Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Klopoty z Mplayer
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Klopoty z Mplayer

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    11
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Klopoty z Mplayer

    Witam wszystkich

    Ostatnio po wielu probach roznych dystrybucji poprzseatlem na Mandraku i mam problem z zainstalowaniem Mplayera. Chodzi o to zeby moc ogladac filmy z napisami - moze ktos zna inny porgram godny polecenia...?

    Otoz z Mplayerem sprawa jest nastepujaca: przy instalacji jest napisane ze jest kolizja pakietow i ze mplayer wymaga libpostproc0=0.91,libdha0.1=0.91,libdhvdread.so.3 (mozliwe ze jakas literownka sie pojawila) - doinstalowalem wszystkie pakiety zawierajace te same lub podobne nazwy i rzecz dalej pozostaje bez zmian..

    Prosze o porade

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Instaluj ze źródeł. Jak się będzie wywalać przy ./configure dodaj parametr --disable-divx4linux (czy --without, nie pamiętam).

    Ściagnij też ze strony Mplayera odpowiednie czcionki i wrzuć do odpowiedniego folderu.

    Radzę też zajrzeć do dokumentacji, żebyś nie walnął jakiejś gafy przy instalacji

    Ja instalowałem ze źródeł i nie miałem z napisami żadnych problemów
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    11
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    dziekuje ze wskazowki..

    troche ogolnie - "odpowiednie czcionki do odpowienidego katalogu" ale i tak dzieki

    poczytam - moze sobie poradze

    pozdrawiam

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Jeżeli nie wiesz, do którego katalogu wrzucić czcionki, uruchom konsolę i wpisz:
    gmplayer (jeżeli skompilowałeś mplayera z GUI)
    W linijkach, które się pokażą, będzie napisane, gdzie mplayer szuka pliku fonts (tam też szuka czcionki).

    W archiwum, które ściągnełeś, są cztery foldery; cztery różne wielkości czcionki. 24 zupełnie wystarcza. Zawartość folderu z odpowiednią wielkością czcionki, wrzuć do folderu, w którym mplayer szuka pliku fonts (chyba /usr/share/mplayer/font czy jakoś tak... )
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    11
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    dzieki bardzo - mysle ze sobie poradze

    btw. to moze mi ktos tez powie dlaczego mandrake 9.1 od dzisiejszego ranka zaczal sie strasznie powoli uruchamiac - ogolnie proces logowania juz w konsli przebiega strasznie wolnie.
    Co moze byc przyczyna? Ogolnie to mam goly system (KDE+aplikacje wybrane przy instalacji) - byl luz do dzisiaj.
    poza tym to mam tylko dodatkowo kadu i dcgui_2 no i doinstalowalem kilka pakietow - ssh, shd, bison..

    pozdrawiam

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    SSHd uruchamia się przy starcie. Ale nie może aż tak zwolnić kompa...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Mplayer

    Wejdz na www.linux.pl tam jest ciekawie opisany sposob na MPLAYERA

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mplayer Brak Trybu Graficznego
    By mefior in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 27.02.2005, 23:17
  2. Pilot Do Tv
    By bobo in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 09.02.2005, 23:42
  3. Suse 9.1 I Mplayer ;)
    By ..::Smelu::.. in forum Suse
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 20.10.2004, 08:55
  4. mplayer po raz n-ty...
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 28.04.2004, 23:28
  5. Klopoty z Mplayer
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20.12.2003, 11:39

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •