Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
dlaczego sie nie wlancza ??
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: dlaczego sie nie wlancza ??

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    7
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    dlaczego sie nie wlancza ??

    witam wczoraj zainstlowalem sterowniki nvidi dla linuksa, dokonalem modyfikacji w pliku XFreeConfig-4 i uruchomilem ponownie linuksa. po tym zabiegu wlanczylem sobie tuxracera, i bylo wszystko super, dzialal jak rakieta. lecz na drugi dzien, chcialem wlanczyc sobie tuxracera a tu dupa! pojawia sie na pasku zadan, niby sie laduje, ale za jakis czas znika, i sie nie wlancza. tak samo z innymi grami, wymagajacych przyspieszenia graficznego. co mam zrobic, aby dzialaly UWAGA jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuksa, wiec prosze o proste wyjasnienie. pozdro kacos

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Ja mialem taki sam problem z obsluga 3D ;] Do dzisiaj nie wiem, czym to jest spowodowane (pewnie bug w dricerach ;] ). Co najciekawsze - po restarcie, tudziez kilku nastepnych wszystko zaczyna dzialac ;> Zaiste ciekawe - tylko takie narazie znam rozwiazanie (wiem - nic szczegolnego ;> )

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Słyszałem, że sterowniki nVidii są dość robaczywe, choć sam tego osobiście nie doświadczyłem.
    Jeżeli chcesz sprawdzić, dlaczego dany program uruchamia się w sposób, jaki opisałeś, włącz konsolę i włącz go właśnie z niej. To co się pokaże na ekranie, może być bardzo pomocne w rozwiązaniu problemu (albo wręcz odwrotnie), ale spróbować zawsze warto
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    7
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    wiem ze moze to glupio zabrzmi, ale nie wiem jak wlanczyc tuxracera spod konsoli, wiec czy moglbys mi powiedziec ?

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141

    Sprawdź właściwości skrótu, których uruchamiasz grę. Tam będzie napisane, jaki konkretnie plik jest wywoływany.
    Jeżeli plik ten znajduje się w folderach:
    /usr/bin

    lub

    /usr/local/bin

    to wpisz tylko nazwę samego pliku, np. tuxracer (nie wiem jak się konkretnie nazywa, strzelam).

    Jeżeli plik znajduje się w innym folderze, będziesz musiał wpisać pełną ścieżkę dostępu, np:
    /usr/local/tux/tuxracer

    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    7
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    witam! urchomilem tuxracera spod konsoli i wyskoczyl mi blad:



    Error: Could not open /dev/nvidiactl because the permissions
    are too restrictive. Please see the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
    section of /usr/share/doc/NVIDIA_GLX-1.0/README for steps
    to correct.


    no wiec sprawdzilem w tym readme a tam pisze takie cos:


    It is likely that a security module for the PAM system may be
    changing the permissions on the NVIDIA device files. In most cases
    this security system works, but it can get confused. To correct this
    problem it is recommended that you disable this security feature.
    Different Linux distributions have different files to control this;
    please consult with your distributor for the correct method of
    disabling this security feature. As an example, if your system has
    the file
    /etc/security/console.perms
    then you should edit the file and remove the line that starts with
    "<dri>" (we have also received reports that additional references to
    <dri> in console.perms must be removed, but this has not been verified
    by NVIDIA). If instead your system has the file
    /etc/logindevperms
    then you should edit the file and remove the line that lists
    /dev/nvidiactl. The above steps will prevent the PAM security system
    from modifying the permissions on the NVIDIA device files. Next,
    you will need to reset the permissions on the device files back
    to their original permissions and owner. You can do that with the
    following commands:
    chmod 0666 /dev/nvidia* chown root /dev/nvidia*

    umiem angielski, ale nie znam dobrze linuksa, wiec prosilbym zeby ktos zrobil co tu pisza i napial na forum czy wszystko dziala, a najlepiej jeszcze gdyby opisal co robil. pozdro kacos.

  8. #7
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    O ile kapuje o co tu biega to jest problem z prawami do pliku z poziomu usera. Zaloguj się jako root, jeżeli masz zainstalowanego MC to pójdzie łatwo jak masz małe pojęcie o komendach z linii poleceń W najgorszym razie trza odpalić Mandrake jako roota (Xwinda powinna się odpalić) i pozmieniać z menagera plików ->właściwości.

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Modyfikacja plików. Chyba wiem co to za PAM, ale to tylko domysły
    Na początek zmodyfikuj skrót do TuxRacer'a i każ mu, aby się uruchamiał jako użytkownik root.
    Po tej modyfikacji, kiedy zechcesz uruchomić grę, zostaniesz wpierw zapytany o hasło root'a.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Modyfikacja plików. Chyba wiem co to za PAM, ale to tylko domysły
    Na początek zmodyfikuj skrót do TuxRacer'a i każ mu, aby się uruchamiał jako użytkownik root.
    Po tej modyfikacji, kiedy zechcesz uruchomić grę, zostaniesz wpierw zapytany o hasło root'a.
    Yyy, chyba raczej zły to pomysł. Ale można nadać odpowiednie prawa dla /dev/nvidiactl, ewentualnie zostać właścicielem pliku. Lub nadać bit SUID. Tak będzie lepiej (bezpieczniej).

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 28.05.2004, 20:52
  2. dlaczego pokazuje- no root partition - HEEELP
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 19.05.2004, 18:41
  3. Dlaczego kadu loguje sie 5 minut?
    By Phate in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.05.2004, 17:25
  4. Dlaczego pingwin przekroczył ulicę?
    By Kris07 in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 13.04.2004, 15:27

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •