Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOW-TO] PL znaki w mplayer
Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Temat: [HOW-TO] PL znaki w mplayer

  1. #1
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    159
    Reputacja
    1854

    [HOW-TO] PL znaki w mplayer

    Edit
    2006-03-23
    Najlatwiejsze rozwiazanie dzialajace zasadniczo w kazdej w miare nowej wersji mplayera jest tutaj:
    http://www.mandrivalinux.eu/showpost...7&postcount=49

    w innych przypadkach prosze probowac wg ponizszego, starego opisu...
    --------------

    Ostatnio znudzilo mnie wypytywanie ludzi jak zrobic PL znaki w mplayer zamiast tych #%#!% krzakow.
    Zrobilem wiec taka paczke ktora pozwoli chyba calkowicie zmechnizowac ten proces.

    * Co z tym zrobic?

    Ano poprostu wypakowac z zalaczonego odpowiedniego archiwum katalog (arial-xx) i jego zawartosc przegrac do swojego katalogu:
    Kod:
    /home/USER/.mplayer/font
    a nastepnie w pliku gui.conf zmienic linie
    font_name = "/home/yaro/.mplayer/font/font.desc"
    na odpowiadajaca Twojemu przypadkowi, czyli np.:
    font_name = "/home/juzek/.mplayer/font/font.desc"
    jesli logujesz sie jako juzek

    Zasadniczo to powinno byc wszystko. Testowalem ta paczke na 3-4 komputerach i nigdzie nie bylo problemow. Jednak domyslam sie, ze takie moga wystapic. W moich plikach moga wystepowac wyjscia wideo i audio ktorych u Ciebie nie bedzie (choc to malo prawdopodobne)
    W takim przypadku zainteresuj sie liniami:
    Kod:
    vo=fbdev2
    
    ao=sdl
    w pliku config
    oraz
    Kod:
    vo_driver = "xv"
    
    ao_driver = "alsa1x"
    w pliku gui.conf
    bedziesz je musial zmienic na wlasciwe dla twojego systemu.

    No i chyba najwazniejsze

    * Co to robi?

    To proste - bez wzgledu czy napisy sa kodowane w Windows-1250 czy ISO8859-2 beda nam sie wyswietlac poprawnie. Nie potrzeba zadnych przelacznikow, wpisow w plikach konfiguracyjnych, nic. Tutaj poprostu sa zmodyfikowane fonty


    * Co dostaje jeszcze?

    W paczkach arial-xx sa dodatkowo fonty innych rozmiarow. Jesli standardowo zalaczone fonty sa za male (18-stka) z odpowiedniego archiwum np. arial-24 przegrywamy wszystkie pliki do katalogu
    Kod:
    /home/yaro/.mplayer/font/
    NADPISUJAC stare pliki. I to wszystko po restarcie mplayera fonty beda mialy rozmiar 24...

    Jeszcze jedna rzecz jest niestandardowa. Ekran na ktorym jest wyswietlany film jet poszerzany automatycznie o 70 w pionie - napisy sa dzieki temu wyswietlane pod filmem, a nie na nim.
    Jesli Ci to nie odpowiada w pliku config zamien linie:
    Kod:
    vop=expand=0:-70:0:0
    na linie:
    Kod:
    # vop=expand=0:-70:0:0
    * Co jesli dalej nie rozumiem?

    Jedz duzo szczawiu i daj datek na swiatynie - moze splynie na Ciebie oswiecenie...


    Inne sposoby (czesto znacznie łatwiejsze) na pl literki w mplayer gdzies dalej w watku....
    Attached Files
    Ostatnio edytowane przez Sir_Yaro ; 25.08.2007 o 16:34

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Mława
    Postów
    31
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    W nowszych wersjach mplayera, np tej dostępnej standardowo w mandrake 10 nie ma tego problemu. Polskie literki są obsługiwane, wystarczy ustawić w opcjach w zakładce font : Slavic/Central European Windows (CP1250).

  4. #3
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    159
    Reputacja
    1854
    Wierz mi ze mimo tego ludzie maja problemy.....
    a po instalacji tych fontow nie ma mozliwosci miec problemow bo tam oba zestawy fontow sie ladnie pokrywaja....

  5. #4
    Avatar bilgoldberg
    bilgoldberg jest nieaktywny Borsuk
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • MSI K7N2 Dleta2 Platinum
      • Procesor:
      • Athlon 2800+
      • Karta Graficzna:
      • Gainward GF Ti 4200
      • Karta Dźwiękowa:
      • ‎nForce2 Audio Codec Interface
      • Monitor:
      • Compaq P1220
      • Kernel:
      • 2.6.27.7-desktop-1mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2009 Official
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    Sieradz
    Wiek
    36
    Postów
    330
    Wątków
    52
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    a jak zmienic kolor tekstu w mplayerze?
    Od czasu gdy powstało GOOGLE wszystkie pytania stały się głupie
    [GG]5402272[/GG]

  6. #5
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    159
    Reputacja
    1854
    dokladnie czegos takiego jak sie pytasz chyba nie ma, jest tylko:
    Kod:
    -sub-bg-alpha <0-255>
    
     Wybierz wartość kanału alfa dla napisów i teł OSD Duże wartość oznaczają
    
     większą przezroczystość. Wartość 0 jest rozszerzeniem i oznacza kompletną
    
     przezroczystość.
    
    
    
    -sub-bg-color <0-255>
    
     Określ wartość koloru dla napisów i teł OSD Obecnie napisy są w skali
    
     szarości, więc wartosć odpowiada intensywności koloru. Wartość 255 oznacza
    
     białość, 0 czerń.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 16:17

  7. #6
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    13
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    zrobilem wszystko jak napisales, nawet zmienilem moj login/usera na juzek
    font_name = "/home/juzek/.mplayer/font/font.desc" i dalej nic nie dziala ppppp



    thx za posta szystko poszlo gladko i sprawnie

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    2
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    tu się zgodzę z przedmówcą, po ostatnim upgrade mplayera przez urpmi jest pipa - z tymy samymi ustawieniami co poprzednio zamiast ł i ą mam nieustająco ż - i nie ma znaczenia czy się używa spreparowanych fontów iso czy też wbudowanych mplayera - ignoruje wszystko

  9. #8
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    159
    Reputacja
    1854
    tu się zgodzę z przedmówcą, po ostatnim upgrade mplayera przez urpmi jest pipa - z tymy samymi ustawieniami co poprzednio zamiast ł i ą mam nieustająco ż - i nie ma znaczenia czy się używa spreparowanych fontów iso czy też wbudowanych mplayera - ignoruje wszystko
    Heh to znaczy jest poprawnie czy nie? :mrgreen: :mrgreen:

    bo muminek napisal 2 czesci - pierwsza zartobliwie, a druga powaznie...

  10. #9
    Dołączył
    Jun 2004
    Skąd
    Ósmy Krąg Piekielny
    Postów
    36
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    tu się zgodzę z przedmówcą, po ostatnim upgrade mplayera przez urpmi ...
    Dlatego ja zasysam źródła mplayera i kompiluje według własnego widzimisię . może to irracjonalne ale mam jakoś większe zaufanie do takiego ręcznie skompilowanego własnymi łapami :mrgreen:
    Nie jest trudno zabić człowieka. Trudno jest go trafić.
    Counter-Strike Rulezzz

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    2
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    ale mam jakoś większe zaufanie do takiego ręcznie skompilowanego własnymi łapami
    zapewne, ale jestem na to zbyt leniwy. Zmiana z mplayer-1.0-0.pre4.7mdk do mplayer-1.0-0.pre3.13mdk rozwiązała problem złego wyświetlania czcionek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mplayer Brak Trybu Graficznego
    By mefior in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28.02.2005, 01:17
  2. Pilot Do Tv
    By bobo in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10.02.2005, 01:42
  3. Suse 9.1 I Mplayer ;)
    By ..::Smelu::.. in forum Suse
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 20.10.2004, 10:55
  4. Polskie znaki w napisach pod mplayer
    By DonFelipe in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 25.03.2004, 10:33
  5. MPlayer i polskie znaki
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 02.02.2004, 21:38

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •