Kernel:
      • 3.2.8-1-ARCH
    Dystrybucja: Arch x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jan 2009
    Skąd
    Puławy / Kraków
    Wiek
    27
    Postów
    395
    Wątków
    40
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    103
    Reputacja
    1281

    Odp: Brak możliwości przeglądania stron www

    Wybacz, ale szukałem na forum o tym, i niestety nic nie znalazłem
    Więc jeśli wiesz że było o tym na forum wielokrotnie to czy mógł bym Ciebie prości o podanie wątku na forum gdzie jest to omówione.

    Wiem że samemu należy znajdować już stare wątki, zanim o coś się zapyta, i naprawdę zawszę przeszukuję google i fora zanim coś napiszę, bo sam nie lubię jak ktoś głupio się pyta i liczy zawszę na gotowe.

    Ale naprawdę nie mogę znaleźć tego na forum, po Twojej wypowiedzi, jeszcze raz szukałem i nic. Tak więc był bym Ci naprawdę bardzo wdzięczny gdybyś mógł mi podać gdzie dokładnie o tym pisali. Z GÓRY DZIĘKUJĘ .

    __________________________________________________

    Udało mi się znaleźć starsze wątki o tym, ale poprzez google, nie wiem czemu wyszukiwarka na tym forum nie chciała mi ujawnić tych wątków Więc jeszcze troszkę o tym poczytam i popróbuję, a jak i to nic nie da to znów zwrócę się z prośbą.
    Ostatnio edytowane przez webcat ; 24.06.2009 o 13:45
    "Najważniejsze założenie projektowe polega na tym,
    że Linux powinien sprawiać frajdę."
    ~ Linus Torvalds

  5. #4
    Avatar fafulek
    fafulek jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI KA790GX
      • Procesor:
      • Athlon 5600
      • Karta Graficzna:
      • Ati Radeon HD3300
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana
      • Monitor:
      • LCD Belinea 2025 S1
      • Kernel:
      • 2.6.28-11
    Dystrybucja: Ubuntu 9.04
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    40
    Postów
    694
    Wątków
    32
    Downloads
    7
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    153
    Reputacja
    1917

    Odp: Brak możliwości przeglądania stron www

    Szukaj w dziale Sieć, wątek jest przyklejony - nie bez powodu
    Ja też kocham Raggusia
    http://fafulek.ovh.org/

  6. #5
    Avatar webcat
    webcat jest nieaktywny Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM) i5-2550K CPU @ 3.40GHz
      • Karta Graficzna:
      • Asus GeForce GTX 560 1024MB DDR5/256bit
      • Karta Dźwiękowa:
      • HDA Intel PCH
      • Monitor:
      • LED AOC e950Swda x2
      • Kernel:
      • 3.2.8-1-ARCH
    Dystrybucja: Arch x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jan 2009
    Skąd
    Puławy / Kraków
    Wiek
    27
    Postów
    395
    Wątków
    40
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    103
    Reputacja
    1281

    Odp: Brak możliwości przeglądania stron www

    Już odnalazłem i to nawet wątek jest napisany także przez Ciebie Wykorzystałem całkowicie to co Ty napisałeś w tamtym wątku i już wszystko działa

    Mam tylko jeszcze takie małe uzupełniające pytanko, co spowodowało że nagle straciłem możliwość przeglądania stron www? ( Tak z ciekawości się pytam )
    "Najważniejsze założenie projektowe polega na tym,
    że Linux powinien sprawiać frajdę."
    ~ Linus Torvalds

  7. #6
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Brak możliwości przeglądania stron www

    Podaj wyniki z konsoli, może coś podpowiedzą.
    Kod:
    ifconfig -a
    w/g tego na którym interfejsie masz internet podaj zawartość pliku konfiguracyjnego
    Kod:
    cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    może być inny niż eth0.

    Prawdopodobnie w/g opisu fafulek'a zablokowałeś plik /etc/resolv.conf
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  8. #7
    Avatar webcat
    webcat jest nieaktywny Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM) i5-2550K CPU @ 3.40GHz
      • Karta Graficzna:
      • Asus GeForce GTX 560 1024MB DDR5/256bit
      • Karta Dźwiękowa:
      • HDA Intel PCH
      • Monitor:
      • LED AOC e950Swda x2
      • Kernel:
      • 3.2.8-1-ARCH
    Dystrybucja: Arch x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jan 2009
    Skąd
    Puławy / Kraków
    Wiek
    27
    Postów
    395
    Wątków
    40
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    103
    Reputacja
    1281

    Odp: Brak możliwości przeglądania stron www

    Więc tak:

    Kod:
    [root@webcat webcat]# ifconfig -a
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1F:C6:EA:4C:23  
              inet addr:10.0.0.4  Bcast:255.255.255.255  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: fe80::21f:c6ff:feea:4c23/64 Scope:Link       
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1       
              RX packets:175156 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0  
              TX packets:117091 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:71
              collisions:0 txqueuelen:1000                              
              RX bytes:238291626 (227.2 MiB)  TX bytes:11318473 (10.7 MiB)
    
    lo        Link encap:Local Loopback  
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host     
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:288249 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:288249 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0                                
              RX bytes:246782106 (235.3 MiB)  TX bytes:246782106 (235.3 MiB)
    
    pan0      Link encap:Ethernet  HWaddr 5A:1C:86:46:3E:00  
              BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1        
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0                           
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4
              NOARP  MTU:1480  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1F:3C:03:4B:B4
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    
    wmaster0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-1F-3C-03-4B-B4-E0-05-00-00-00-00-00-00-00-00
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
    Kod:
    [root@webcat webcat]# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=dhcp
    ONBOOT=yes
    METRIC=5
    MII_NOT_SUPPORTED=no
    USERCTL=yes
    RESOLV_MODS=no
    IPV6INIT=no
    IPV6TO4INIT=no
    DHCP_CLIENT=dhclient
    NEEDHOSTNAME=yes
    PEERDNS=yes
    PEERYP=yes
    PEERNTPD=no
    Ale w jaki niby sposób zablokowałem " /etc/resolv.conf " ?
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 24.06.2009 o 20:10
    "Najważniejsze założenie projektowe polega na tym,
    że Linux powinien sprawiać frajdę."
    ~ Linus Torvalds

  9. #8
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Brak możliwości przeglądania stron www

    Cytat Napisał webcat
    Ale w jaki niby sposób zablokowałem " /etc/resolv.conf " ?
    Zatem co zrobiłeś w/g wskazanego opisu ?
    Bo jak inaczej rozumieć
    Zamykamy mc (F10) lub CRTL+O i zmieniamy atrybut pliku na niezmienny, a nie na nie do zapisu:
    Kod:
    chattr +i /etc/resolv.conf
    jak zablokowanie przed nadpisaniem ?



    W pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 zmień
    RESOLV_MODS=no
    na
    RESOLV_MODS=yes


    Po co masz parametr NEEDHOSTNAME ?
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 24.06.2009 o 20:09
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •