Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Skaner pod Mandrake 9.1
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Skaner pod Mandrake 9.1

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    17
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Skaner pod Mandrake 9.1

    Witam!

    Posiadam skaner
    PLUSTEK OptiPro 9636T

    jak go podłączyć by zadziałał?

    Przez Centrum Sterowania to nie wychodzi.

    Opiszę w czym rzecz:

    Od kompa odchodzi kabel do skanera, ze skanera do drukarki Lexmark Z11 (port równoległy). Drukarka działa a skaner nie.

    Proszę o poradę i z góry bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam
    Jacek Jureczko

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    a jak podłączysz skaner bezpośrednio do komputera to działa?

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    17
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    skaner jest podłaczony bezpośrednio do komputera a drukarka do skanera. Drukarka działa a sakner nie

    Pozdrawiam
    Jacek Jureczko

  5. #4
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    Tychy
    Postów
    20
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    skaner jest podłaczony bezpośrednio do komputera a drukarka do skanera. Drukarka działa a sakner nie

    Pozdrawiam
    Bo drukarka ma sterownik a skaner nie.
    Mam ten sam skaner i od 2 lat elegancko działa mi w kazdej dystrybucji tyle ze trzeba cos niecoś zrobić.
    Najwiecej w instalacji pomogła strona:
    http://cjackiewicz.republika.pl/skaner.html
    Polecam, pobaw się a jak bedziesz miał problemy to napiszę szerzej krok po kroku.
    Piotrek Karczmarczyk
    Registered Aurox User No.449
    GG 4289143

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    17
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Dziękuję za wskazówki.
    Postaram się pokombinować, a jak co to zapytam.

    Gdybys jednak opisał jak ty to zrobiłes oszczędziłbys mi i innym sporo czasu po co wyważać otwarte drzwi?

    Pozdrawiam i dziękuję
    Jacek Jureczko

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    17
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Niestety, nie udało mi sie uruchomic tego skanera.
    Po pierwsze Mandrake 9.1 zainstalował w systemie xsane i dalej skanera nie widzi. Samo xsane sie ueuchamia, ale za nic nie widzi skanera (czarna strona a skaner ani drgnie).

    Proszę o pomoc
    Jacek Jureczko

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Mandrake 9.1 zainstalował w systemie xsane i dalej skanera nie widzi. Samo xsane sie ueuchamia, ale za nic nie widzi skanera (czarna strona a skaner ani drgnie
    Bo Xsane jest tylko Gui dla sane. Jak sane nie działa to nic nie działa.
    W takim razie załaczam bardzo długi i łopatologiczny opis instalacji.
    Napisałem go juz kiedyś gdzy w innym miejscu wspomagałem pewnego niesczęśnika (swoja droga ani nie napisał czy mu zadziałało- no ale cóż -zanik dobrych obyczjów)
    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

    A oto mój przepis na zaistalownie skanera (mój Plustek OpticPro9636T)

    ################################################## ###################
    Na początek wpisuję : scanimage -L
    Wiem ze nie mam jescze zainstalowanego skanera ale tak z ciekawości i otrzymuje
    coś takiego:

    1-Na Mandrake 9.1 i Auroxie 9.0 z kartą telewizyjną.

    device `v4l:/dev/video0' is a Noname BT878(AVerMedia TVPhone 98) virtual device

    lub dla Mandrake 9.0 i auroxa 8.0 (też z karta TV)

    No scanners were identified. If you were expecting something different,
    check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
    sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
    which came with this software (README, FAQ, manpages).
    ..........................................
    Pobieram ze strony
    www.gjaeger.de/scanner/plustek.html
    sterownik

    plustek-sane-0.45-5.tar.gz -
    własnie ten a nie np.plustek-module czy inne


    lub nowszy jak istnieje( teraz próbowałem na tym- najaktualniejszym, choc
    wcześniejsze też chodziły)

    rozpakowuje go i otrzymuje:
    foldery: backend, doc, include, sanei
    pliki: MakeDist, plustek-backend.doxygen, plustek.kdevprj

    otwieram folder: backend - otwieram go (wchodzę)
    w nim jest folder: plustek_driver który też otwieram(wchodzę)

    dopiero bedąc w nim (/root/Desktop/Katalog/backend/plustek_driver)
    otwieram konsolę i wpisuję make
    na co dostaję odpowiedź:
    Makefile to create the Plustek-Scanner kernel-module:
    all ... builds the module
    all DEBUG=y ... builds the module with debug-messages enabled
    clean ... cleans up the show
    install ... installs the module to the library path
    uninstall ... removes the module from the library path
    load ... tries to load the module and creates device nodes
    unload ... unloads the module
    .................................................. ...........
    więc wykonję: make all
    .................................................. ...........
    chwilkę to trwa
    .................................................. ...........
    potem: make install
    .................................................. ...........
    i już sterownik zainstalowany. (w /lib/modules/2.4.X/misc jako pt_drv.o )
    """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """""""""""
    BARDZO WAZNE:
    -skaner musi być włączony do sieci-nie musi świecić
    -w BIOS-ie ustawione na EPP
    -w /etc/sane.d/dll.conf musi znaleźć sie wpis w oddzielnej linijce plustek
    w niekt.órych dystrybucjach już jest w innych trzeba samemu dopisać a w innych
    ponoć odhaszować.

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    teraz tworzę urządzenie: mknod /dev/pt_drv c 40 0
    .................................................. .......
    w /etc/modules.conf dopisuję:

    alias char-major-40 pt_drv
    pre-install pt_drv modprobe -k parport
    options pt_drv lampoff=180 warmup=15 port=0x378 lOffonEnd=0 mov=0 slowIO=0
    forceMode=0
    .....................................
    i tu wazna uwaga- jeśli edytor zawija wiersze uważaj aby od "options pt_drv" do
    "forceMode=0 stanowiło jedna linię, aby końcówki nie przerzuciło do nastepnej
    linii.Zreszta wtedy dostaniesz o tym komunikat w trakcie próby załadowania
    modułu.
    .........................................
    następna komenda to:

    modprobe pt_drv

    moduł powinien sie elegancko załadować!
    ..................................
    kolejne to:

    scanimage -L

    dostaje odpowiedź:

    device `plustek:/dev/pt_drv' is a Plustek 9636T/12000T parallel port flatbed
    scanner (dla: Aurox8.0,RH8.0,Mandrake9.0 z TV)

    device `v4l:/dev/video0' is a Noname BT878(AVerMedia TVPhone 98) virtual device
    device `plustek:/dev/pt_drv' is a Plustek 9636T/12000T parallel port flatbed
    scanner (dla Auroxa 9.0 i Mandrake 9.1 z TV )
    ..................................
    Czyli wszystko w porządku
    Pozostało jeszcze uruchomić Xsane lub je zainstalowac jeśli dotychczas go nie
    ma..........i skanować, skanować, skanować.
    ************************************************** ******************
    No i to musi działac na 100%

    Dla pewnosci zrobiłem to na Mandrake 9.0 , Mandrake 9,1 , Aurox 8,0 ,Aurox 9,0. Wszystkie odpaliły.
    Nie udało mi sie na razie na Auroxie z nowym jądrem - 2.6.x-test ,które własnie
    zainstalowałem ale to juz całkiem inny rozdział.
    Pozdrawiam i zycze powodzenia ze skanerem.
    Daj znać jak poszło!

    Piokar - Piotrek Karczmarczyk

  9. #8
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    Tychy
    Postów
    20
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No i oczywiście poprzednio zapomniełem sie zalogować A to napisałem ja
    Powodzenia w skanowaniu. Bedziesz zadowolony tak jak i ja bo skaner nie absorbuje całego czasu procesora tak jak w Windzie i w czasie skanowania mozna cos jescze innego robić (przynajmniej na moim komputerze (1GHz)
    Piotrek Karczmarczyk
    Registered Aurox User No.449
    GG 4289143

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    17
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Bardzo dziekuję!

    Jutro sprawdze i sie odezwę.
    Jeszcze raz dziękuję

    Pozdrawiam
    Jacek Jureczko

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    17
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Niestety, nie działa.
    1. Pierwszy krok sie udał. Wyrzuciło:

    Makefile to create the Plustek-Scanner kernel-module:
    all ... builds the module
    all DEBUG=y ... builds the module with debug-messages enabled
    clean ... cleans up the show
    install ... installs the module to the library path
    uninstall ... removes the module from the library path
    load ... tries to load the module and creates device nodes
    unload ... unloads the module

    2. nastepny krok make all nie zadziałał. mogę, jezeli chcesz mi pomóc, wysłać ci 18kB tekst na privat (kopie tego co mi wyrzuca KONSOLA.

    pozdrawiam i proszę o pomoc
    Jacek Jureczko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10 I Skaner Be@rpaw 1200 Cu
    By janc in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26.03.2005, 22:24
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 02:53
  3. Skaner dla Mandrake 9.1 i 9.2
    By Latawiec in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 06.02.2004, 15:59

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •