Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
MDV 2009.1 + Ati Mobility Radeon HD 3470
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: MDV 2009.1 + Ati Mobility Radeon HD 3470

  1. #1
    Avatar pawdom
    pawdom jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2009.1
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    36
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    17
    Reputacja
    1

    MDV 2009.1 + Ati Mobility Radeon HD 3470

    Witam
    Mam problem z kartą Ati Mobility Radeon HD 3470 na MDV 2009.1
    Sterownik, który zainstalował się wraz systemem nie daje akceleracji 3D.
    Zainstalowałem więc najnowszy sterownik ze strony ATI i teraz nie ma ani 3D ani rendering.
    Dodam, że na MDV 2009 sterownik ze strony ATI działa bez problemów.
    Nie chciałbym się cofać do wersji 2009 bo 2009.1 ma wiele udoskonaleń. Macie jakieś pomysły?
    Kod:
    [root@localhost ufo]# lsmod | grep fglrx
    fglrx                2073348  3
    agpgart                33928  2 fglrx,sis_agp
    Kod:
    [root@localhost ufo]# cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE
            (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    (EE) fglrx(0): [pcie] Failed to gather memory of size 0Kb for PCIe. Error (-1)
    (EE) fglrx(0): atiddxDriScreenInit failed, GPS not been initialized.
    (EE) fglrx(0): XMM failed to open CMMQS connection.
    (EE) PreInit returned NULL for "A4Tech USB Full Speed"
    (EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
    Kod:
    [root@localhost ufo]# fgl_glxgears
    Using GLX_SGIX_pbuffer
    X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
      Major opcode of failed request:  136 (GLX)
      Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
      Serial number of failed request:  14
      Current serial number in output stream:  14

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: MDV 2009.1 + Ati Mobility Radeon HD 3470

    A probowałeś z zamkniętym driverem z repo? Mi on w przeciwieństwie do sterów z ati.com zawsze działa . Odinstaluj sterownik ze stronki , odpal XFdrake wybierz radeona i gdy zapyta się czy użyć sterownika zamkniętego zgódź się .

    Powinno działać bez problemu.

  4. #3
    Avatar pawdom
    pawdom jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2009.1
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    36
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    17
    Reputacja
    1

    Odp: MDV 2009.1 + Ati Mobility Radeon HD 3470

    Dzięki za odpowiedź.
    Na sterowniku zamkniętym (radeonhd) zainstalowanym z repozytorium niby działa i rendering i akceleracja 3D,
    Niestety wydajność jest nieporównywalnie słabsza aniżeli na sterowniku ATI. Moja karta ma 256 VRAM, włączyłem grę Colin McRea 2 i się przycinało więc o czymś nowszym nie ma mowy. Poza tym efekty Compiz 3D nie działają
    Szkoda, bo na MDV 2009 nie miałem żadnych problemów z grafiką, najnowsze gry śmigały bez problemu.
    Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
    Ostatnio edytowane przez pawdom ; 18.07.2009 o 14:53

  5. #4
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619

    Odp: MDV 2009.1 + Ati Mobility Radeon HD 3470

    RadeonHD to sterownik otwarty. Sterownik zamknięty to FGLRX , wybierz swoja karte z listy np jako "radeon 2600 or higher" , i zapyta sie o użycie zamkniętego drivera , napewno nie jest nim radeon HD . Niedawno instalowalem w ten sposób, z repo drivery do HD3870 i nie było najmniejszego problemu.

    podaj wynik :
    glxinfo | grep render
    Ostatnio edytowane przez DRACO_WAHATEVER ; 18.07.2009 o 16:05

  6. #5
    Avatar pawdom
    pawdom jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2009.1
    Dołączył
    May 2009
    Postów
    36
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    17
    Reputacja
    1

    Odp: MDV 2009.1 + Ati Mobility Radeon HD 3470

    No chyba mówimy o tym samym sterowniku; u mnie wybrałem: "Radeon HD 2600 or higher (radeonhd/fglrx)"
    Kod:
    bash-3.2$ glxinfo | grep render
    direct rendering: Yes
    OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 3400 Series
        GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color,
    Tak jak pisałem wcześniej, na tym sterowniku działa, ale o wiele gorzej niż na sterowniku ATI - tak jakby karta była na nim mniej wydajna.
    Noi Compiz nie działa, niby wszystko się włącza, żadnych błędów, ale efekty się nie uruchamiają po ponownym uruchomieniu systemu - pomimo tego, że zarówno w CSM jak i Menadżerze CompizConfig efekty są włączone.
    Ostatnio edytowane przez pawdom ; 18.07.2009 o 18:19

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •