Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
edycja fstab /padł system plików
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: edycja fstab /padł system plików

  1. #1
    Dołączył
    Jul 2009
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    edycja fstab /padł system plików

    Witam!
    Ciekawy jestem jak bedzie tutaj - mowie o forum, bo zbyt wiele mam zlych doswiadczen z innych forum, gdzie podstawowa porada bylo: "siegnij do google", "zobacz w manualu" ..... licze ze TU jest inaczej i otrzymam tu szybka i fachowa pomoc
    Sprawa jest nastepujaca:
    Padl mi sytem plikow w Mandriva 10.2, jakims cudem (dzieki google itp) udalo mi sie podniesc system i odpalic go z bledami. Teraz chce podlaczyc dodatkowe partycje.
    Moje glowne pytanie brzmi:
    Jak edytowac plik fstab?
    Probowalem wielokrotnie: logowalem sie jako root, edycja za pomoca mcedit, logowanie init 1 i to samo.
    Licze na pomoc
    Pozdrawiam
    Peter

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar vorlog
    vorlog jest nieaktywny Hiperadministrator(ka)
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5L-VM 1394
      • Procesor:
      • PentiumD 3GHz
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 8500 GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs CA0106 Soundblaster
      • Monitor:
      • Iiyama ProLite B2409HDS
      • Kernel:
      • 3.16.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.16.7-ckt2-1 (2014-12-08) i686 GNU/Linux
    Dystrybucja: Debian8 Jessie
    Polska
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    53
    Postów
    3,789
    Wątków
    108
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    861
    Reputacja
    12400

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    I google nic nie powiedziało?
    Kod:
    mcedit /etc/fstab
    lub
    Kod:
    nano -w /etc/fstab
    oczywiście, jako root, inaczej nie uzyskasz dostępu do pliku w trybie edycji.
    V.

    Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart


  4. #3
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    Zbyt emocjonalnie piszesz. Co się dzieje, gdy próbujesz edytować fstab?
    Jeśli system plików jest montowany w trybie tylko do odczytu edycja może być niemożliwa. Po awarii systemu plików warto przepuścić po nim fsck. Partycje możesz podmontować także ręcznie podając w wierszu polecenia co i gdzie ma być zamontowane.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 11.07.2009 o 17:10
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  5. #4
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    Nie dziwię się, że odsyłają Cię do google i manual.
    Nerwowo opisujesz problem nie podając co masz w konsoli. My Twego ekranu nie widzimy.
    Oczekujesz pomocy ?
    Opisz problem zrozumiale dla innych, a najlepiej pokaż co "mówi: konsola.
    Tu nikt kryształowej kuli nie ma - moja w serwisie.

    Cytat Napisał peter.iwaszkiewicz
    Jak edytowac plik fstab?
    Probowalem wielokrotnie: logowalem sie jako root, edycja za pomoca mcedit, logowanie init 1 i to samo.
    Tzn jak próbowałeś edytować fstab ?

    =================================

    Uzupełnij Profil na forum.
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 11.07.2009 o 22:40
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  6. #5
    Avatar binx
    binx jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.0 32bit GNOME
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    153
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    161
    Reputacja
    2110

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    No właśnie. Napisz o co dokładnie chodzi i co się dzieje. Bo nawet ciężko stwierdzić, czy po prostu dodajesz błędne wpisy w fstab, czy masz system plików w trybie "readonly" i nic nie możesz zapisać. Normalnie doradziłbym skorzystanie po prostu z diskdrake do zamontowania partycji, ale naprawdę nie wiem jak to wygląda w prehistorycznym Mandrake 10.2.

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2009
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    OK, sorry za nerwowosc wypowiedzi ... ale zrozumcie - cos pada i jestem desperatem.

    Zaczynam od poczatku.
    1. odpalilem system, loguje sie jako root. Teraz sprobuje zmienic fstab
    pisze:
    Kod:
    mcedit /etc/fstab/
    ... widze zawartosc pliku fstab:
    #This file is edited by fstab-sync -see 'man fstab-sync' for details
    /dev/fd0 /mnt/floppy1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0
    /dev/hda1 / ext3 default 1 1
    dodam, ze po awarii systemu, tj. struktury plikow (awaria byla spowodowana brakiem zasilania), gdy system zwracal komunikat przy ladowaniu:
    Sprawdzanie głównego systemu plików
    fsck.ext3: /dev/hdb5:
    The superblock could nat be read or does not describe a correct ext2
    filesystem. If the device is vailid and it really contains an ext2
    filesystem (and not swap or ufs or somethings else), then the superblock
    is corrupt, and you might try running e2fsck witch an alternate superblock:
    e2fsck -b 8193 <device>
    Bad magic number in super-block while trying to open /dev/hdb5
    Niepowodzenie przy sprawdzaniu systemu plików. Czy chcesz naprawić błędy (Y/N)
    (uwaga, można utracić dane)
    Wtedy, gdy wchodzilem w plik fstab mialem w nim tylko pierwszy wiersz:
    #This file is edited by fstab-sync -see 'man fstab-sync' for details
    /dev/fd0 /mnt/floppy1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0
    Drugi wiersz udalo mi sie wstawic samemu i zachowac zmiany i wtedy system "wstal" tj. uruchomil sie z bledami.
    Co teraz nie wiem, prosze o porady.

    Nie wal Enter po każdym wierszu, siano się robi.
    V.


    ... wydaje mi sie ze system "wstal" jako read only ... bo nie moge nic edytowac ani stworzyc nowego folderu - nigdzie.

    przy logowaniu moge sie zalogowac jako root ale juz jako su nie, jako inny uzytkownik tez nie

    ... maly blad, moj komunikat nie wygladal po awarii tak:

    Sprawdzanie głównego systemu plików
    fsck.ext3: /dev/hdb5:
    ale tak:

    Sprawdzanie głównego systemu plików
    fsck.ext3:/
    ... tj. bez podania partycji hda5 ale z glowna partycja /
    Ostatnio edytowane przez peter.iwaszkiewicz ; 12.07.2009 o 15:23 Powód: Automerged Doublepost

  8. #7
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    Jeżeli /home masz na oddzielnej partycji, to przy braku dla niej wpisu w fstab, a co za tym idzie jej nie zamontowaniu nie uda Ci się zalogować jako inny użytkownik. Podobnie jeśli swap masz na oddzielnej partycji, powinien on mieć swój wpis. Jeśli nie pamiętasz układu partycji polecenie, np:
    Kod:
    fdisk -l /dev/hda
    powinno coś podpowiedzieć. Co ja bym zrobił... fsck proponuje uruchomienie z dodatkowym parametrem
    Kod:
    e2fsck -b 8193 <device>
    Nie próbowałem tak, zwykle dawałem bez parametru, zależnie od systemu plików mamy
    Kod:
    [root@aisa/home/suncez]# fsck
    fsck         fsck.ext2    fsck.minix   fsck.nfs
    fsck.cramfs  fsck.ext3    fsck.msdos   fsck.vfat
    Spróbowałbym uruchomić livecd z Linuksem, jeśli domyślnie podmontowało by partycje w trybie tylko do odczytu, można je przemontować z opcją rw, polecenie zależy od tego gdzie livecd zamontuje partycję, np:
    Kod:
    mount -o remount,rw /dev/hda1 /mnt/hda1
    lub jeśli nie będzie zamontowana
    Kod:
    mount -o rw /dev/hda1 /mnt/hda1
    Przy dostępie z zapisem do partycji możesz edytować fstab. Przy odmontowanej partycji możesz ją przeskanować fsck. Przypuszczam, że można także uruchomić płytkę instalacyjną i tam albo uruchomić konsolę ratunkową i podmontować z jej poziomu partycje, albo przeprowadzić aktualizację systemu (powinien być po którymś kroku instalatora taki wybór), która naprawi fstab. Niestety nie pamiętam co umożliwiała cd z Mandrake 10.2

    Na koniec uwaga, piszę z Visty, daawno już nie używałem Linuksa, weź poprawkę na to. Numerki i literki partycji w poleceniach dopasuj sobie. Pamiętaj, że nowsze distra często widzą hda jako sda, ale dla Mdk 10.2 właściwym będzie jednak hda.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 12.07.2009 o 16:59
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2009
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Dziekuje za odpowiedz.
    Po wpisaniu
    fdisk -l /dev/hda
    otrzymalem:
    Kod:
    /dev/hda1 *      1     277        2224971      83   Linux
    /dev/hda2      278   9733      75955320        5   Extended
    /dev/hda5      278     412       1084356       82   Linux swap
    /dev/hda6      413   5546      41238823+     83   Linux
    /dev/hda7     5547   6793     10016496       83   Linux
    /dev/hda8     6794   9733     23615518+     83   Linux
    Spróbowałbym uruchomić livecd z Linuksem,
    na ta chwile nie wchodz w gre bo nie mam podmontowanego CD
    dodam ze wpisanie:
    Kod:
    df
    zwraca:
    Kod:
     System plikow   rozm. uzyte  dost. %uz.  zamont. na
    df: '/ext3' : No such file or directory
    /dev/hda1        2,1G   2.1G      0   100%  /
    kolejna porcja informacji:
    sorry, dzialam po omacku stad co rusz bede podsylal jakies informacje.
    Probowalem komendy:
    Kod:
    mount -o rw /dev/hda1
    otrzymalem:
    Kod:
    [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab
    mount: /dev/hda1 already mounted ora / busy
    mount: according to mtab, /dev/hda is already mounted on /
    ok, wiec sprobowalem podmontowac kolejna partycje
    Kod:
    mount -0 rw /dev/hda6
    otrzymalem:
    Kod:
    [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab
    mount: /dev/hda1 already mounted ora / busy
    mount: can't finde /dev/hda6 in /etc/fstab or /etc/mtab
    co do ostrzezenia o no final newline doczytalem ze trzeba dac pusty wiersz na koncu fstab czyli enter ... ale skoro nie moge go edytowac wiec coz mi po tej informacji
    to tyle .... czekam na recepty madrych ludzi.
    Kolejna porcja informacji:
    komenda
    Kod:
    mount
    zwraca:
    Kod:
    /dev/hda2 on /ext3 type rw, noatime (0)
    /dev/hda1 on /type ext3  (rw, noatime)
    Przekazuje, bo moze to kogos naprowadzi co sie dzieje zlego.

    Prosiłem, byś nie klepał Enter po każdym wierszu! Post wygląda jakby go pisał jąkała.
    Zdania zaczynamy dużą literą...
    V.
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 12.07.2009 o 19:17

  10. #9
    Avatar suncez
    suncez jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian Mandriva
    Dołączył
    Aug 2004
    Postów
    3,195
    Wątków
    142
    Downloads
    11
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    281
    Reputacja
    3732

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    Nie masz raczej /dev/hda2 w fstab, więc z automatu nie powinna się montować. To że jest w wyniku polecenia mount, znaczy iż zrobiłeś to ręcznie, niepotrzebnie bo hda2 jest partycją rozszerzoną a nie logicznym dyskiem na niej.

    Co do pustej linii na końcu fstab masz rację, jest potrzebna.

    Jeśli partycja jest już zamontowana, to nie montujemy jej ponownie, bo wyjdzie że jest zajęta, zwłaszcza że jest używana. Należy użyć opcji remount lub odmontować - umount i ponownie zamontować z inną opcją, np. rw. Tyle, że używanej /dev/hda1 nie odmontujesz.
    Partycja /home to prawdopodobnie /dev/hda6, montujesz ją prawie poprawnie. Nie ma w fstab wpisu dotyczącego /dev/hda6 i /home, więc w wierszu polecenia musisz podać co i gdzie montujesz.
    Kod:
    mount /dev/hda6 /home
    Wpis dla swap do fstab
    Kod:
    /dev/hda5       none            swap    sw                0       0
    Przykład prostego fstab
    Kod:
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
    proc            /proc           proc    defaults          0       0
    #
    /dev/hda1       /               ext3    errors=remount-ro 0       1
    /dev/hda6       /home           ext3    defaults          0       2
    #
    /dev/hda5       none            swap    sw                0       0
    #
    /dev/hdc        /media/cdrom   auto    ro,user,noauto  0       0
    /dev/fd0        /media/floppy  auto    rw,user,noauto  0       0
    Nie będę zgadywał jak podmontować swap z ręki. Aha, przypuszczam, że błędy w poleceniach które podajesz na forum powstają dopiero w trakcie pisania postu, ale jakby co zwracaj na to uwagę.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 12.07.2009 o 22:09
    Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji

  11. #10
    Dołączył
    Jul 2009
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: edycja fstab /padł system plików

    Dziekuje za odpowiedz.

    O jakich bledach mowisz? Staram sie dokladnie przepisywac lecz z pewnoscia moze sie jakis zdazyc. Mysle jednak, ze gdyby jakis blad w komendzie sie pojawil to bym otrzymal o tym informacje ze takowa komenda nie istnieje - chyba ze mowisz o bledach w odpowiedziach systemu na mojej komendy . Dzis juz nie mam dostepu do serwera lecz od rana bede dzialal wg Twoich wskazowek. Licze na to ze rano tez bedziesz .

    pozdrowienia

    Peter

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •