Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Ekran dotykowy, czy się da? i jak?
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

  1. #1
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    226

    Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Witam.
    Niedawno kupiłem leciwego już notebooka który ma ekran dotykowy. Notebook marki itronix model geobook ix250 czy jakoś tak
    Czekam teraz na zasilacz a w między czasie wrzucam to zapytanie.
    Notebook nie miał systemu więc będę testował dopiero po zainstalowaniu linuxa.
    Parametry to PIII 750 MHz i 128Mb ramu.
    Teraz pytania.
    1. Czy jest szansa że pod lin bedzie poprawnie obsługiwany ekran dotykowy?
    2. Jakie oprogramowanie do tego jest potrzebne
    3. Jak i czym przeprowadzić kalibracje
    4. Jak to zrobić pod MDV
    Za wszelkie rady sugestie i linki będę wdzięczny.
    pozdrawiam
    fragless
    Ostatnio edytowane przez fragless ; 05.07.2009 o 19:46
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    45
    Postów
    2,290
    Wątków
    0
    Downloads
    17
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    360
    Reputacja
    4946

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Kod:
    ,-[ 17:04:44 ]--[ pts/2 ]--[ ~ ]
    `-[  Slawek  ] >>  qrde -sa 'touchscreen'
    dasher - A graphical predictive text input system
    libgtkstylus - stylus tap support for Gtk+
    libts-0.0-0 - touch screen library
    libts-0.0-0-dbg - touch screen library debug symbols
    libts-bin - touch screen library utilities
    libts-dev - touch screen library, development files
    qwo - An efficient input method for touch screens
    skyeye - Embedded Hardware Simulation
    tsconf - touch screen library common files
    xserver-xorg-input-elographics - X.Org X server -- ELOGraphics input driver
    xserver-xorg-input-evtouch - Touchscreen-Driver for X.Org/XFree86 server
    xserver-xorg-input-tslib - tslib touchscreen driver for X.Org/XFree86 server
    und...
    http://tldp.org/HOWTO/XFree86-Touch-Screen-HOWTO.html
    +
    http://www.google.pl/linux?hl=pl&q=t...tnG=Szukaj&lr=
    Ostatnio edytowane przez Hagal ; 05.07.2009 o 17:08

  4. #3
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    226

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Mein deutch ist nicht gut. Aber danke meine Her.
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

  5. #4
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Bądź dobrej myśli, że zadziała out of box. Jak nie, to będziemy martwić sie później
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 05.07.2009 o 20:46

  6. #5
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    226

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Witam.
    Udało mi się odpalić MDV 2008 na lapku więc trochę szczegółów i parę pytań. Nie wszystkie dotyczą ekranu dotykowego ale nie ma sensu zakładać nowego wątku.
    Otóż harddrake wykrywa dwa uradzenia wskazujące:
    Kod:
    SynPS/2 Synaptics Touch Pad
    GUNZE GUNZE Touch Panel
    i ładuje odpowiednie moduły. Domyślam się że ekran to to drugie urządzenie. Coś tam reaguje na dotyk ale nie poprawnie znaczy wszystko szaleje na ekranie. Przypuszczam że to kwestia wpisów w x.org ale nie mam pojecia jak się zabrać za to. Może znacie jakiś program pod lin który umożliwia kalibrację w trybie graficznym?
    I jeszcze z innej beczki. Lapka kupiłem raczej starego posiada on gniazdko LAN ale ani w biosie ani linux nie wykrywa żadnego urzadzenia sieciowego czy to możliwe że gniazdko jest tylko atrapą? A może karta sieciowa jest uszkodzona? Jak to sprawdzić? Czy jest szansa że poprostu jej nie wykrywa i uda sie ją odpalić?
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

  7. #6
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Czemu nie spróbujesz nowszej mandrivy z jakimś lekkim środowiskiem? Wynik lspci też by się przydał. Na łubuntu też gość miał z tym problem(TS)
    Success! Following the directions at http://www.conan.de/touchscreen/evtouch.html I am now able to use my goBook touchscreen. I had to flip the y axis, and it still needs some additional fine tuning, but i'm very happy with it's usefullness so far.
    Ostatnio edytowane przez DRACO_WAHATEVER ; 08.07.2009 o 16:38

  8. #7
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    226

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Co do lspci to nie mam netu na lapku i za dużo wklepywania ale nie ma tam nic o panelu dotykowym. W /dev/input mam 2 urządzenia ts0 i ts1. Przypuszczam że to już moduły od panelu tylko jakie wpisy w x.org są potrzebne?
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

  9. #8
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    lspci miało poslużyć odkryciu co za urządzenia sieciowe masz . a wpisy masz powyżej w linku
    Ostatnio edytowane przez DRACO_WAHATEVER ; 08.07.2009 o 18:29

  10. #9
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    226

    Odp: Ekran dotykowy, czy się da? i jak?

    Ni ma karty sieciowej :/ wygląda na to że to atrapa tylko. Mam za to modem analogowy (nie wiem po co) nurtuje mnie tylko dlaczego jest to gniazdko do lanu może da się coś wsadzić do środka laptopa ? muszę przyznać że czuję się trochę zagubiony w temacie notebooków.
    Co do wpisów to mam załadowany inny moduł niż ten proponowany w linku tak więc wpisy będą inne. Przy próbie uruchomienia sposobem z linka x nie wstaja.
    Kupilem sieciówke więc moge wrzucić trochę szczegułów:
    Kod:
    # lspci
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
    00:03.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ601/6912/711E0 CardBus/SmartCardBus Controller
    00:04.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ601/6912/711E0 CardBus/SmartCardBus Controller
    00:06.0 Multimedia audio controller: ESS Technology ES1988 Allegro-1 (rev 12)
    00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
    00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
    00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
    00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 03)
    00:09.0 Modem: PCTel Inc HSP MicroModem 56 (rev 02)
    01:00.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86C270-294 Savage/IX-MV (rev 13)
    02:00.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3cCFE575CT CardBus [Cyclone] (rev 10)
    Kod:
    # lsmod | grep screen
    usbtouchscreen          9892  0
    usbcore               126860  6 usb_storage,usbtouchscreen,uhci_hcd,ohci_hcd,ehci_hcd
    próbowałem sposobów z linków ale coś nie tak jest z plikiem x.org bo po modyfikacji zgłasza błędy.
    Pomożecie?
    Ostatnio edytowane przez fragless ; 15.07.2009 o 18:16
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •