Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Udostępnienie drukarki/skanera
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Udostępnienie drukarki/skanera

  1. #1
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    226
    Witam.
    Właśnie udało mi się połączyć mój desktop i notebooka w sieć lan. Niestety nie działa ani drukowanie sieciowe ani skaner też nie jest wykrywany .
    1. Drukarka
    Niby wszystko OK laptop wykrywa poprawnie drukarkę podłączoną do drugiego kompa, udostępnienie jest zrobione tylko... nie mogę wydrukować strony testowej z laptopa
    2. Skaner
    Dodaje w draku współdzielony skaner podaje IP kompa do którego podłączyłem ale xsane zgłasza brak skanera

    EDIT: Już sobie poradziłem ( nie udostępniłem skanera na kompie do którego jest podłączony)
    Na laptopie (klient) mam zainstalowane MDV 2008.1 na desktopie MDV 2009 połączone przez router pingi idą, nfs działa, zapory wyłączone.
    3. Trochę nie na temat ale czy da się (i jak) dać wyjątek w zaporze na dany komputer (czyli IP) a nie otwierać poszczególnych portów?
    Proszę o pomoc.

    Dodam jeszcze że nie instalowałem samby i nie chcę (chyba że nie da się inaczej)

    Witam.
    I co nikt nie ma pomysłu jak drukować w sieci?
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 16.08.2009 o 10:55
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,405
    Wątków
    231
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: Udostępnienie drukarki/skanera

    Wszyscy sądzili, że od tygodnia działasz na Samba.
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #3
    Avatar JerryG
    JerryG jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010.1 Spring
    Dołączył
    Aug 2008
    Skąd
    Gdansk
    Postów
    32
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    19
    Reputacja
    1

    Odp: Udostępnienie drukarki/skanera

    Cytat Napisał fragless
    Witam.
    I co nikt nie ma pomysłu jak drukować w sieci?
    Witam!

    Tez rozgryzalem podobny temat, teraz juz przez CUPS drukuje sobie, wystarczy ze komp z podpieta drukarka jest wlaczony.
    Sprawdzic czy masz zainstalowany pakiet Cups, nie to zainstalowac.
    W przegladarce wpisz
    Kod:
    127.0.0.1:631
    w tym panelu udostepnij drukarke, na drugim kompie korzystajacym takze trzeba to odpalic i wskazac udostepniona drukarke.
    Na kompie udostepniajacym zalozylem uzytkownika z haslem.
    Przy pierwszym polaczeniu, podalem jego dane i teraz drukuje, jakby byla podlaczona do mojego.

    Ja do tego w iptables dodalem na obu kompach INPUT i OUTPUT na trzy protokoly tcp, udp i icmp w tym stylu:
    Kod:
    sudo iptables -A INPUT -p tcp -s 10.xx.x.1 -m mac --mac-source 00:00:00:00:00:00 -j ACCEPT
    w sumie 6 linii wyszlo.

    Gdzie IP i MAC podstawilem dla drugiego kompa.
    U mnie musialem cos takiego zastosowac poniewaz oba kompy maja publiczne IP.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •