Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.
Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

  1. #1
    Avatar machabeuszan
    machabeuszan jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI GT780DXR
      • Procesor:
      • Intel Core i7-2670QM
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA GTX 570M
      • Karta Dźwiękowa:
      • n/a
      • Monitor:
      • n/a
      • Kernel:
      • 3.2.0-35-generic (x86_64)
    Dystrybucja: Linux Mint 17 KDE 64Bit
    Dołączył
    Apr 2008
    Postów
    32
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    23
    Reputacja
    51

    Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Witam
    Mój problem jest następujący: po (poprawnym – tak mi się wydaje) zainstalowaniu zamkniętych sterowników od nVidia mam problemy z siecią tzn. wysokie pingi, ponad 50% utraconych pakietów itp.

    Moja karta
    Kod:
    lspci|grep Ge
    03:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV35 [GeForce FX 5900XT] (rev a1)
    Nie mam żadnych problemów ani błędów podczas instalacji sterowników zarówno poprzez XFdrake jak i ręcznie poprzez NVIDIA-Linux-x86-173.14.18-pkg1.run. Instalowałem zarówno sterowniki w wersji 173.14.18 jak i najnowsze 173.14.20. Po zainstalowaniu wszystko działa łącznie z akceleracją 3D, oprócz internetu, (sprawdzałem uruchamiając tuxracer oraz efekty pulpitu 3D). Widzę sieć, jestem do niej podłączony, wszystko niby w porządku, ale nie do końca, najlepiej pokażę wynik z pinga:

    Kod:
    [trannz@trannz ~]$ ping -c 4 192.168.73.1
    PING 192.168.73.1 (192.168.73.1) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=784 ms
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=1453 ms
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=459 ms 
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=491 ms 
    
    --- 192.168.73.1 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3493ms
    rtt min/avg/max/mdev = 459.568/797.324/1453.567/399.527 ms, pipe 2
    [trannz@trannz ~]$ ping -c 4 192.168.73.1                         
    PING 192.168.73.1 (192.168.73.1) 56(84) bytes of data.            
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=6066 ms        
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=9052 ms        
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=7187 ms        
    
    --- 192.168.73.1 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 3 received, 25% packet loss, time 13000ms
    rtt min/avg/max/mdev = 6066.411/7435.450/9052.553/1231.643 ms, pipe 4
    [trannz@trannz ~]$ ping -c 4 192.168.73.1                            
    PING 192.168.73.1 (192.168.73.1) 56(84) bytes of data.               
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=3420 ms
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=6161 ms
    
    --- 192.168.73.1 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 2 received, 50% packet loss, time 12999ms
    rtt min/avg/max/mdev = 3420.927/4791.171/6161.416/1370.246 ms, pipe 3
    [trannz@trannz ~]$ ping -c 4 192.168.73.1
    PING 192.168.73.1 (192.168.73.1) 56(84) bytes of data.
    
    --- 192.168.73.1 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 12999ms
    
    [trannz@trannz ~]$ su
    Password:
    [root@trannz trannz]# ping -f    192.168.73.1
    PING 192.168.73.1 (192.168.73.1) 56(84) bytes of data.
    ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
    --- 192.168.73.1 ping statistics ---
    767 packets transmitted, 372 received, 51% packet loss, time 243204ms
    rtt min/avg/max/mdev = 271.032/4426.343/19381.247/4075.139 ms, pipe 37, ipg/ewma 317.499/8682.753 ms
    [root@trannz trannz]#
    Akurat wtedy miałem szczęście :/ i pierwszy raz średnia czasu dla pingów wynosiła 797.324ms, dalej jak widać jest coraz gorzej.
    192.168.73.1 to moja brama – inny komputer podłączony do internetu
    Moja karta sieciowa:
    Kod:
    [root@trannz BOINC]# lspci|grep BCM
    01:07.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
    [root@trannz BOINC]#

    Dla porównania pokażę jeszcze pingi bez zainstalowanego sterownika własnościowego nVidii:
    Kod:
    [trannz@trannz ~]$ ping -c 4 192.168.73.1
    PING 192.168.73.1 (192.168.73.1) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.822 ms
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.614 ms
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.612 ms
    64 bytes from 192.168.73.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=2.64 ms
    
    --- 192.168.73.1 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3003ms
    rtt min/avg/max/mdev = 0.612/1.172/2.641/0.852 ms
    [trannz@trannz ~]$ ping -c 4 www.google.pl
    PING www.l.google.com (74.125.79.105) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from ey-in-f105.google.com (74.125.79.105): icmp_seq=1 ttl=48 time=131 ms
    64 bytes from ey-in-f105.google.com (74.125.79.105): icmp_seq=2 ttl=48 time=66.7 ms
    64 bytes from ey-in-f105.google.com (74.125.79.105): icmp_seq=3 ttl=48 time=56.7 ms
    64 bytes from ey-in-f105.google.com (74.125.79.105): icmp_seq=4 ttl=48 time=111 ms
    
    --- www.l.google.com ping statistics ---
    4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3115ms
    rtt min/avg/max/mdev = 56.713/91.573/131.260/30.845 ms
    [trannz@trannz ~]$
    Myślałem że TO pomoże ale nic z tego.

    Na otwartych sterownikach internet działa bardzo dobrze.
    W zasadzie nie korzystam z komputera do grania jednak akceleracja 3D czasem się przydaje, poza tym po co mi taka karta skoro nie mogę wykorzystać jej właściwości.
    I jeszcze jedno – karta na pewno nie jest uszkodzona bo nawet pod windowsem działała.

    Podam jeszcze parę szczegółów:

    xorg.conf
    Kod:
    # File generated by XFdrake (rev 256990)
    
    
    Section "Monitor"
        Identifier "monitor1"
        VendorName "Plug'n Play"
        ModelName "Flatron915FT"
        HorizSync 30-107
        VertRefresh 50-200
        
        # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
        # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
        ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
        
        # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
        ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
    EndSection
    
    Section "Device"
        Identifier "device1"
        VendorName "nVidia Corporation"
        BoardName "NVIDIA GeForce FX series"
        Driver "nvidia"
        Option "DPMS"
        Option "DynamicTwinView" "false"
        Option "AddARGBGLXVisuals"
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier "screen1"
        Device "device1"
        Monitor "monitor1"
        DefaultColorDepth 24
        
        Subsection "Display"
            Depth 8
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
        
        Subsection "Display"
            Depth 15
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
        
        Subsection "Display"
            Depth 16
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
        
        Subsection "Display"
            Depth 24
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
    EndSection
    # File generated by XFdrake (rev 256990)
    
    # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
    # nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Mon Mar  2 12:45:55 PST 2009
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier "Layout0"
        InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
        Screen "screen1"
    EndSection
    
    Section "Files"
        FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1"
    EndSection
    
    Section "Module"
        Disable "dri"
        Load "dbe"
        Load "extmod"
        Load "type1"
        Load "freetype"
        Load "glx"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from default
        Identifier "Mouse0"
        Driver "mouse"
        Option "Protocol" "auto"
        Option "Device" "/dev/psaux"
        Option "Emulate3Buttons" "no"
        Option "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from data in "/etc/sysconfig/keyboard"
        Identifier "Keyboard0"
        Driver "kbd"
        Option "XkbModel" "pc105"
        Option "XkbLayout" "pl"
    EndSection
    gdy karta była zainstalowana przez XFdrake
    Kod:
    [root@trannz trannz]# rpm -qa|grep kernel
    kernel-desktop-devel-latest-2.6.29.3-1mnb2
    kernel-desktop-latest-2.6.29.3-1mnb2
    kernel-desktop-devel-2.6.29.3-1mnb-1-1mnb2
    kernel-headers-2.6.29-1mnb2
    kernel-desktop-2.6.29.3-1mnb-1-1mnb2
    nvidia173-kernel-2.6.29.3-desktop-1mnb-173.14.18-2mdv2009.1
    nvidia173-kernel-desktop-latest-173.14.18-1.20090515.2mdv2009.1
    kernel-firmware-20090111-3mnb2
    [root@trannz trannz]#rpm -qa|grep nvidia
    nvidia173-doc-html-173.14.18-2mdv2009.1
    x11-driver-video-nvidia173-173.14.18-2mdv2009.1
    nvidia173-kernel-2.6.29.3-desktop-1mnb-173.14.18-2mdv2009.1
    dkms-nvidia173-173.14.18-2mdv2009.1
    cairo-dock-nvidia-2.0.6-1mdv2009.1
    nvidia173-kernel-desktop-latest-173.14.18-1.20090515.2mdv2009.1
    [root@trannz trannz]#
    Kod:
    [root@trannz trannz]# ps au -A|grep X
    root      4318  4.1  4.2  53232 43748 tty7     Ss+  23:37   0:27 /etc/X11/X -deferglyphs 16 -nolisten tcp :0 vt7 -auth /var/run/xauth/A:0-AsaxKd
    ...
    [root@trannz trannz]#
    Nie wiem czy to normalne że X jest uruchamiany z tyloma parametrami, może wcześniej nie zwracałem uwagi.


    Kod:
    [root@trannz trannz]# lsmod |grep nvidia
    nvidia               7089096  34
    i2c_core               30992  2 nvidia,i2c_nforce2
    nvidia_agp              6232  1
    agpgart                33928  2 nvidia,nvidia_agp
    [root@trannz trannz]#

    I jeszcze dla porównania xorg.conf przy zainstalowanych otwartych sterownikach
    Kod:
    # File generated by XFdrake (rev 256990)
    
    
    Section "Monitor"
        Identifier "monitor1"
        VendorName "Plug'n Play"
        ModelName "Flatron915FT"
        HorizSync 30-107
        VertRefresh 50-200
        Option "PreferredMode" "1280x1024"
        
        # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
        # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
        ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
        
        # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
        ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
    EndSection
    # File generated by XFdrake (rev 256990)
    
    Section "Device"
        Identifier "device1"
        VendorName "nVidia Corporation"
        BoardName "NVIDIA GeForce FX series"
        Driver "nv"
        Option "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Screen"
        Identifier "screen1"
        Device "device1"
        Monitor "monitor1"
        DefaultColorDepth 24
        
        Subsection "Display"
            Depth 8
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
        
        Subsection "Display"
            Depth 15
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
        
        Subsection "Display"
            Depth 16
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
        
        Subsection "Display"
            Depth 24
            Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
        EndSubsection
    EndSection
    # File generated by XFdrake (rev 256990)
    
    # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
    # nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Mon Mar  2 12:45:55 PST 2009
    
    Section "ServerLayout"
        Identifier "Layout0"
        InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
        Screen "screen1"
    EndSection
    
    Section "Files"
        FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1"
    EndSection
    
    Section "Module"
        Disable "dri"
        Load "dbe"
        Load "extmod"
        Load "type1"
        Load "freetype"
        Load "glx"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from default
        Identifier "Mouse0"
        Driver "mouse"
        Option "Protocol" "auto"
        Option "Device" "/dev/psaux"
        Option "Emulate3Buttons" "no"
        Option "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        # generated from data in "/etc/sysconfig/keyboard"
        Identifier "Keyboard0"
        Driver "kbd"
        Option "XkbModel" "pc105"
        Option "XkbLayout" "pl"
    EndSection
    W google nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, większość odpowiedzi dotyczyła samej instalacji sterowników, a ja nie z tym mam problem.



    Pozdrawiam

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar kiko80
    kiko80 jest nieaktywny Borsuk
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ??
      • Procesor:
      • i3 2410
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GT 540M
      • Kernel:
      • 3.6
    Dystrybucja: Kanotix x64
    Polska
    Dołączył
    Apr 2005
    Skąd
    /mnt/podlasie
    Wiek
    37
    Postów
    474
    Wątków
    12
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    110
    Reputacja
    1281

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Pierwszy raz słyszę aby przyczyną braku netu były stery nvidii. Sam mam nvidie i stery z nvidia.com pobieram i na jajku 2.6.31-rc1-git10 zero problemów. Podaj wynik polecenia ifconfig
    Aptosid | Kernel-3.11 | KDE4.6| i3 2310 | DDR3 8 GB | nvidia GT 540M |
    Filefox.pl

  4. #3
    Avatar machabeuszan
    machabeuszan jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI GT780DXR
      • Procesor:
      • Intel Core i7-2670QM
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA GTX 570M
      • Karta Dźwiękowa:
      • n/a
      • Monitor:
      • n/a
      • Kernel:
      • 3.2.0-35-generic (x86_64)
    Dystrybucja: Linux Mint 17 KDE 64Bit
    Dołączył
    Apr 2008
    Postów
    32
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    23
    Reputacja
    51

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Kod:
    [root@trannz trannz]# ifconfig
    lo        Link encap:Local Loopback
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:203 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:203 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:12801 (12.5 KiB)  TX bytes:12801 (12.5 KiB)
    
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:50:EC:D6:54
              inet addr:192.168.73.80  Bcast:192.168.73.255  Mask:255.255.255.0
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:30 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:154 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:3841 (3.7 KiB)  TX bytes:14723 (14.3 KiB)
              Interrupt:19 Memory:e5020000-e5022000

    Właściwie to odnoszę wrażenie, że wina nie leży po stronie sterowników ani sieci. Możliwe, że po zainstalowaniu sterowników uaktywnia się jakiś proces, który zakłóca działanie sieci.
    Na świeżej instalce mandrivy jest ten sam problem.

    Wydawało mi się że jak wyłączę X to sieć zacznie działać normalnie, ale niestety tak się nie stało.

  5. #4
    Avatar kiko80
    kiko80 jest nieaktywny Borsuk
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ??
      • Procesor:
      • i3 2410
      • Karta Graficzna:
      • Nvidia GT 540M
      • Kernel:
      • 3.6
    Dystrybucja: Kanotix x64
    Polska
    Dołączył
    Apr 2005
    Skąd
    /mnt/podlasie
    Wiek
    37
    Postów
    474
    Wątków
    12
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    110
    Reputacja
    1281

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Zainstaluj stery zaloguj się i jako root wydaj te polecenie w konsoli
    Kod:
    echo 0>/proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling
    lukaj net.
    Ostatnio edytowane przez kiko80 ; 03.07.2009 o 19:02
    Aptosid | Kernel-3.11 | KDE4.6| i3 2310 | DDR3 8 GB | nvidia GT 540M |
    Filefox.pl

  6. #5
    Avatar machabeuszan
    machabeuszan jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI GT780DXR
      • Procesor:
      • Intel Core i7-2670QM
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA GTX 570M
      • Karta Dźwiękowa:
      • n/a
      • Monitor:
      • n/a
      • Kernel:
      • 3.2.0-35-generic (x86_64)
    Dystrybucja: Linux Mint 17 KDE 64Bit
    Dołączył
    Apr 2008
    Postów
    32
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    23
    Reputacja
    51

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Niestety...
    Myślałem że TO pomoże ale nic z tego.
    Próbowałem wcześniej postępując zgodnie z 2009.1_Errata, teraz jeszcze raz spróbowałem: żadnych zmian w działaniu sieci. Wyłącznie ipv6 też nie pomagało.


    btw Dzięki za zainteresowanie

  7. #6
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Podaj w obu ustawieniach wynik
    Kod:
    ping -c5 192.168.73.80
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  8. #7
    Avatar machabeuszan
    machabeuszan jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI GT780DXR
      • Procesor:
      • Intel Core i7-2670QM
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA GTX 570M
      • Karta Dźwiękowa:
      • n/a
      • Monitor:
      • n/a
      • Kernel:
      • 3.2.0-35-generic (x86_64)
    Dystrybucja: Linux Mint 17 KDE 64Bit
    Dołączył
    Apr 2008
    Postów
    32
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    23
    Reputacja
    51

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Wyniki pingów:

    Z zainstalowanym sterownikiem własnościowym
    Kod:
    [trannz@trannz ~]$ ping -c5 192.168.73.80
    PING 192.168.73.80 (192.168.73.80) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.097 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.088 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.106 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.091 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.089 ms
    
    --- 192.168.73.80 ping statistics ---
    5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4000ms
    rtt min/avg/max/mdev = 0.088/0.094/0.106/0.009 ms
    oraz na otwartych sterach
    Kod:
    [trannz@trannz BOINC]$ ping -c5 192.168.73.80
    PING 192.168.73.80 (192.168.73.80) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.087 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.091 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.101 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.086 ms
    64 bytes from 192.168.73.80: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.090 ms
    
    --- 192.168.73.80 ping statistics ---
    5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 3999ms
    rtt min/avg/max/mdev = 0.086/0.091/0.101/0.005 ms


    Z ciekawości porównałem ilość procesów uruchomionych zaraz po restarcie kompa i okazało się, że z zainstalowanymi sterownikami własnościowymi mam dwa razy więcej procesów (159 normalnie i 327 ze sterami). Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale spodziewałem się mniejszej dysproporcji.

  9. #8
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Z porównania wyników pingowania wynikałoby, że sama karta pracuje identycznie bez zakłóceń.
    Problem powstaje na wifi. Niestety wifi przy 2.5 GHz jest bardzo wrażliwe na obce zakłócenia.
    Co może zakłócać ?
    Możliwe, że przy różnych sterownikach karta graficzna powoduje powstawanie innego pola magnetycznego (elektromagnetycznego). Może różnica temperatur...
    To wszystko jest gdybanie.
    Przypadek rzadko spotykany.Pierwszy raz coś takiego spotykam, aby NVIDIA na różnych driverach powodowała powstawanie innego pola.

    ======================
    /Edit.
    Jaki to komputer ?
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 03.07.2009 o 22:47
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  10. #9
    Avatar machabeuszan
    machabeuszan jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI GT780DXR
      • Procesor:
      • Intel Core i7-2670QM
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA GTX 570M
      • Karta Dźwiękowa:
      • n/a
      • Monitor:
      • n/a
      • Kernel:
      • 3.2.0-35-generic (x86_64)
    Dystrybucja: Linux Mint 17 KDE 64Bit
    Dołączył
    Apr 2008
    Postów
    32
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    23
    Reputacja
    51

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    No właśnie, to jest bez sensu ale niestety dzieje się na prawdę. Za kilka godzin będę miał mandrive 2009.1 ONE jak sie ściągnie i zobaczymy czy tam też nie działa. Mówisz więc POL_ED że to może być wina sprzętu?
    Chm... należy pamiętać o tym, że pod windowsem nie było problemów z siecią i grafiką nawet w podobnych warunkach. Chociaż pamiętam że jak karta kończy swój żywot to dziwne rzeczy się dzieją. Wydaję mi się, że padłem ofiarą wyjątkowo niefortunnego złożenia ukrytych błędów oprogramowania i sprzętu, które wychodzą na jaw raz na milion użytkowników.
    A to że mam dwa razy więcej procesów gdy mam zainstalowany sterownik własnościowy to jest normalne? Gdybym miał tylko sieciówkę na kablu to bym nie miał połowy problemów z kompem.

    btw Próbowałem dla testu Ubuntu zainstalować ale mi nie wyszło, ale to już inna historia (dlaczego sprytny zarządca sterowników pod Ubuntu chce pobierać sterowniki do sieciówki z internetu to nie rozumiem)

    W każdym bądź razie dzięki za zainteresowanie.
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 03.07.2009 o 23:18

  11. #10
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Zamknięty sterownik nVidia powoduje problemy z siecią.

    Z racji zgłoszonej przez Ciebie profesji nie powinieneś mieć problemów ze sprawdzeniem zmian zasilania.
    Może przy zamkniętym driverze NVIDIA pobiera więcej prądu i powoduje spadek zasilania na karcie wifi ?
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •