Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Klopoty z Mplayer
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Klopoty z Mplayer

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    11
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Klopoty z Mplayer

    Witam wszystkich

    Ostatnio po wielu probach roznych dystrybucji poprzseatlem na Mandraku i mam problem z zainstalowaniem Mplayera. Chodzi o to zeby moc ogladac filmy z napisami - moze ktos zna inny porgram godny polecenia...?

    Otoz z Mplayerem sprawa jest nastepujaca: przy instalacji jest napisane ze jest kolizja pakietow i ze mplayer wymaga libpostproc0=0.91,libdha0.1=0.91,libdhvdread.so.3 (mozliwe ze jakas literownka sie pojawila) - doinstalowalem wszystkie pakiety zawierajace te same lub podobne nazwy i rzecz dalej pozostaje bez zmian..

    Prosze o porade

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Instaluj ze źródeł. Jak się będzie wywalać przy ./configure dodaj parametr --disable-divx4linux (czy --without, nie pamiętam).

    Ściagnij też ze strony Mplayera odpowiednie czcionki i wrzuć do odpowiedniego folderu.

    Radzę też zajrzeć do dokumentacji, żebyś nie walnął jakiejś gafy przy instalacji

    Ja instalowałem ze źródeł i nie miałem z napisami żadnych problemów
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    11
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    dziekuje ze wskazowki..

    troche ogolnie - "odpowiednie czcionki do odpowienidego katalogu" ale i tak dzieki

    poczytam - moze sobie poradze

    pozdrawiam

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Jeżeli nie wiesz, do którego katalogu wrzucić czcionki, uruchom konsolę i wpisz:
    gmplayer (jeżeli skompilowałeś mplayera z GUI)
    W linijkach, które się pokażą, będzie napisane, gdzie mplayer szuka pliku fonts (tam też szuka czcionki).

    W archiwum, które ściągnełeś, są cztery foldery; cztery różne wielkości czcionki. 24 zupełnie wystarcza. Zawartość folderu z odpowiednią wielkością czcionki, wrzuć do folderu, w którym mplayer szuka pliku fonts (chyba /usr/share/mplayer/font czy jakoś tak... )
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    11
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    dzieki bardzo - mysle ze sobie poradze

    btw. to moze mi ktos tez powie dlaczego mandrake 9.1 od dzisiejszego ranka zaczal sie strasznie powoli uruchamiac - ogolnie proces logowania juz w konsli przebiega strasznie wolnie.
    Co moze byc przyczyna? Ogolnie to mam goly system (KDE+aplikacje wybrane przy instalacji) - byl luz do dzisiaj.
    poza tym to mam tylko dodatkowo kadu i dcgui_2 no i doinstalowalem kilka pakietow - ssh, shd, bison..

    pozdrawiam

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    SSHd uruchamia się przy starcie. Ale nie może aż tak zwolnić kompa...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Mplayer

    Wejdz na www.linux.pl tam jest ciekawie opisany sposob na MPLAYERA

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mplayer Brak Trybu Graficznego
    By mefior in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28.02.2005, 00:17
  2. Pilot Do Tv
    By bobo in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10.02.2005, 00:42
  3. Suse 9.1 I Mplayer ;)
    By ..::Smelu::.. in forum Suse
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 20.10.2004, 09:55
  4. mplayer po raz n-ty...
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 29.04.2004, 00:28
  5. Klopoty z Mplayer
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20.12.2003, 12:39

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •